Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κρεοπώλες: Προσφορά και ζήτηση θα καθορίσουν την τιμή των αμνοεριφίων

Άρχισαν οι παραγγελίες πελατών - Το Σάββατο του Λαζάρου κλείνουν οι συμφωνίες

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Δεν υπάρχει ακόμη «εικόνα» για τις τιμές που θα πωλούνται φέτος τα αμνοερίφια του Πάσχα, καθώς όλα εξαρτώνται από την προσφορά και τη ζήτηση που θα διαμορφωθεί τις ημέρες των εορτών, με τους παράγοντες της αγοράς να αναφέρουν ότι το συντριπτικό ποσοστό των συμφωνιών θα κλείσουν στις 8 Απριλίου. Πάντως, οι παραγγελίες στα κρεοπωλεία έχουν αρχίσει ήδη εδώ και αρκετές ημέρες.

«Το 99% των συμφωνιών κλείνονται το Σάββατο του Λαζάρου, δηλαδή στις 8 Απριλίου. Καταλαβαίνετε ότι το προϊόν είναι φρέσκο», δήλωσε μιλώντας στο «ΤyposThes» Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Μπαλαμπανίδης. Μετά το κλείσιμο των τιμών θα αρχίσουν, όπως αναφέρει, οι σφαγές για να γίνει κατόπιν η διανομή από Μ. Δευτέρα στα κρεοπωλεία της χώρας.

Όπως εξηγεί, καθώς δεν υπάρχει δημόσια καταγραφή δεν ξέρει κανείς τι επάρκεια υπάρχει σε αμνοερίφια και αντίστοιχα τι ζήτηση υπάρχει. Οι έμποροι πρέπει να συλλέξουν τις παραγγελίες από κρεοπωλεία και υπεραγορές και να δουν κατόπιν τι ζήτηση υπάρχει και ανάλογα θα διαμορφωθεί και η τιμή.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι φέτος για πρώτη φορά η Τσικνοπέμπτη κινήθηκε πτωτικά. Όλα τα κρεοπωλεία, ακόμα και οι υπεραγορές πανελλαδικά έκαναν προμήθειες με βάση τα περσινά δεδομένα, ωστόσο τελικά δεν «είχε την περσινή δουλειά». Μπορεί όπως λέει να έχει πέσει η παραγωγή, αλλά έχει πέσει και η ζήτηση.

Σημειώνεται ότι πέρυσι κατά μέσο όρο τα ελληνικά φρέσκα αρνιά γάλακτος πωλούνταν από 13-14 ευρώ το κιλό.

Κρεοπώλες που μίλησαν στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» τονίζουν ότι  βάζουν στα μαγαζιά τους ποιοτικά αρνιά τα οποία διαλέγουν από τους εμπόρους προκειμένου να ανταποκριθούν στις παραγγελίες των πελατών τους και στα συγκεκριμένα κιλά που ζητούν. Αυτό που τους ενδιαφέρει όπως λένε είναι να κρατούν σταθερή την ποιότητά τους, πληρώνοντας αντίστοιχα.

Ο κ. Μπαλαμπανίδης, εξηγεί ότι τα αρνιά έχουν πολλές υποκατηγορίες, υπάρχουν επτά διαφορετικές βαθμίδες και ανάλογα διαμορφώνεται και η τιμή. Άλλη είναι η τιμή για το αρνί γάλακτος, άλλη για το αρνί εκτροφής , άλλη το αρνί που σφάζεται στην Ελλάδα, άλλη για εκείνο που έρχεται εισαγόμενο, άλλη για το κατεψυγμένο και άλλη για το υπέρβαρο.

Τα πιο πολλά κρεοπωλεία προμηθεύονται φρέσκο αρνί γάλακτος, το οποίο είναι και το πιο ακριβό. Η διαφορά τιμής σε σύγκριση με ένα κατεψυγμένο που μπορεί να έχει σφαχτεί πριν από 15 μέρες ή και 1-2 μήνες και να είναι εκτροφής στην αγορά μπορεί να κυμαίνεται στα 3 ευρώ και στην πώληση η διαφορά αυτή να φτάνει ακόμη και τα 4-5 ευρώ.

