Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Αρμαγεδδών» ΕΕ για σπίτια: Χιλιάδες κτίρια σε κίνδυνο – Θα «εξαερωθούν» περιούσιες

Κίνδυνος να μείνουν αναξιοποίητα και αδιάθετα ακίνητα με τη νέα κοινοτική Οδηγία, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σημαντικές αναταράξεις στην αγορά ακινήτων  τα επόμενα χρόνια θα φέρει νέα κοινοτική πρόταση Οδηγίας η οποία πρόκειται να ψηφιστεί αυτήν την εβδομάδα, υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους, ως βασική προϋπόθεση για ενοικίαση ή πώλησή τους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στην 6η Prodexpo North έκανε λόγο για «Αρμαγεδώνα» με τη νέα Οδηγία της ΕΕ που πρόκειται να ψηφιστεί για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων καθώς, όπως είπε, αδιαφορούν για το αν υπάρχουν χρήματα στην ελληνική οικογένεια για να κάνει παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, αν υπάρχει στήριξη από το τραπεζικό σύστημα αν υπάρχει φορολογική ελάφρυνση σε αυτούς που θα το κάνουν, αν υπάρχει τεχνικό δυναμικό, αν υπάρχουν υλικά κατασκευής και σε ποιες τιμές. «Πλήρης αδιαφορία. Αυτήν την στιγμή υιοθετούνται εντελώς ανεδαφικές υποχρεώσεις που δεν μπορεί να τις στηρίξει κανένας ιδιοκτήτης σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα», τόνισε.

Το ενεργειακό πιστοποιητικό χρειάζεται και για τη μεταβίβαση και για τη μίσθωση ενός ακινήτου και έτσι αν οι ιδιοκτήτες δεν προβούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις για να ανέβουν κατηγορία δε θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το ακίνητό τους.

Όπως είπε ο κ. Παραδιάς χαρακτηριστικά  θα δούμε «το δράμα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να δει την αξία της περιουσίας του να εξαερώνεται εφόσον δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα», δεδομένου ότι οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν είναι ιδιαιτέρα κοστοβόρες. Από την πλευρά των ιδιοκτητών τονίζεται ότι αν δεν δοθούν κάποιες ενισχύσεις, κάποια κίνητρα και κάποιες φοροαπαλλαγές κανένας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα τα ακίνητα να μείνουν αναξιοποίητα και αδιάθετα, επιτείνοντας το ήδη μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με έλλειψη ακινήτων στην αγορά που δημιουργεί πίεση και στις τιμές.

Υπάρχουν πάρα πολλά «κλειδωμένα» ακίνητα όπως είπε ο κ. Παραδιάς σημειώνοντας ότι υπάρχει μια συνεχώς προϊούσα ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, που ανεβάζει τις τιμές.

Το 51% των κτιρίων κτίστηκε επί δικτατορίας

Ζήτημα αποτελεί η κατάσταση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού της χώρας, δεδομένου ότι το 51% κτίστηκε επί δικτατορίας.

Αυτήν την στιγμή τα παλιά κτίρια είναι στην τελευταία κατηγορία στην ενεργειακή κατάταξη, καθώς έχουν χτιστεί με προηγούμενες προδιαγραφές και με προηγούμενους ενεργειακούς κανονισμούς . Και αυτά τα παλιά κτίρια δεν είναι λίγα, όπως λένε με νόημα παράγοντες της αγοράς ακινήτων.

