Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πολυσυνέδριο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα

Αυτό το Σάββατο με περίπου 60 ομιλητές από όλη την Ελλάδα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Με στόχο να αναδείξει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της Βιώσιμης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας διοργανώνεται αυτό το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 στο ξενοδοχείο Porto Palace από τις 11:00 έως τις 20:0Ο με ελεύθερη είσοδο το 17ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ, από το διαδικτυακό κανάλι για την καινοτομία και την ανάπτυξη ka-business.gr με περίπου 60 ομιλητές από όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε για λογαριασμό του ka-business η εταιρεία Interview, για τις προοπτικές της βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας. Όπως είπε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του συνεδρίου η δημιουργός του ka-business, δημοσιογράφος, Ραλλιώ Λεπίδου, η έρευνα έγινε σε δείγμα 1000 επιχειρήσεως από όλη την Ελλάδα. Δίνοντας μια γεύση από τα αποτελέσματα είπε ότι από τις 750 που απάντησαν, το 78% εκτιμά ότι μια επιχείρηση πρέπει να παράγει προϊόντα όσο το δυνατόν πιο φιλικά στο περιβάλλον μειώνοντας τις επιπτώσεις της σε αυτό και ένα 18% ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο προϊόν ή να βελτιώσει ένα ήδη υπάρχον. Επιπλέον, το 45% του δείγματος τόνισε ότι η βιώσιμη επιχειρηματικότητα σημαίνει παραγωγή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, ενώ για το 36% βιώσιμη επιχειρηματικότητα είναι οι υπηρεσίες στη φιλοσοφία της βιώσιμης ανάπτυξης. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι οι μισοί από το σύνολο των συμμετεχόντων επιχειρηματιών στην έρευνα, είπαν ότι έχουν ανάγκη από τη διοργάνωση σεμιναρίων ώστε να εκπαιδευτούν σε θέματα βιώσιμης επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Μιχάλης Γεράνης, τόνισε ότι πρέπει εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε κουλτούρα, να υπάρχει συνεργασία για να δούμε τη θετική πλευρά. Αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του καφέ κάδου στους 38 δήμους της Κ. Μακεδονίας. Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της κυκλικής οικονομίας και της ανάγκης να επιτευχθεί το «πάντρεμα» αυτής με τη βιομηχανική επανάσταση και  τόνισε ότι «η υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, σημαίνει μια δεύτερη ευκαιρία στη "ζωή" για κάθε απόβλητο».

Για τα ρεκόρ που καταρρίπτουν κάθε χρόνο οι ελληνικές εξαγωγές, μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ κ. Σίμος Διαμαντίδης, αναφέροντας ότι στο πρώτο δίμηνο φέτος οι εξαγωγές καταγράφηκαν αυξημένες σε ποσοστό 30% σε σχέση με το ρεκόρ που επετεύχθη το 2022. Τα ελληνικά προϊόντα κατακτούν τις αγορές, όπως είπε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο μακεδονικό σήμα, το συλλογικό σήμα «M Macedonia the GReat» το οποίο θα παρουσιαστεί στο συνέδριο. Όπως είπε απόψε το δ.σ. του ΣΕΒΕ πρόκειται να ανάψει το «πράσινο» φως για να αποδοθεί το σήμα στις πρώτες 30 επιχειρήσεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Στο στάδιο ελέγχου βρίσκονται τα χαρτιά άλλων 30 επιχειρήσεων που αιτήθηκαν την απόκτηση του Μακεδονικού Σήματος, ενώ άλλες 100 επιχειρήσεις βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας των δικαιολογητικών τους από τον ΣΕΒΕ.

Θα δώσουμε σε πάρα πολλές επιχειρήσεις το σήμα. Ήδη γράφονται πολλές νέες επιχειρήσεις στον ΣΕΒΕ που ζητούν το σήμα για να γίνουν αναγνωρίσιμα τα προϊόντα τους στο εξωτερικό, όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης  αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές που ακολουθεί ο βιοτεχνικός κόσμος στον τομέα της ανακύκλωσης,  λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για πολλά υποπροϊόντα υπάρχει δεύτερη χρήση, όπως γι αμέταλλα και υφάσματα. Ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα, από την πλευρά του κράτους για την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Οι θεματικές του πολυσυνεδρίου

«Η βιώσιμη ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα είναι το μονοπάτι που πρέπει όλοι μας να ακολουθήσουμε για έναν πιο δίκαιο και υγιεινό πλανήτη σε ειρήνη», επισήμανε η κ. Λεπίδου στην τοποθέτησή της τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να αφήσουμε παρακαταθήκη ευημερίας στη νεολαία μας.

Αναφέρθηκε στους 17 βασικούς στόχους που έχουν τεθεί με ορίζοντα το 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στους οποίους θα αναφερθούν οι ομιλητές του συνεδρίου μέσα από 7 θεματικές ενότητες:

ΝΕΟΣ χάρτης βιώσιμης επιχειρηματικότητας – ΝΕΑ: χρηματοδοτικά εργαλεία & προτάσεις ΔΗΜΟΙ: Βιώσιμες Πρακτικές Ανάπτυξης

Βιώσιμος Αγροδιατροφικός Τομέας: Προκλήσεις & Ευκαιρίες

Τουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης της Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας

Η Δύναμη της Καινοτομίας στις υπηρεσίες της  Βιώσιμης Ανάπτυξης

Η συμβολή της εκπαιδευτικής δεξιότητας στην ανάπτυξης της Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Βιώσιμη Ανάπτυξη ως εργαλείο διαμόρφωσης μίας νέας γενιάς πολιτών και επαγγελματιών και σύνδεσης με την Κοινωνική Ευθύνη.

Στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου θα παρουσιαστούν ακόμη υπηρεσίες, ευρεσιτεχνίες και καινοτομίες επιχειρηματιών, φορέων και φοιτητών, όπως ψωμί από πίτουρο, παγωτό από τσάι βουνό σαλάτες σε ανθοδέσμη κλπ. , ενώ στο χώρο θα εκτίθενται επτά δημιουργίες βιώσιμης μόδας από ανακυκλωμένα δίχτυα.

Το συνέδριο τελεί  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς και του Υπουργείου Εσωτερικών Τμήμα Μακεδονίας Θράκης. Στηρίζουν η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Kαινοτομίας, ο ΦΟΔΣΑ ΚΜ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης,  ο ΣΕΒΕ και το ΒΕΘ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έγινε δισεκατομμυριούχος από λάθος της τράπεζας και δεν πείραξε ούτε δολάριο
Ο Darren James θεωρήθηκε ο 26ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, αφού η τράπεζα του έστειλε κατά λάθος το απίστευτο ποσό των 50 δισεκατομμυρίων...
Έγινε δισεκατομμυριούχος από λάθος της τράπεζας και δεν πείραξε ούτε δολάριο