Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Με λουκέτο κινδυνεύει ένα στα 4 καταστήματα εστίασης

Μετασχηματισμός και βιωσιμότητα το κλειδί για την εστίαση

Επιμέλεια: Λεμονιά Βασβάνη

 

Ένα στα τέσσερα καταστήματα εστίασης κινδυνεύει με λουκέτο το επόμενο διάστημα, όπως προκύπτει από την μελέτης που πραγματοποίησε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Αυτό τονίστηκε στο πλαίσιο του διήμερο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης που ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Εστίαση: Μετασχηματισμός & Βιωσιμότητα».

Παράλληλα αναφέρθηκε πως για να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις ζωντανές θα πρέπει να υπάρξει άμεση και περαιτέρω στήριξη της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Η μελέτη αναφέρει πως το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων της εστίασης αυξήθηκε κατά 41,7% το τελευταίο 12μηνο. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο, το συνολικό κόστος λειτουργίας σημείωσε άνοδο πάνω από 40% για μία στις τρεις επιχειρήσεις, ενώ σε υψηλό ποσοστό βρίσκεται η ενέργεια η οποία αυξήθηκε κατά 87% στον κλάδο. Επιπλέον, το κόστος για τις πρώτες ύλες καταγράφεται σήμερα αυξημένο κατά 37,9%, τα έξοδα για τα καύσιμα κατά 63,2%, το κόστος εργασίας κατά 15% και για τα ενοίκια κατά 6,8%.

Την ίδια ώρα, με βάση τη μελέτη, η ακρίβεια επηρέασε και τις εξόδους των πολιτών, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης, να καταγράφουν στο πρώτο 6μηνο του 2022 μείωση κατά 52,9% στον αριθμό πελατολογίου τους και κατά 63,7% στις παραγγελίες.

Ως αποτέλεσμα των προηγούμενων οι ιδιοκτήτες των περισσοτέρων καταστημάτων προχώρησαν σε αυξήσεις. Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από την μελέτη το 81,7% των επιχειρήσεων προχώρησε σε αυξήσεις των τιμών τους τελευταίους 12 μήνες προκειμένου να επιβιώσουν, αν και όπως υποστηρίζουν, η ανατίμηση στην οποία προέβησαν δεν είναι ανάλογη της ανόδου του κόστους λειτουργίας των καταστημάτων τους.

Συγκεκριμένα, το 49,4% έχει προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμών κατά 10%, ενώ μόλις το 6,7% αύξησε τις τιμές πώλησης κατά 20%. Λόγω ακόμη και των επιπτώσεων της πανδημίας, το 2021, έξι στις δέκα επιχειρήσεις (63,9%) έβαλαν οριστικό λουκέτο στα καταστήματά τους.

Ένα ακόμη πρόβλημα που ανέδειξε η μελέτη, είναι ότι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις έχουν καθυστερημένες οφειλές προς το δημόσιο, με το 83,2% να έχουν δημιουργηθεί στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

1 στις 2 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας

Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία της μελέτης, μία στις δύο επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ακόμη σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, ενώ τέσσερις στις δέκα δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, τη στιγμή μάλιστα που πάνω από τους μισούς επιχειρηματίες έχουν οφειλές ως και 20.000 ευρώ. Σχετικά με το προσωπικό, οκτώ στους δέκα επαγγελματίες του χώρου δήλωσαν πως λειτουργούν τα καταστήματα τους με ως και τρία άτομα λιγότερο προσωπικό.

Μιλώντας για την κρατική στήριξη που έλαβαν είπαν πως έχει ήδη αναλωθεί ενώ πρόσθεσαν πως τα μέτρα στήριξης δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

Αξίζει να αναφερθεί πως με βάση τη μελέτη,  το 25% των επιχειρήσεων κάλυψε τις ανάγκες του στηριζόμενο στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, ενώ ένα ποσοστό 63,2%, τόνισε ότι τα μέτρα ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση.

Εν τω μεταξύ στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού οι επαγγελματίες του κλάδου προχώρησαν σε επενδύσεις, με το 32,4% σε ανανέωση του μηχανολογικού του εξοπλισμού, το 35,3% σε κτιριακές εγκαταστάσεις και το 33,2% σε ψηφιακές συσκευές, λογισμικό και ψηφιακό Marketing. Το 65,1% δήλωσε πως έκανε επενδύσεις με ιδία κεφάλαια, το 17% ότι δαπάνησε πάνω από 30.000 ευρώ και το 49% «έβαλε» στην επιχείρησή του 10.000 ευρώ.

