Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Λουκέτα σε καταστήματα «νεκρώνουν» κεντρικούς δρόμους

Το Δώρο Πάσχα περιμένει το λιανεμπόριο για να πάρει "ανάσα"

Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Το δώρο Πάσχα περιμένει η Αγορά για να δει ζεστό χρήμα στα ταμεία. Η ενεργειακή κρίση, και οι αυξήσεις στα τρόφιμα και καύσιμα, έχουν οδηγήσει σε περιορισμό των εξόδων των καταναλωτών και τα χρήματα από το πασχαλιάτικο δώρο αναμένεται να δώσουν μια μικρή «ανάσα».

«Αυτή την στιγμή υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα στα σούπερ μάρκετ, στα κρεοπωλεία, αλλά και στα παιδικά ρούχα και στις λαμπάδες. Στην ένδυση και υπόδηση ενηλίκων όμως η κατάσταση δεν είναι και τόσο καλή. Δεν βλέπουμε πελατεία. Περιμένουμε με την καταβολή του δώρου Πάσχα να ανέβει η ψυχολογία των καταναλωτών και να τονωθεί κάπως η κίνηση. Αλλά και πάλι ξέρουμε πως θα ψωνίσουν σίγουρα λιγότερο και μικρότερες ποσότητες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές γιατί με τα χρήματα του δώρου θα καλύψουν άλλες ανάγκες πχ θα πληρώσουν ρεύμα ή αέριο. Ό,τι περισσέψει μπορεί να το χρησιμοποιήσουν για δικές τους αγορές», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης.

Ξενοίκιαστα καταστήματα σε κεντρικά σημεία

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η εικόνα της Αγοράς σε αρκετούς δρόμους της πόλης είναι αποκαρδιωτική. Έχουμε πολλά λουκέτα. Σκεφτείτε πχ πως η οδός Παρασκευοπούλου κάποτε έσφυζε από ζωντάνια. Είχε μια δυνατή παρουσία με καταστήματα. Τώρα πλέον ελάχιστα λειτουργούν. Επίσης στην Βενιζέλου, ένα ολόκληρο τετράγωνο έχει ξενοίκιαστα καταστήματα. Παράλληλα βλέπουμε άδεια καταστήματα και σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Είναι ένα φαινόμενο που συναντάμε πλέον συχνά».

Ο ίδιος εξήγησε πως αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες. «Φταίει και το ότι οι πελάτες στρέφονται σε πολυκαταστήματα ή πηγαίνουν σε περιφερειακά εμπορικά κέντρα κυρίως στην ανατολική πλευρά της πόλης, όπου μπορούν να βρουν και εύκολα πάρκινγκ. Αλλά και πχ το ότι οι επιχειρηματίες έχουν επηρεαστεί από την κατασκευή του Μετρό. Στην Βενιζέλου το ότι έχουμε ξενοίκιαστα καταστήματα σίγουρα θα έχει συμβάλλει το γεγονός ότι ένα κομμάτι του δρόμου ήταν κλειστό στην κυκλοφορία λόγω των εργασιών για το μετρό. Στην αρχή της κατασκευής, όταν μπήκαν λαμαρίνες, μπορεί κάποιοι να άντεξαν. Τότε υπήρχαν αποθέματα ενδεχομένως. Όμως με την πάροδο των ετών λίγοι είναι αυτοί που επιβίωσαν και κρατούν και τώρα τα καταστήματά τους. Η αναδουλειά κατέστρεψε αρκετές επιχειρήσεις. Με τις συνεχόμενες κρίσεις πολλοί συμπολίτες μας δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Τώρα πλέον είναι θέμα χρημάτων. Καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι οι καταναλωτές δεν βγαίνουν. Παράλληλα υπάρχουν και τα e-shops που απορροφούν ένα κομμάτι της πελατείας. Οπότε ο τζίρος των φυσικών καταστημάτων πέφτει και με τα αυξημένα έξοδα η κατάσταση δυσχεραίνει».

Σήμερα προσφορές και λαμπάδες στο Open Mall Gallerius

Εν τω μεταξύ με πασχαλινές προσφορές θα περιμένουν σήμερα μεγάλη Πέμπτη τους πελάτες τα καταστήματα που παίρνουν μέρος στην εορταστική εκδήλωση με τίτλο “OPEN MALL GALERIUS”:  Η Αγορά στα πασχαλινά της.

«Πρόκειται για μια εκδήλωση με αφορμή το Πάσχα και στόχο την τόνωση της κίνησης στα εμπορικά καταστήματα του Open Mall Galerius στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας. Το Σάββατο δυστυχώς η βροχή έβαλε εμπόδια και ο κόσμος μόλις είδε την κακοκαιρία εξαφανίστηκε. Την Κυριακή η κατάσταση ήταν καλύτερη. Την Μεγάλη Πέμπτη θα περιμένουμε τους καταναλωτές να ψωνίσουν από τα καταστήματα που θα έχουν προσφορές (σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια έχουν ήδη μοιραστεί), ενώ θα προσφέρουμε και μικρές λαμπάδες στα παιδιά», σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βόλος: Είχε βάλει μέχρι και κάμερες για να παρακολουθεί την 22χρονη στο σπίτι τους
Ο άνδρας ήθελε να ελέγχει τις κινήσεις της όταν αυτός έλειπε από το σπίτι στο οποίο την κρατούσε φυλακισμένη
Βόλος: Είχε βάλει μέχρι και κάμερες για να παρακολουθεί την 22χρονη στο σπίτι τους
Αχαΐα: Κόρη καταγγέλει τον πατέρα της για βιασμό - Εναντίον του καταθέτει η οικογένεια
Η 23χρονη κόρη του τον κατήγγειλε, περιγράφοντας όλα όσα ισχυρίζεται ότι της έχουν συμβεί και αναφέρει απόπειρα βιασμού και από άλλο μέλος της...
Αχαΐα: Κόρη καταγγέλει τον πατέρα της για βιασμό - Εναντίον του καταθέτει η οικογένεια