Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Επενδύσεις σε νέα ξενοδοχεία - Υψηλές προσδοκίες για την τουριστική σεζόν

Τα στοιχεία των προκρατήσεων δείχνουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι ανάλογη ή και καλύτερη από την περσινή – Υψηλές πληρότητες τα Σαββατοκύριακα- Οι νέες τουριστικές επενδύσεις στην πόλη

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Αισιόδοξοι για τη νέα σεζόν είναι οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης εκτιμώντας ότι η χρονιά θα είναι τουλάχιστον ανάλογη με την περσινή, σύμφωνα με τα όσα δείχνουν τα στοιχεία των προκρατήσεων μέχρι στιγμής. Ωστόσο, όπως λένε, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει από τώρα το τελικό αποτέλεσμα, ενώ θέτουν και τον παράγοντα εκλογές, καθώς τυχόν αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις ίσως προκαλέσουν ανασφάλεια σε κάποιους επισκέπτες.

Την περίοδο του Πάσχα οι πληρότητες ήταν πιο περιορισμένες συγκριτικά με άλλα Σαββατοκύριακα, καθώς, όπως είναι λογικό, ο περισσότερος κόσμος επίλεξε να φύγει από τις πόλεις και να εκδράμει σε κάποια εξοχή.

Παρόλα αυτά υπήρξε κίνηση στα ξενοδοχεία της πόλης, με τη μέση πληρότητα σύμφωνα με τα όσα είπε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) κ. Ανδρέας Μανδρίνος να κυμαίνεται στο 70% περίπου. Δεν ήταν μόνο Έλληνες όσοι βρέθηκαν το περασμένο τριήμερο στη Θεσσαλονίκη αλλά και αρκετοί ξένοι.

Μέχρι σήμερα, 60% και παραπάνω των κρατήσεων αφορούσε Έλληνες, ωστόσο από αυτόν τον μήνα ξεκίνησαν να έρχονται δειλά-δειλά και ξένοι τουρίστες – κυρίως Βαλκάνιοι- και όσο καλυτερεύει ο καιρός και έρχεται και η ώρα για τα πρώτα μπάνια οι αλλοδαποί τουρίστες θα αυξάνονται.

«Όσο φτιάχνει ο καιρός θα υπάρχει μεγαλύτερο τουριστικό ρεύμα και η μεγαλύτερη ζήτηση, το peak, θα είναι από τότε που ο κόσμος θα ξεκινήσει να κάνει μπάνια», όπως λέει ο κ. Μανδρίνος, καθώς ως γνωστόν λόγω Χαλκιδικής η Θεσσαλονίκη «κερδίζει» δυο – τρεις διανυκτερεύσεις, από τουρίστες δηλαδή που επιλέγουν τη Χαλκιδική για τα μπάνια τους αλλά συνδυάζουν και κάποιες μέρες επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη. Ασφαλώς και η περίοδος διοργάνωσης της ΔΕΘ «γεμίζει» τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης.

Τι δείχνουν οι προκρατήσεις

Από εδώ και πέρα οι προκρατήσεις δείχνουν ότι θα είναι μια χρονιά τουλάχιστον ανάλογη με την περσινή, σύμφωνα με τον κ. Μανδρίνο, ο οποίος ωστόσο προσθέτει ότι τα στοιχεία μεταβάλλονται. Μπορεί δηλαδή να φαίνεται ότι η χρονιά θα είναι σαν την περσινή και λίγο καλύτερη αλλά κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει το αποτέλεσμα, αν αναλογιστούμε και το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας εκλογές. Οι ξενοδόχοι τηρούν στάση αναμονής για να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα καθώς όπως τονίζουν «μια ανασφάλεια επηρεάζει την επισκεψιμότητα».

Από εκεί και πέρα εκτιμούν ότι και για τη Θεσσαλονίκη θα είναι μια καλή τουριστική χρονιά όπως θα είναι και για όλη την Ελλάδα, σύμφωνα και με τις δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού αλλά και άλλους φορείς του τουρισμού.

Γενικά, ο κ. Μανδρίνος τονίζει ότι οι περισσότερες προκρατήσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης είναι για τα Σαββατοκύριακα. «Από τις προκρατήσεις φαίνεται ότι τα Σαββατοκύριακα έχουν πολύ περισσότερη κίνηση από τις καθημερινές. Είναι από ικανοποιητικά έως πολύ ικανοποιητικά. Αντίθετα, οι καθημερινές είναι αναιμικές. Κατά διαστήματα, όταν υπάρχει κάποια εκδήλωση, κάποιο συνέδριο ή κάτι ανάλογο τότε υπάρχει λίγο μεγαλύτερη πληρότητα», επισημαίνει ο ίδιος.

Η ιδιαιτερότητα της Θεσσαλονίκης εξάλλου, είναι ότι βασίζεται κυρίως στον οδικό τουρισμό. «Περιμένουμε περισσότερο οδικό τουρισμό γιατί δεν βλέπουμε να υπάρχει μια δυναμική από την πλευρά των πτήσεων», όπως λένε οι ξενοδόχοι.

