Ειδικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 72η θέση μεταξύ 189 χωρών που περιλαμβάνονται στη φετινή αξιολόγηση ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 78η θέση μεταξύ 185 χωρών. Κατά την τελευταία διετία η Ελλάδα ανέβηκε συνολικά 28 βαθμίδες. Η κύρια αιτία για τη φετινή άνοδο, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, είναι τα μέτρα που ελήφθησαν για τη διευκόλυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και συγκεκριμένα η κατάργηση του ελάχιστου κεφαλαίου που απαιτείται για την ίδρυση Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ) και η απλούστευση σειράς σχετικών διαδικασιών. Σχετικές μεταρρυθμίσεις είναι επίσης η μείωση του απαιτούμενου κεφαλαίου για την ίδρυση ΑΕ, καθώς και η ρύθμιση για τα προτυποποιημένα καταστατικά. Με τα μέτρα αυτά η κατάταξη της χώρας μας στο συγκεκριμένο τομέα (ίδρυση επιχειρήσεων) βελτιώθηκε στη φετινή έκθεση κατά 110 θέσεις, επίδοση που είναι η καλύτερη μεταξύ όλων των χωρών που περιλαμβάνονται στην έρευνα και μια από τις υψηλότερες βελτιώσεις που έχουν καταγραφεί ιστορικά στην συγκεκριμένη έκθεση.
Σημαντική ήταν επίσης η βελτίωση της κατάταξης και σε άλλους τομείς, ενώ αντίθετα, επιδείνωση καταγράφεται σε τομείς όπως η δικαστική επίλυση επιχειρηματικών διαφορών, η μεταβίβαση ακινήτων και η πτωχευτική διαδικασία.
“Όταν γίνεται συστηματική δουλειά με σχέδιο και συγκεκριμένη στόχευση τα αποτελέσματα φαίνονται”, σχολίασε μεταξύ άλλων ο ΥΠΑΝ κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι με την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που έχει θεσπιστεί αλλά δεν καταγράφηκε στη φετινή έκθεση, γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη και με τις παρεμβάσεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες από τα συναρμόδια Υπουργεία για την άρση διοικητικών εμποδίων, η κατάταξη της χώρας μας στην έκθεση Doing Business αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.