Μετασχηματισμός και βιωσιμότητα το κλειδί

«Εστιάσαμε στον μετασχηματισμό και την βιωσιμότητα του κλάδου μας κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου», ανέφερε στο TyposThes ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Εστίασης κ.Χρήστος Κουδούνης. Και συμπλήρωσε: «ζητήσαμε από τους υπουργούς θέματα που έχουν να κάνουν με το εργοδοτικό κόστος το οποίο είναι κάτι που μας ταλανίζει. Επίσης αναφερθήκαμε στις διατάξεις εκείνες που μας δημιουργούν προβλήματα στην λειτουργία των καταστημάτων μας. Συγκεκριμένα για την διατάραξη της κοινής ησυχίας, τον αιγιαλό, την κάρτα εργαζομένων, την ηχορύπανση και το πάγιο αίτημά μας για Ειδική Γραμματεία Εστίασης ώστε να ξέρουμε σε ποιον θα πρέπει να απευθυνόμαστε για τα ζητήματά μας».

Ο κ. Κουδούνης σχολίασε πως την πρώτη μέρα του συνεδρίου  συζητήθηκαν εργατικά θέματα ενώ την Τρίτη θα τεθούν περισσότερο οικονομικά ζητήματα και θα επικεντρωθούν στην κατηγοριοποίηση της εστίασης. «Είδαμε στην περίοδο της πανδημίας ότι το τσουβάλιασμα όλων των επιμέρους καταστημάτων δεν λειτουργεί. Διαφορετικό είναι ένα καφέ από ένα εστιατόριο, ένα κέντρο διασκέδασης ή ένα μπαρ», σημείωσε.

Ο τουρισμός θα φέρει «ανάσα»

Εν τω μεταξύ αισιόδοξος για το μέλλον του κλάδου της εστίασης σε επίπεδο τζίρου, με την άρση των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, σε συνδυασμό και με την σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας, εμφανίστηκε ο Υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως ο συγκεκριμένος κλάδος δέχτηκε βαρύ πλήγμα λόγω των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοιού.

Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο κενό που υπάρχει για εξειδικευμένες θέσεις εργασίας σε τουρισμό και εστίαση, ενώ σχολίασε πως μέσα στο έτος θα ολοκληρωθεί ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος που θα λύνει πολλά από τα θέματα που σήμερα δημιουργούν προβλήματα.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας στη διαδικτυακή του παρέμβασή του στο συνέδριο επικεντρώθηκε στο γεγονός πως ο τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εστίαση, για να προσθέσει ότι το 2023 τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένονται ακόμη μεγαλύτερα σε σχέση με το 2022, και ότι η Πιερία θα «δει φέτος μια εξαιρετική χρονιά από πλευράς εισροής τουριστών».

«Στη Θεσσαλονίκη ζούμε και αναπνέουμε μέσα απ΄την εστίαση. Άρα, είναι πολύ σημαντικό οι προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν να έχουν μια ρεαλιστική βάση. Έχουμε ανοικτές τις πόρτες να τις ακούσουμε και να συνεργασθούμε για ένα κοινό μέλλον που θα βοηθήσει βεβαίως τους επιχειρηματίες αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης στο χαιρετισμό του και αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους η πολιτεία στήριξε τον συγκεκριμένο κλάδο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας μίλησε για τη βαρύτητα που έχει δώσει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης στην προβολή της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης, λέγοντας: «Ως διοίκηση συμβάλαμε τα μέγιστα, ώστε η Θεσσαλονίκη να προβληθεί ως μια πρωτεύουσα της γαστρονομίας. Με την ανακήρυξη από την UNESCO της Θεσσαλονίκης ως δημιουργικής γαστρονομικής πόλης πολύς περισσότερος κόσμος επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και για αυτόν τον λόγο. Έχει προχωρήσει η αγορά Μοδιάνο, ανακαινίζεται και αναβαθμίζεται η αγορά στο Καπάνι, ανοίγουν καταστήματα, ο Jamie Oliver ήρθε και έκανε μια εκπομπή στο Καπάνι -όλα αυτά αποτελούν προβολή για την πόλη μας».

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης, τονίζοντας πως η δημοτική αρχή είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, πάντα πρόθυμη να συζητά όποια προβλήματα υπάρχουν και να βοηθά στην επίλυσή τους, ώστε η Θεσσαλονίκη να αξιοποιεί το κομμάτι της εστίασης ως μοχλό ανάπτυξης.

*Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεχίζεται την Τρίτη10:00-14:00 στο LazartHotel (Κολοκοτρώνη 16, Σταυρούπολη). Συνδιοργάνωση: EstiasiGreece και Πρωτοβουλία Εστίασης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέμπη: Ονομαστική μήνυση και κατά πολιτικών καταθέτουν συγγενείς θυμάτων
Σε συνέχεια της απόφασης της Εισαγγελέως Εφετών, η οποία έκανε δεκτή την προσφυγή πατέρα θύματος και έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή
Τέμπη: Ονομαστική μήνυση και κατά πολιτικών καταθέτουν συγγενείς θυμάτων