Σε ότι αφορά τις εθνικότητες, πολλοί τουρίστες προέρχονται από τα Βαλκάνια, ενώ η πόλη προσελκύει και αρκετούς Ισραηλινούς, αλλά και επισκέπτες από τη Γερμανία. Γενικά, όπως λένε οι παράγοντες του τουρισμού, πέρα από τον οδικό τουρισμό, οι εθνικότητες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη σχετίζονται άμεσα με τις υπάρχουσες πτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΞΘ, η χρονιά του 2022 έκλεισε για την περιοχή της Θεσσαλονίκης με 2.125.433 διανυκτερεύσεις Ελλήνων και αλλοδαπών επισκεπτών. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε μείωση 12,96% σε σύγκριση με το 2019, τελευταία «κανονική» τουριστική χρονιά πριν την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού covid-19, κατά το οποίο καταγράφηκαν 2.442.020 διανυκτερεύσεις. Οι Έλληνες επισκέπτες βρέθηκαν για μία ακόμη φορά στην κορυφή των εθνικοτήτων, ενώ την πρώτη θέση στον πίνακα των αλλοδαπών εθνικοτήτων κατέλαβαν ξανά μετά από τρία χρόνια, οι Ισραηλινοί επισκέπτες. Πτώση σημειώθηκε σε σχέση με το 2019 σε αρκετές από τις αλλοδαπές εθνικότητες που συμπληρώνουν την πρώτη εικοσάδα για το 2022. Ωστόσο, σε σχέση με το 2019, αύξηση σημειώθηκε στις διανυκτερεύσεις των Ρουμάνων (24,05%), καθώς και των Σκοπιανών (14,14%) και των επισκεπτών από τις ΗΠΑ (13,45%).

Επενδύσεις σε νέα ξενοδοχεία

Η Θεσσαλονίκη αλλά και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επενδυτικό «στόχαστρο» διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων, αλλά και funds για εξαγορές υφιστάμενων ξενοδοχείων και ανακαινίσεις αλλά και για αγορές κτιρίων με σκοπό να τα μετατρέψουν σε ξενοδοχεία.

Το πρόσφατο άνοιγμα του πεντάστερου «MonΑsty» υπό την ομπρέλα της «Marriott International», εκτιμάται ότι αποτέλεσε το έναυσμα για να στρέψουν το βλέμμα τους στην πόλη περισσότερες διεθνείς αλυσίδες, ενώ σημειώνεται ότι η «Brown Hotels» ετοιμάζει δύο ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη, ένα στο διατηρητέο κτήριο του πρώην ξενοδοχείου «Βιέννη» και στα κτήρια των πρώην καπναποθηκών Μιχαηλίδη. Το ξενοδοχειακό δυναμικό της πόλης τα τελευταία χρόνια διευρύνθηκε και με άλλες επενδύσεις.

Σύμφωνα με το Hospitality Newsletter της GBR Consulting για το α’ τρίμηνο του 2022, στη Θεσσαλονίκη, άνοιξαν 4 νέα ξενοδοχεία το 2020 και 2021. Το 5* και 83 δωματίων Onoma Hotel από το Anatolia Hospitality Group, το 5* και 45 δωματίων Vanoro hotel, το No 15 Ermou hotel, 5* με 45 δωμάτια και το 3* City Gate hotel με 24 δωμάτια.

Το 2022 άνοιξαν το Olympion City, με 28 δωμάτια και το 5* και 60 δωματίων, On Residence στο ακίνητο του Όλυμπος Νάουσα, ένα project της Tor Hotel Group και της Grivalia Hospitality.

«Αυτό που φαίνεται σήμερα είναι ότι όταν η πόλη έχει κίνηση τα περισσότερα ξενοδοχεία γεμίζουν. Τα Σαββατοκύριακα τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν υψηλή πληρότητα», λέει ο κ. Μανδρίνος, κληθείς να σχολιάσει την είσοδο νέων κλινών. Εξάλλου δεν μιλάμε για πολύ μεγάλο αριθμό κλινών από τις νέες επενδύσεις. Περίπου 7-8 είναι τα νέα ξενοδοχεία που πήραν άδεια ξενοδοχείου. «Δεν έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των κλινών στην πόλη», όπως επισημαίνει ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι σε ότι αφορά τις τιμές, παρά τη συνεχή προσπάθεια της Θεσσαλονίκης να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα τιμολόγησης, στη συγκριτική αξιολόγηση (benchmarking) μεταξύ αυτής και άλλων δέκα αντιστοίχου μεγέθους ευρωπαϊκών πόλεων (Αμβέρσα, Μπέρμιγχαμ, Κολωνία, Ντίσελντορφ, Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Βουδαπέστη, Αμβούργο, Μάντσεστερ, Σάλτσμπουργκ), η Θεσσαλονίκη και για το 2022 παρέμεινε στην τελευταία θέση όσον αφορά τόσο στη μέση τιμή δωματίου, όσο και στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