Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το φαγητό και η νυχτερινή μας ζωή «κερδίζουν» τους τουρίστες

Τι αναφέρει έρευνα για την ικανοποίηση των τουριστών και την απόδοση ξενοδοχείων Έλλειψη πρασίνου, και προβλήματα σε μεταφορές

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Για την γαστρονομία και την διασκέδαση/ νυχτερινή ζωή, τα μουσεία, τους αρχαιολόγους χώρους και την φιλοξενία των κατοίκων, επιλέγουν οι τουρίστες την Θεσσαλονίκη. Εκφράζουν την ικανοποίηση τους για τις παροχές και την ποιότητα των ξενοδοχειακών μονάδων, ωστόσο δυσανασχετούν με την έλλειψη πάρκων, πράσινου και πεζοδρομίων στην πόλη, με τις μεταφορές και την ηχορύπανση. Η υψηλότερη βαθμολογία που της δίνουν είναι 7.9, ενώ ξοδεύουν 71€ κατά μέσο όρο την ημέρα. Στον αν θα τη σύστηναν στο περιβάλλον τους, το 97% είπε ναι, ενώ το 95% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι επιθυμούν να την επισκεφθούν ξανά.

Σύμφωνα με «Έρευνα για το προφίλ και την ικανοποίηση των τουριστών και την απόδοση ξενοδοχείων» που παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλάς η πληρότητα των ξενοδοχείων στην πόλη μας σημείωσε αύξηση το 2022, ενώ φτάσαμε στο 86% των αφίξεων σε σχέση με το 2019. Όπως ανέφερε ο κ. Stefan Mekenhof από την GBR consulting που έκανε την έρευνα: «Οι τιμές δωματίων αυξήθηκαν κατά 16% ωστόσο οι τιμές στην πόλη μας είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές πόλεις. Επίσης σημαντική για τα ξενοδοχεία ήταν και η εγχώρια αγορά». Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι είχαμε πτώση πληρότητας το 2020 φτάνοντας το 20%. Το '21 υπήρξε μικρή αύξηση και το '22 μετά το Μάιο άρχισε η ανάκαμψη με 62% πληρότητα.  Στην πόλη έχουμε πλέον περισσότερα τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία (αυξήθηκαν κατά 80% και 62% αντίστοιχα την περίοδο 2015-22) και ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Στην τόνωση του τουρισμού βοήθησε η αγορά του Ισραήλ με ενδεικτικό ότι οι διανυκτερεύσεις τετραπλασιάστηκαν την περίοδο 2015-19.

Στο αεροδρόμιο Μακεδονία είχαμε το '22 περισσότερες αφίξεις από Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο, Ιταλία, Αυστρία και Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της έρευνας έγινε κατηγοριοποίηση σε 9 προφίλ ταξιδιωτών: αρχαιόφιλοι, φιλότεχνοι, δραστήριοι, ανθρωποκεντρικοί, καλοφαγάδες, νυχτόβιοι, επαγγελματίες , πατρογονικοί και χαλαροί.

Αναγκαία η λήψη αποφάσεων για τόνωση του τουρισμού

Στην αναγκαιότητα της λήψης αποφάσεων για περαιτέρω τόνωση του τουρισμού αναφέρθηκε ο κ. Α. Μανδρίνος πρόεδρος της Ε.Ξ.Θ.. Μίλησε για το το θετικό οικονομικό αποτύπωμα από την κρουαζιέρα, είπε ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης στην πόλη μας, ωστόσο εξήρε το έργο της Μαρίας Καραγιάννη και του Αλέξανδρου Θάνου στον τουρισμό.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις προκρατήσεις φαίνεται να υπάρχει μια κανονικότητα. Μίλησε όμως για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από την βραχυχρόνια μίσθωση και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για απώλεια θέσεων εργασίας στον κλάδο. Αναφέρθηκε σε περιστατικά κλοπών από αλλοδαπούς στο κέντρο της πόλης τονίζοντας ότι αυτό είναι δυσφήμιση για τη Θεσσαλονίκη. Τόνισε ότι ο οδικός τουρισμός είναι σε καλό επίπεδο όμως το ενδιαφέρον για τις πτήσεις δεν είναι ικανοποιητικό. Για υπερατλαντικές πτήσεις σχολίασε ότι μάλλον οι ελπίδες δεν καρποφορούν, ενώ ενδεικτικά ανέφερε πως η British Airways δεν θα κρατήσει καθόλη τη διάρκεια του χρόνου την απευθείας πτήση με Λονδίνο (θα διακοπεί μέσα Νοέμβρη).

