Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Την προσεχή Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται και επισήμως η χειμερινή εκπτωτική περίοδος στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης με τους εμπόρους να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι, τονίζοντας ότι η κίνηση που σημειώθηκε το περασμένο δίμηνο ήταν «χάλια», ενώ ο τζίρος είναι χειρότερος από αυτόν του 2021.
«Όταν δεν μπορεί ο άλλος να τα βγάλει πέρα και τα λεφτά του τελειώνουν στις 18 του μήνα και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις για ρεύμα, σούπερ μάρκετ κλπ, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να πηγαίνουν καλά τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης», αναφέρει μιλώντας στο «TyposThes» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης. «Ο κόσμος εξυπηρετεί τις βασικές του ανάγκες πρώτα και μετά όλα τα άλλα», επισημαίνει ενώ στο ερώτημα αν η κίνηση ήταν κάπως καλύτερη το πρώτο δεκαήμερο των εκπτώσεων, τονίζει ότι «το να κάνεις 2-3 μέρες δουλειά σε μια διάρκεια δυο μηνών δεν μπορεί να στηρίξει ένα μαγαζί». «Παρά την προπαγάνδα που ακούμε ο κάθε έμπορος ξέρει ποια είναι η τσέπη του και καταλαβαίνει πολύ καλά πώς πάνε τα πράγματα», λέει.
Συνολικά ο τζίρος είναι χειρότερος από το 2019, ακόμη και από το 2021, μια χρονιά καταστροφική, όπως λέει ο κ. Φιλιππίδης. Αλλά και το 2022 ήταν μια χρονιά μέτρια. «Αν πιάναμε τους τζίρους του 2019 θα ήμασταν βιώσιμοι. Αυτήν την στιγμή τα πράγματα είναι τραγικά για τα καταστήματα της ένδυσης και της υπόδησης», αναφέρει και ερωτηθείς σχετικά λέει ότι η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και σε λουκέτα στην αγορά. Κάθε μέρα κλείνουν μαγαζιά στην πόλη μας, μια βόλτα στην αγορά θα δείτε πινακίδες «Ενοικιάζεται», λέει χαρακτηριστικά.
Διάταξη για 24ωρη λειτουργία καταστημάτων
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΕΣΘ εκφράζει την απορία του για τα όσα προβλέπουν οι διατάξεις του νέου νόμου 5019/2023 περί δυνατότητας 24ωρης λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 18 αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:
Τα εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές που επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας, όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, είναι τα εξής:
α) καταστήματα εστίασης παντός είδους, β) κυλικεία, καντίνες, κάβες, καταστήματα λιανικής πώλησης ξηρών καρπών, μικρές αγορές («mini markets») συνεχούς λειτουργίας, γ) φωτογραφεία, δ) καταστήματα παροχής υπηρεσιών διασκέδασης παντός είδους, ε) ξενοδοχεία,
στ) ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία και συναφή καταστήματα, ζ) ανθοπωλεία, η) πρατήρια υγρών καυσίμων, θ) περίπτερα, ι) καταστήματα και εγκαταστάσεις που λειτουργούν στους χώρους των Κεντρικών Αγορών, ια) καταστήματα που κατατάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες, σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014 (Α’ 251), σε δημοτικά διαμερίσματα με μόνιμο πληθυσμό μικρότερο από πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους, ιβ) γραφεία τελετών.
Στις περιοχές τουριστικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπου παρουσιάζεται αυξημένη πληθυσμιακή επιβάρυνση επιτρέπεται επιπλέον, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Δήμου ή των Δήμων στους οποίους υπάγεται διοικητικά η περιοχή, ή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για περιοχές που ανήκουν σε χερσαία ζώνη λιμένα ή του Υπουργού Τουρισμού για περιοχές που ανήκουν στην χερσαία ζώνη τουριστικού λιμένα, η λειτουργία όλες τις ώρες και τις ημέρες της εβδομάδας, των εξής καταστημάτων: α) αρτοποιεία, β) οπωροπωλεία και καταστήματα μαναβικής, γ) κρεοπωλεία, δ) ιχθυοπωλεία, ε) υπεραγορές (super-markets), στ) καταστήματα που κατατάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014.».
Όπως λέει ο κ. Φιλιππίδης μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» για κάποιες κατηγορίες είναι λογικό να λειτουργούν 24ώρες, όπως για παράδειγμα τα γραφεία τελετών. Εκφράζει όμως την απορία για ποιο λόγο θα πρέπει να είναι ανοιχτά τα ανθοπωλεία ή τα φωτογραφεία. «Αντί να βάλει τα φαρμακεία βάζει τα ανθοπωλεία και τα φωτογραφεία 24ώρες. Είναι αστεία πράγματα, ας μας πουν ποιον εξυπηρετούν», λέει με νόημα. Ο ίδιος στέκεται και στο επόμενο άρθρο που αναφέρει ότι μπορούν να είναι ανοιχτά και ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, μανάβικα και σούπερ μάρκετ. «Γνωρίζουν πώς λειτουργεί ένα μανάβικο; Ένας μανάβης σηκώνεται στις 3 τα ξημερώματα για να πάει στις 4 στη λαχαναγορά να φορτώσει προϊόντα για να τα πάει στο μαγαζί να τα στήσει και να ανοίξει στις 8 το πρωί για να πάρει ο καταναλωτής τα φρούτα του. Πώς θα δουλέψει αυτός 24ώρες, θα πάρει υπάλληλο; Πώς θα δουλέψει αντίστοιχα το ιχθυοπωλείο 24ώρες;», διερωτάται. Θα πουν ότι είναι προαιρετικό. Αλλά τι θα πει αν θέλει ανοίγει κάποιος; Δε ξέρει κανείς επιτέλους από αυτούς που νομοθετούν ότι δεν υπάρχει προεραιτικότητα στο εμπόριο αλλά ανταγωνισμός;», λέει με αγανάκτηση σημειώνοντας ότι «έχουν βγει μπροστά υπέρ των πολύ μεγάλων εταιρειών και κατά των μικρών».