Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κατώτατος μισθός 780 ευρώ: Πόσα είναι τα καθαρά χρήματα/μήνα – Αλλάζουν 19 επιδόματα

Ποια επιδόματα αυξάνονται μαζί με τον κατώτατο μισθό - Τι ισχύει για τις τριετίες

Στα 780 ευρώ μικτά και 667 ευρώ καθαρά αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για εργαζόμενους με όρους πλήρους απασχόλησης, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητοτάκη.

Πρόκειται για την τρίτη αύξηση τον κατώτατο μιθό από την κυβέρνηση, που φτάνει το 9,4% με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, να δίνει επιπλέον στοιχεία, αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό, σε ξεχωριστή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για μια αύξηση 67 ευρώ στις μικτές αποδοχές που λαμβάνουν 585.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Στις καθαρές αποδοχές, στο πρώτο κλιμάκιο, η αύξηση είναι 53 ευρώ σε μηνιαία βάση, από τα 614 ευρώ, στα 667 ευρώ. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο τωρινός αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, είναι μειωμένος κατά 60.000 άτομα, σε σχέση με το 2019.

Αντίστοιχα, το νέο κατώτατο ημερομίσθιο θα είναι 34,84 ευρώ, από 31,85 ευρώ που είναι έως τώρα.

Πλέον, το ετήσιο εισόδημα, για όσους αμείβονται με τις βασικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, θα είναι 9.336 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Υπουργό Εργασίας, όσον αφορά την εξέλιξη του κατώτατου μισθού, αυτή διαμορφώνεται ως εξής: 

Από 650 ευρώ το 2019 αυξήθηκε σε 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και 780 ευρώ από τον Απρίλιο του 2023. Σωρευτικά, η αύξηση διαμορφώνεται στο 20%. Αν συνυπολογιστούν τα δώρα και το επίδομα άδειας (το γεγονός δηλαδή ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο) ο κατώτατος μισθός σε δωδεκάμηνη βάση διαμορφώνεται στα 910 ευρώ ή 152 ευρώ τον μήνα περισσότερα σε σχέση με το 2019.

Ποιοι εργαζόμενοι καλύπτονται: Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι 585.000, κατά 60.000 λιγότεροι σε σχέση με το 2021. «Αυτό δείχνει τη δυναμική της οικονομίας, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό  τώρα παίρνουν υψηλότερες αμοιβές», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης. Υπενθύμισε επίσης ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», οι μέσες αμοιβές το 2022 αυξήθηκαν κατά 12,4% σε σχέση με το 2019.

Τριετίες: Έχουν ρυθμιστεί από το 2012 και τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει αυτή τη ρύθμιση. Όσοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον μία τριετία στην εργασία τους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012, έχουν επιπλέον αποδοχές, οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας. Αναλυτικότερα, με δεδομένο ότι οι τριετίες έχουν «παγώσει» από το 2012, όσοι εργαζόμενοι λαμβάνουν ήδη κάποια ή κάποιες εξ αυτών, θα έχουν ανάλογη μισθολογική αύξηση. Πιο αναλυτικά, για μία τριετία, ο νέος κατώτατος είναι 858 ευρώ μικτά, για δύο τριετίες φτάνει στα 936 ευρώ και για τρεις τριετίες ανέρχεται στα 1.014 ευρώ. Όμως, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Χατζηδάκης παραδέχτηκε ότι για να αρθεί η συγκεκριμένη μνημονιακή δέσμευση και να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες συνολικά για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, πρέπει το ποσοστό της ανεργίας να γίνει μονοψήφιο.

Σύγκριση με την ΕΕ: Με την αύξηση, που αποφασίστηκε, η Ελλάδα ανεβαίνει στη 10η θέση μεταξύ των 22 χωρών-μελών της ΕΕ που έχουν κατώτατο μισθό, από την 13η θέση προηγουμένως. Σε όρους αγοραστικής δύναμης, ανεβαίνει στη 13η θέση από 18η προηγουμένως. «Δεν πανηγυρίζουμε, αλλά η εξέλιξη δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετά σκαλοπάτια και ότι μία σοβαρή διακυβέρνηση με μία δυναμική οικονομία μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη θετικότερα αποτελέσματα», τόνισε ο υπουργός.

Σύγκριση με τον πληθωρισμό: Από το 2019 μέχρι και το 2023, με βάση τις προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξάνεται κατά 15,1%. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στο ίδιο διάστημα είναι 20%, δηλαδή 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό.

Προεκλογικές δεσμεύσεις: Η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευτεί προεκλογικά για διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχέση με το ΑΕΠ. Από το 2019, (δεδομένου ότι μεσολάβησε ύφεση του 2020 τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, λόγω του κορονοϊού), έχουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,5%, που σημαίνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι τριπλάσια. «Όχι μόνο τηρήσαμε την δέσμευση, αλλά προχωρήσαμε πολύ περισσότερο», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σε ερώτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού για περαιτέρω μείωση (πέρα από τη μείωση κατά 4,4 μονάδες που έχει ήδη εφαρμοστεί). «Η γενική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα επιτρέψει να προχωρήσουμε με πολύ πιο δομημένο τρόπο στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς θα οδηγήσει σε έλεγχο της παραβατικότητας και περισσότερη ασφαλιστική ύλη», τόνισε. 

Τα 19 επιδόματα που αυξάνονται μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

1. Ειδική παροχή μητρότητας : Κατώτατος μισθός

2. Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός

3. Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα

4. Βοήθημα τρίμηνης παραμονή στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα

5. Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα

6. Επίσχεσης Εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα

7. Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί

8. Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. ημερομ/θια 

9. Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. ημερομ/θια

10. Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. ημερομ/θια

11. Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης): το 70% των 35 κατ. ημερομ/θια

12. Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας

13. Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας

14. Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. ημερομησθίου

15. Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού

16. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός

17. Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο

18. Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού

19. Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποια είναι η Όλγα Γεροβασίλη: Το βιογραφικό και η πολιτική της διαδρομή
Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πολιτική της πορεία - Από την Άρτα και την Ιατρική μέχρι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη διεκδίκηση της ηγεσίας
Ποια είναι η Όλγα Γεροβασίλη: Το βιογραφικό και η πολιτική της διαδρομή