Αν δεν ληφθούν μέτρα για τα προβλήματα της πόλης δεν θα αλλάξει η εικόνα, σχολίασε ο αντιπρόεδρος του ΕΞΘ κ. Τορνιβούκας. Είπε  πως ενώ έχουμε εσωτερικό τουρισμό, υπάρχει έλλειψη σε θέσεις στάθμευσης και αυτό είναι πιο έντονο τα σαββατοκύριακα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πόλη πρέπει να προσεγγίσει νέα κοινά. «Έχουμε τουρίστες που ξοδεύουν λίγα χρήματα. Πρέπει η πόλη να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα και να μπουν μετά νέες πτήσεις», τόνισε για να προσθέσει ότι αυτή την στιγμή η μέση τιμή δωματίου είναι 35%χαμηλοτερη στην Θεσσαλονίκη σε σχέση με Αθήνα.

Ο Αλέξανδρος Θάνος αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εστίασε στο κομμάτι του προορισμού. Αναφέρθηκε στο film office και την συνεισφορά του στο κομμάτι του τουρισμού τονίζοντας ότι άφησε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Εξάλλου σχολίασε πως όταν βγουν οι ταινίες που γυρίστηκαν εδώ θα υπάρξει ενδιαφέρον όμως το ερώτημα είναι αν αυτό θα μπορεί να αξιοποιηθεί. Είπε πως τα τελευταία χρόνια ήμασταν στραμμένοι στην ρωσική αγορά και στην αγορά των Βαλκανίων, ενώ αναφερόμενος στην υπερατλαντική πτήση είπε πως πρέπει να υπάρχει και τουριστικό ενδιαφέρον για να προωθηθεί. «Πρέπει να κινηθούμε έξυπνα», σχολίασε χαρακτηριστικά. Μίλησε επίσης για την κρουαζιέρα και το homeporting που όπως είπε θα βοηθήσει και στην αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με περισσότερες πόλεις.

ereyna_tourismos_2.jpg

Στον χαιρετισμό του ο ΥΜΑΘ κ. Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε ότι πρέπει να έχουμε κατάλληλες υποδομές για τον μέσο επισκέπτη. Υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία των φορέων.

ereyna_tourismos_3.jpg

Η αντιδήμαρχος πολιτισμού και τουρισμού δήμου Θεσσαλονίκης κυρία Μαρία Καραγιάννη είπε ότι «είχαμε αύξηση 40,5% επισκεπτών στο αεροδρόμιο Μακεδονία το 2023 σε σχέση με το 2022. Υπήρξε απώλεια από τους Ρώσους λόγω πολέμου. Συνολικά υπήρξε 6% μεσοσταθμική αύξηση στις αφίξεις. Οι τουρίστες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην πόλη μας». Σημείωσε πως οι υποδομές είναι στο επίκεντρο της διοίκησης Ζέρβα. Μίλησε για τις αναπλάσεις, για τα έργα σε πλατεία Αριστοτέλους, αλλά και για την καθαριότητα.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης σχολίασε ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός των φορέων της πόλης.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας είπε πως η προσέλκυση τουριστών είναι μια συνεχής δουλειά, ενώ σχολίασε πως λείπει πλέον στις συζητήσεις το πολυπολιτισμικό στοιχείο της Θεσσαλονίκης.

Τέλος ο κ. Πάρης Μπίλιας είπε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στα ΜΜΜ λέγοντας ότι οι κατασκευαστικές εργασίες του μετρό θα τελειώσουν ως το τέλος του έτους με την ελπίδα να ξεκινήσει να λειτουργεί το πρώτο τετράμηνο του '24. Παράλληλα εκτίμησε πως στις αρχές του'24 θα εξαγγελθεί η επέκταση του μετρό στο αεροδρόμιο Μακεδονία.  Σχολίασε πως η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας θα ενισχύσει το πράσινο με το μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά μεταξύ άλλων που θα γίνει πόλος έλξης και πρόσθεσε ότι το Σεπτέμβριο θα υπογραφεί σύμβαση για τι οδικό δίκτυο στην δυτική είσοδο πόλης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Δικηγόροι κατά φορολογικού - «Δεν θα περάσει έτσι απλά» (ΦΩΤΟ + VIDEO)
Πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια – Τι είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου
Θεσσαλονίκη: Δικηγόροι κατά φορολογικού - «Δεν θα περάσει έτσι απλά» (ΦΩΤΟ + VIDEO)
Θεσσαλονίκη: 50.000 νέα υδρόμετρα από την ΕΥΑΘ για μείωση υδάτινου αποτυπώματος
Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση για την προμήθεια και την εγκατάστασή τους σε διάφορες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος
Θεσσαλονίκη: 50.000 νέα υδρόμετρα από την ΕΥΑΘ για μείωση υδάτινου αποτυπώματος
Μαρινάκης για φορολογικό: Πολλές οι εξαιρέσεις, δεν είναι οριζόντιο μέτρο (VIDEO)
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις διαμαρτυρίες από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για τα ελληνοτουρκικά
Μαρινάκης για φορολογικό: Πολλές οι εξαιρέσεις, δεν είναι οριζόντιο μέτρο (VIDEO)