«Αν πρέπει να ανέβεις δυο κατηγορίες αυτό απαιτεί μεγάλη και σοβαρή δαπάνη στην οποία δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν πολλοί ιδιοκτήτες. Τα κόστη είναι πάρα πολύ μεγάλα», τονίζουν χαρακτηριστικά λέγοντας ότι  δεν μιλάμε για κάτι απλό, όπως ένα βάψιμο, αλλά για  θερμοπροσόψεις, αλλαγή κουφωμάτων, θερμομόνωση κλπ.  Το κυριότερο, όπως λένε, είναι ότι όλες αυτές οι δαπάνες αναζητούνται από τους ιδιοκτήτες αλλά προς όφελος των μισθωτών. Δηλαδή θα γίνουν σε χώρους που δεν ιδιοκατοικούνται αλλά είναι προς εκμίσθωση και η  απόσβεση μιας τέτοιας δαπάνης δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει μέσα σε μια χρονιά.  Μπορεί να μισθώνεται ένα λιγότερο ενεργοβόρο ακίνητο το οποίο «γλιτώνει» στον ενοικιαστή χρήματα από τη ψύξη και τη θέρμανση όμως το ενοίκιο όμως δε σημαίνει ότι επειδή το ακίνητο έγινε καλύτερο μπορεί ο ιδιοκτήτης να ανεβάσει την άλλη μέρα το ενοίκιο από τα 300 στα 500 ευρώ για παράδειγμα, όπως επισημαίνεται από την πλευρά των ιδιοκτητών.

Χιλιάδες κτίρια στη χώρα δε διαθέτουν καμία βαθμίδα, είπε εξάλλου ο συνιδρυτής και CEO της Georgakos & Parthenon Real Estate, Kώστας Γεωργάκος μιλώντας στην Prodexpo North, σημειώνοντας και αυτός από την πλευρά του ότι στο μέλλον μεγάλο κεφάλαιο στην αγορά θα είναι και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος, καθώς δεν θα γίνονται πια αγοραπωλησίες αν το ακίνητο δεν έχει βαθμίδα.

Η Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων

Όπως έγραφε η Διεθνής Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) σε ανακοίνωσή της με ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου 2023, η αναδιατύπωση της Οδηγίας της ΕΕ για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (EPBD) εισήλθε σε αποφασιστική φάση με τη ψηφοφορία στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ITRE).

Η αναθεώρηση της EPBD στοχεύει στην αναβάθμιση του ευρωπαϊκού κτιριακού αποθέματος σε μηδενικές εκπομπές (ZEB) έως το 2050. Στην πρότασή του Δεκεμβρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε την υποχρέωση για τα κράτη μέλη να καταργήσουν σταδιακά τα κτίριά τους με τη χειρότερη απόδοση θέτοντας πρότυπα ενεργειακής απόδοσης σε επίπεδο ΕΕ. Αυτά τα λεγόμενα πρότυπα ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης (MEPS) βασίζονται σε ένα κοινό αναβαθμισμένο σύστημα Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης, όπου, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το χειρότερο 15% κάθε εθνικού κτιριακού αποθέματος θα ταξινομηθεί ως κατηγορία, ενώ η κατηγορία Α θα προορίζεται για «Κτίρια μηδενικών εκπομπών».

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν όλα τα κτίρια να φτάσουν στην κατηγορία Ε στην Ευρώπη έως το 2033, αλλά μετά τη ψηφοφορία στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πήχης τέθηκε ακόμη υψηλότερα ζητώντας όλα τα κτίρια στην Ευρώπη να φτάσουν τουλάχιστον την κατηγορία D το αργότερο έως το 2033.

Σύμφωνα με την UIPI αυτό θα αφορά ενδεχομένως περισσότερο από το ήμισυ του αποθέματος σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Εάν εξαιρεθούν, όπως επιτρέπεται, τα επίσημα προστατευόμενα κτίρια και οι δεύτερες κατοικίες, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανακαινίσουν περίπου το 40% έως 45% του τομέα ακινήτων τους σε οκτώ χρόνια. Και δεν σταματά εκεί, καθώς το Κοινοβούλιο απαιτεί από τα κράτη μέλη να θέσουν σε εφαρμογή πρόσθετους και υψηλότερους εθνικούς στόχους για το υπόλοιπο απόθεμα και πέραν αυτής της ημερομηνίας, τονίζει ακόμη η Ένωση.

Σημειώνεται ότι απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα προτού μια Οδηγία ευρωπαϊκή ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