Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οικονομία

Χαλκιδική: Δραστήρια και αποδοτική η τουριστική σαιζόν

Χαλκιδική: Δραστήρια και αποδοτική η τουριστική σαιζόν
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Δραστήρια και αποδοτική χαρακτηρίζεται η φετινή τουριστική χρονιά στη Χαλκιδική, με αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού κατά 10% σε διανυκτερεύσεις και κατά 7% στα έσοδα σε σχέση με πέρυσι.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον απολογισμό του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, το 2013 ήταν για τη Χαλκιδική μια χρονιά που θύμιζε προηγούμενες δεκαετίες, καθώς την περιοχή επισκέφθηκαν εθνικότητες που είχαν να φανούν χρόνια, ενώ αναφορές υπήρξαν από τα ξένα μέσα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο Οκτώβριος ξανάγινε μήνας διακοπών παρατείνοντας τη σαιζόν κατά 10 ημέρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, η σαιζόν του 2013 ξεκίνησε το Μάϊο, μετά το Ορθόδοξο Πάσχα και ολοκληρώνεται στις 28 Οκτωβρίου. Τα ξενοδοχεία 4* και 5* ήταν τα πρώτα που δέχθηκαν κρατήσεις. Τα μεσαίας κατηγορίας καταλύματα που πρόσφεραν συνέπεια προϊόντος και τιμής (value for money) είχαν τις καλύτερες πληρότητες της τριετίας ενώ τα χαμηλότερης κατηγορίας καταλύματα, προσέλκυσαν επισκέπτες με καλές τιμές και έκλεισαν τη σαιζόν με ικανοποιητικές πληρότητες.

Πρωτιά της Γερμανίας στις αεροπορικές αφίξεις

Σε ότι αφορά τις εθνικότητες, η Γερμανία παρέμεινε για άλλη μια χρονιά η πρώτη αγορά της Χαλκιδικής με περίπου 400 πτήσεις /μήνα από 14 αεροδρόμια για τους μήνες Ιούνιο-Αύγουστο. Η Ρωσία με 275 πτήσεις/μήνα από 24 αεροδρόμια, ανέβασε τους επισκέπτες της κατά 15% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2012. Αύξηση πάνω από 30% εμφάνισε και η αγορά της Ουκρανίας, με 60 πτήσεις μηνιαίως από 6 αεροδρόμια, ενώ κατά 10% ανέβηκαν οι αφίξεις από την αγορά της Αγγλίας που μετράει 89 πτήσεις από 6 αεροδρόμια σε κάθε καλοκαιρινό μήνα.

Από τις νέες αγορές στις οποίες στόχευσε τα τελευταία χρόνια ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής, τη μεγαλύτερη αύξηση (περίπου 40%) αεροπορικών αφίξεων παρουσιάζει η Τουρκία με την Turkish Airlines να πετάει σε καθημερινή βάση από την Κωνσταντινούπολη προς τη Θεσσαλονίκη.

Οδικός τουρισμός

Παράλληλα όμως, άνθισε και ο οδικός τουρισμός όχι μόνο από τις παραδοσιακές χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία) αλλά και από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Γερμανία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία) την Ιταλία και την Τουρκία. Οδικές αφίξεις παρατηρήθηκαν και από πιο απομακρυσμένα κράτη όπως η Πολωνία, η Ουκρανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία. Αρκετοί δυτικοευρωπαίοι έφτασαν με camper προτιμώντας εναλλακτικούς τρόπους διακοπών.

Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής, αναφέρει ότι “δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος για τη στρατηγική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια”, η οποία περιελάμβανε φιλοξενία 16 δημοσιογραφικών αποστολών (press trips), φιλοξενία διάσημων stars όπως η Ιταλίδα πρωταγωνίστρια Ornella Muti, συμμετοχή σε 11 διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και 5 workshops της Ελλάδας και του εξωτερικού, δ

διοργάνωση ή συμμετοχή σε 6 Fam trips με εκπροσώπους τουριστικών οργανισμών ή γραφείων από την Ιταλία, την Ελβετία, την Τουρκία, την Ινδία, την Ολλανδία, την Αγγλία και στήριξη αειφόρου ανάπτυξης με συμμετοχή σε ημερίδες, αρωγή στην τουριστική εκπαίδευση, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το μεσογειακό πρόγραμμα περιβαλλοντικής πιστοποίησης ShMILE II για τη διάδοση του Eco Label.

Η στρατηγική για το 2014 και οι νέες πτήσεις

Πριν το κλείσιμο της σαιζόν, ήδη δρομολογήθηκε η στρατηγική που θα ακολουθηθεί στη Χαλκιδική το 2014 προκειμένου να διευρυνθούν οι υπάρχουσες αγορές και να ανοίξουν νέες.

Σύμφωνα με τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής, η ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας TRANSAVIA για απευθείας πτήσεις Άμστερνταμ - Θεσσαλονίκη, 3 φορές την εβδομάδα από τον Απρίλιο του 2014, έφερε τον Ολλανδικό Τουριστικό Οργανισμό SUNDIO στη Χαλκιδική. Οι contract managers που θα ακολουθήσουν την επίσκεψη των διευθυντών πωλήσεων, θα υπογράψουν τα πρώτα συμβόλαια με ξενοδοχεία της Χαλκιδικής.

Επίσης, οι απευθείας πτήσεις της SAS (Scandinavian Airlines) από τα αεροδρόμια της Στοκχόλμης (4 φορές/εβδομάδα), της Κοπεγχάγης (2 φορές/εβδομάδα) και του Όσλο (2 φορές/εβδομάδα) στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης που θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο 2014, θα υποστηριχθούν από τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής. Συμφωνήθηκε κοινό πρόγραμμα προβολής του προορισμού που περιλαμβάνει fam trips Σκανδιναβών τουριστικών πρακτόρων, εκδηλώσεις παρουσίασης και συμμετοχή στην πρώτη έκθεση που διοργανώνεται στη Στοκχόλμη και αφορά μόνο ελληνικούς προορισμούς, την GREKLAND PANORAMA.

Τέλος, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η Turkish airlines αναμένεται να ανακοινώσει την καθιέρωση καθημερινής δεύτερης πτήσης από την Κωνσταντινούπολη, που θα ξεκινήσει το Μάρτιο 2014.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Οικονομία

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Επιτυχής ημερίδα για την ενημέρωση ανέργων

Απόφαση Αντιπεριφέρειας: Επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων επιπλέον τρεις Κυριακές