Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αγορά εργασίας: Ποια είναι τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα αυτή τη στιγμή

Το 84% αποφοίτων τμήματος του ΔΙΠΑΕ, βρίσκει δουλειά μέσα σε έξι μήνες μετά το πτυχίο

Στο τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου (ΔΙΠΑΕ) στην Κατερίνη, η λέξη ανεργία είναι άγνωστη καθώς το 84% των αποφοίτων του βρίσκει δουλειά μέσα σε έξι μήνες από τη στιγμή που παίρνει το πτυχίο. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι το 20% των φοιτητών απορροφάται στην εργασία από την εταιρεία στην οποία πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση, πριν πάρει πτυχίο.

Το συγκεκριμένο τμήμα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που παρέχει σε προπτυχιακό επίπεδο γνώση και εξειδίκευση στον τομέα των logistics, ενώ οι απόφοιτοί του βρίσκουν απασχόληση σε μικρές ή μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα και εφοδιαστική αλυσίδα και ασχολούνται με τις μεταφορές. «Οι εταιρείες που προμηθεύονται και διακινούν υλικά έχουν αποθήκη και μεταφέρουν προϊόντα, ενώ αυτή η διαδικασία πλέον γίνεται με καινούρια πληροφοριακά συστήματα και επιστημονικά δεδομένα στα οποία εκπαιδεύονται οι φοιτητές μας» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τμήματος Δημήτρης Τριανταφύλλου. Ο ίδιος σημειώνει ότι στο παρελθόν όσοι εργάζονταν στον χώρο αποκτούσαν την απαραίτητη εξειδίκευση με την εμπειρία, ενώ τώρα πια οι θέσεις καλύπτονται από τους αποφοίτους του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

 

Πτυχίο πληροφορικής, χρηματοοικονομικά και πολύ καλά αγγλικά

Από την πλευρά του, ο εμπειρογνώμονας στον Περιφερειακό Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νίκος Πόδας επισημαίνει ότι το πανεπιστημιακό πτυχίο πληροφορικής, σε συνδυασμό με πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας (σε επίπεδο proficiency), μπορούν να εξασφαλίσουν το εισιτήριο στον εργασιακό χώρο. Παράλληλα και απόφοιτοι ΙΕΚ που σχετίζονται με την πληροφορική βρίσκουν δουλειά σε ελληνικές μικρές επιχειρήσεις, που συνήθως παίρνουν εργολαβίες από ξένες εταιρείες για την παραγωγή λογισμικού (software) αλλά και hardware.

Επιπλέον απόφοιτοι τμημάτων πολιτικών μηχανικών βρίσκουν δουλειά σε εταιρείες συμβούλων που διαχειρίζονται προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ απόφοιτοι τμημάτων χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών αναλύσεων (business analytics) ξεκινούν να εργάζονται αμέσως μετά τις σπουδές τους σε εταιρείες και επιχειρήσεις.

 

Ζήτηση και για τεχνικά επαγγέλματα

Την ίδια στιγμή, μεγάλη ζήτηση στον χώρο της εργασίας υπάρχει και για τα κλασσικά τεχνικά επαγγέλματα καθώς υπάρχει έλλειψη σε ηλεκτροσυγκολλητές, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών, τεχνικούς, μηχανικούς, συντηρητές μηχανών παραγωγής και λεβητών φυσικού αερίου ακόμη και χειριστές κλαρκ. Στην τελευταία, μάλιστα, περίπτωση, όπως και στη συσκευασία τροφίμων, δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση, απλώς χρειάζεται να επιθυμούν κάποιοι να μάθουν τη δουλειά στην πράξη.

 

Ο «αφρός» που δεν φεύγει και οι «καλομαθημένοι» που δεν πηγαίνουν να εργαστούν

Περιγράφοντας το περιβάλλον εργασίας που διαμορφώνεται σήμερα, ο κ. Πόδας σημειώνει ότι απορροφώνται πια με απόλυτα αξιοκρατικό τρόπο πολύ ικανοί επαγγελματίες, με υψηλά προσόντα, οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν θα είχαν φύγει στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας. Χαρακτηριστική περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι προσλήψεις που έγιναν πρόσφατα από το ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό, την υλοποίηση, εφαρμογή και διαχείριση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δράσεων επ’ ωφελεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά, εκτιμά ότι υπάρχουν άνθρωποι που απορρίπτουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε μια δουλειά, αν αυτή προσφέρει -για παράδειγμα- επτακόσια ευρώ και χρειάζεται μετακίνηση με αυτοκίνητο στην άλλη άκρη της πόλης, αν η δουλειά βρίσκεται σε μια άλλη πόλη ή περιοχή (όπως συμβαίνει στον τουρισμό), αν φιλοξενούνται από τους γονείς τους που τους στηρίζουν, αν προτιμούν τη «μαύρη» εργασία και τα οφέλη από την εγγραφή τους στον ΟΑΕΔ. Υπογραμμίζει πάντως, πως μπορεί οι μισθοί να μην κυμαίνονται στα υψηλά επίπεδα άλλων εποχών, όμως αποτελούν την αρχή για να ξεκινήσει κάποιος την επαγγελματική του εξέλιξη. «Όποιος πραγματικά έχει ανάγκη από δουλειά δεν χάνει τέτοιες ευκαιρίες» προσθέτει.

 

Υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Πόδας σχολιάζει ότι κάθε χρόνο καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι περίπου, τη στιγμή που δεν αποφοιτούν πάνω από 100.000 νέοι και νέες κάθε χρόνο από Πανεπιστήμια και Λύκεια, ενώ λόγω υπογεννητικότητας, τα παιδιά λιγοστεύουν και ο πληθυσμός γερνά. «Είναι κατανοητό ότι υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας» τονίζει και φέρνει ως παράδειγμα τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) που κάνουν λόγο για 60.000 κενές θέσεις εργασίας σε μεγάλα ξενοδοχεία και μεγάλες προσπάθειες για προσέλκυση εργατικού δυναμικού μέσω συμφωνιών με τρίτες χώρες.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Σταύρο Μαντζανάκη, τεχνικό υπεύθυνο του One Stop Liaison Office που λειτουργεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, οι ανάγκες Κατάρτισης και Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μεγαλύτερες στους τομείς του τουρισμού, της αγροδιατροφής, των υλικών κατασκευής, των υφασμάτων, της πληροφορικής, των logistics, της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1ο Amphipolis Forum: Οι αναπτυξιακές προοπτικές Σερρών, Δράμας, Καβάλας στο επίκεντρο
Με σημαντικές παρεμβάσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης και τεράστια συμμετοχή επιχειρηματιών και επενδυτών πραγματοποιήθηκε χθες το φόρουμ που οργάνωσε...
1ο Amphipolis Forum: Οι αναπτυξιακές προοπτικές Σερρών, Δράμας, Καβάλας στο επίκεντρο