Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κίνδυνος από νοθευμένα μέλια στην αγορά - Πως τα πουλάνε

meli

Δεν γίνονται έλεγχοι, τονίζει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Θεσσαλονίκης

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Τον κώδωνα του κινδύνου για νοθευμένα μέλια που κυκλοφορούν στην αγορά, και ενδεχομένως και στο πιάτο μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας, κρούει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Θεσσαλονίκης, τονίζοντας πως δεν γίνονται κατάλληλοι έλεγχοι.

«Αυτή την στιγμή υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός από άτομα που διακινούν μέλια τα οποία δεν είναι όμως μέλια. Βγαίνουν στα χωριά και τα πουλάνε σε 3κιλα βαζάκια χωρίς ετικέτα. Ο καταναλωτής δεν μπορεί να ξέρει τίποτα για την ποιότητα αυτού του προϊόντος ούτε και για την προέλευσή του», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Νομού Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Χίτογλου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως σε πρόσφατη έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών διαπιστώθηκε ότι περίπου οι μισές από τις παρτίδες μελιού που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέρονται να είναι νοθευμένες, κυρίως μέσω της προσθήκης σιροπιών ζάχαρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf), που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, δείχνει πως σε 320 δείγματα τα οποία ελέγχθηκαν πρόσφατα σε 16 κράτη-μέλη, για σχεδόν το 46% υπήρξαν έντονες υποψίες πως παραβιάζουν τους κανόνες της Ε.Ε. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ παραπάνω από το 14% της τελευταίας μελέτης το 2015-2017.

Η νοθεία γίνεται μέσω της προσθήκης σιροπιών ζάχαρης (από ρύζι, σιτάρι ή παντζάρι) για να μειωθεί η τιμή, αλλά η έκθεση αναφέρει επίσης τη χρήση χρωστικών ουσιών.

700 τόνοι μη κατάλληλου μελιού μπορεί να κυκλοφορούν στην Αγορά

«Στην Ελλάδα μετά από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν 700 τόνοι μη κατάλληλου μελιού. Ωστόσο ο έλεγχος έγινε από την ΕΕ. Δεν μπορεί να επιβάλει πρόστιμα. Ούτε και να δει τι απέγιναν αυτές οι ποσότητες. Στη χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχουν έλεγχοι, και ούτε και διάθεση να γίνουν έλεγχοι ώστε να παταχθεί η νοθεία», ανέφερε ο κ. Χίτογλου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως την Πέμπτη έστειλαν επιστολή τόσο στον ΕΦΕΤ όσο και στον κ. Κεδίκογλου ρωτώντας για το τι έχει γίνει με τους 700 αυτούς τόνους ακατάλληλου μελιού, και για το αν τυχόν έχουν διατεθεί στην Αγορά. «Όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα υγείας. Πρόκειται για προϊόντα αμφιβόλου προέλευσης», σημείωσε για να συμπληρώσει πως ο Σύλλογος έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει στους αρμόδιους την έλλειψη μεθόδων ελέγχων για τον εντοπισμό μη κανονικών μελιών.

Κενό στην νομοθεσία

«Το πρόβλημα είναι ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει νομοθεσία και ούτε βλέπουμε πρόθεση για κάποια αλλαγή επ΄αυτού. Πριν ενάμιση μήνα είχαμε στείλει έγγραφο με προτάσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όμως δεν λάβαμε καμία απάντηση. Και τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να δούμε κάποια αλλαγή. Ωστόσο μετά τις κάλπες είμαστε διατεθειμένοι να εντείνουμε τους αγώνες μας. Δεν πάει άλλο με αυτή την κατάσταση», σημείωσε ο κ. Χιτόγλου.

Παράνομες ελληνοποιήσεις

μέλι-υγεία.jpg

Παράλληλα αναφέρθηκε και στον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα σούπερ μάρκετ που πωλούν μέλια σε πολύ φθηνές τιμές που, με δεδομένες τις σημερινές συνθήκες, είναι αδύνατον να είναι, όπως αναφέρεται στην ετικέτα τους, ελληνικά. «Σκεφτείτε ότι το κόστος παραγωγής μελιού είναι στα 3-4 ευρώ το κιλό. Πρέπει και όλοι οι μεσάζοντες να έχουν ένα κέρδος, οπότε δεν είναι δυνατόν να πωλείται στα 5 ευρώ το κιλό και να είναι ελληνικό», σχολίασε.

Όπως τόνισε οι παράνομες ελληνοποιήσεις είναι μια πληγή και για την οικονομία πέρα από απώλεια για τα κέρδη των παραγωγών. «Σκεφτείτε πως η χώρα μας είναι η πρώτη στην ΕΕ σε κατανάλωση μελιού με 1.6 κιλά κατά κεφαλή. Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται λόγω των παράνομων ελληνοποιήσεων», ανέφερε.

Περίοδος ανάπτυξης για τα μελίσσια

Αυτή η περίοδος που διανύουμε είναι ανάπτυξης για τα μελίσσια. Όμως όπως σχολίασε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Νομού Θεσσαλονίκης πλέον είναι ασύμφορο οικονομικά για έναν μελισσοκόμο να μεταφέρει τα μελίσσια του στα Νότια, σε πιο θερμά κλίματα γιατί έχει ανέβει και η βενζίνη αλλά και το κόστος της τροφής που ενδεχομένως μπορεί να χρειαστούν οι μέλισσες. «Στη χώρα μας έχουμε παραγωγή μελιού σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Άρτα, η Χαλκιδική, η Θάσος κ.ά. Ο άστατος καιρός πάντα ήταν εχθρός. Αν βρέξει πχ θα πρέπει να πάμε να φροντίσουμε για την τροφή των μελισσών. Αυτή την στιγμή για να μεταφέρει ένας μελισσοκόμος τα μελίσσια του σε μια πιο θερμή περιοχή πχ στα Νότια της χώρας χρειάζεται 5000 – 10000 ευρώ. Αυτό είναι ασύμφορο με δεδομένο ότι πολλές φορές οι πληρωμές μας από εμπόρους και προμηθευτές είναι και με 6μηνες επιταγές, αλλά και με το ότι πχ η βενζίνη πριν δύο χρόνια είχε 1 ευρώ και τώρα πήγε στο 1,5 ευρώ».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θανατηφόρο τροχαίο στην Ημαθία – Το ΙΧ έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε δέντρο
Η επίσημη ανακοίνωση από την αστυνομία σχετικά με το δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας 35χρονος
Θανατηφόρο τροχαίο στην Ημαθία – Το ΙΧ έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε δέντρο
Κασσελάκης: Συναντήθηκε με τον πατέρα που κατήγγειλε παρενόχληση του γιου του
«Οφείλουμε να σταθούμε στο πλάι τους. Η κοινωνία της Νισύρου το απέδειξε στην πράξη», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Κασσελάκης: Συναντήθηκε με τον πατέρα που κατήγγειλε παρενόχληση του γιου του
Απάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη: Δεν τα βάζω μαζί σου, φταίει η κλινική
«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη, διότι στη θέση του πατέρα μου έχουν βρεθεί χιλιάδες άνθρωποι»
Απάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη: Δεν τα βάζω μαζί σου, φταίει η κλινική