Ο κ. Μπαλαμπανίδης αναφέρει ότι στην εποχή μας οι καταναλωτές καταλαβαίνουν ότι ανάλογα με το τι θα πληρώσουν αυτό θα πάρουν. «Δεν γίνεται να πας στη Μερσεντές και να πάρεις τιμή Ζάσταβα», λέει χαρακτηριστικά.

Άρχισαν εδώ και μέρες οι παραγγελίες

Πάντως, παρόλο που δεν γνωρίζουν ακόμη την τιμή πώλησης, πολλοί καταναλωτές έχουν σπεύσει ήδη, ακόμη και από την προηγούμενη εβδομάδα, να κάνουν παραγγελίες στα συνοικιακά κρεοπωλεία. «Οι παραγγελίες ξεκίνησαν με τους τακτικούς νοικοκύρηδες. Ξεκίνησαν από το προηγούμενο Σάββατο και συνεχίστηκαν και αυτήν την εβδομάδα», λέει ο κ. Μπαλαμπανίδης, σημειώνοντας ότι γνώμονάς τους είναι η ποιότητα και όχι η τιμή.

Υπάρχουν δυο κατηγορίες καταναλωτών όπως λέει, αυτοί που ενδιαφέρονται να φάνε κάτι καλό και αυτοί που κυνηγούν την πιο χαμηλή τιμή. Κάποιοι βέβαια στις μέρες μας αναγκαστικά κάνουν αγορές βάσει τιμής, καθώς το βαλάντιό τους δεν τους επιτρέπει κάτι παραπάνω. Υπάρχει και η λύση που ακολουθούν αρκετοί, να αγοράζουν απλώς μικρότερη ποσότητα.

Έξαλλου, αναφορικά με τη συζήτηση που έγινε τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης  που είναι και σύμβουλος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να μπει το αρνί στο «Καλάθι του Πάσχα», καθώς έχει πολλές διαβαθμίσεις ενώ όπως προβλέπεται, για να μπει κάτι στο «Καλάθι» θα πρέπει  να ανακοινωθεί μέρες πριν η τιμή του. Αναφέρει ακόμη ότι παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία και έχει ζητηθεί, δεν έχει γίνει ένας «οδηγός» ποιοτικής ταξινόμησης, ώστε να ξεχωρίσουμε «το ζάσταβα από το μερσεντές».

Να γίνουν έλεγχοι για λαθρο-σφαγές στα μαντριά

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό θέμα που θέτει  ο Μπαλαμπανίδης αφορά τις παράνομες σφαγές. Όπως καταγγέλλει, κάποιοι επιτήδειοι παίζουν με τη δημόσια υγεία. Γίνονται λαθρο-σφαγές στα μαντριά και ο κόσμος προκειμένου να πάρει κάτι φθηνότερο πάει και προμηθεύεται κρέας κατευθείαν από τα μαντριά. Είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με την δημόσια υγεία και εννοείται και με τη φοροδιαφυγή, όπως τονίζει. «Για μια φορά ακόμη δεν κάνει κανείς τίποτα, αυτό γίνεται κάθε χρόνο», αναφέρει. Οι κρεοπώλες καταγγέλλουν ότι πάντα υπάρχουν λαθροσφαγές και ζητούν να ενταθούν οι έλεγχοι.

Σημειώνεται ότι το κλίμα στην αγορά κρέατος ενόψει Πάσχα και οι παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων και οι προτάσεις για πάταξη του φαινομένου, θα βρεθούν στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου που θα δώσουν την προσεχή Πέμπτη, 6 Απριλίου, στο ΕΕΘ το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ). Στη συνέντευξη θα συμμετέχουν κτηνοτρόφοι, κρεοπώλες, μεταποιητές και έμποροι. Ειδικότερα, θα συμμετέχουν ο  πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Μ. Ζορπίδης, ο Πρόεδρος της ΠΟΚΚ και μέλος Δ.Σ. του ΕΕΘ κ. Σάββας Κεσίδης, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΚΚ κ. Νικόλαος Κακαφίκας, ο Πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ κ. Ιωάννης Φασούλας, ο Πρόεδρος της ΠΕΚ κ. Στέργιος Κύρτσος, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΚ κ. Χρήστος Τσομπάνος και ο Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Μπαλαμπανίδης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι
Η αμερικανική εκτίμηση βασίστηκε σε μια σειρά πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διαβαθμισμένων πληροφοριών, και σε μια ανάλυση των δημόσιων...
Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι