Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 8 βραβεύσεις σε γυναίκες για την έρευνά τους

Στον 2o κύκλο#Her_Research του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Γυναίκες που καινοτομούν με την έρευνά τους. Προτείνουν νέες μεθόδους, νέους τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων σε ιατρική, οικονομία, γεωργία, τεχνολογία κ.ά.. Και για τις προτάσεις τους βραβεύθηκαν στον 2o κύκλο#Her_Research του  Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος - Σ.Ε.Γ.Ε. το απόγευμα της Πέμπτης , με την έμπρακτη στήριξη του Betsson Foundation, στο Περίπτερο 13 - Stage 2 στο πλαίσιο της έκθεσης καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας BEYOND.

Στα βήματα που έχουν γίνει για την στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και έρευνας, αναφέρθηκε ο γραμματέας έρευνας του υπουργείου ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Κυριαζής κατά την απονομή του πρώτου βραβείου. Μάλιστα μίλησε για τα ερευνητικά προγράμματα που ενισχύουν τις ερευνήτριες όπως το HorizonEurope με 95,5 δις ευρώ, αλλά και το «Ερευνώ Καινοτομώ» που θα δώσει οικονομική ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ σε Πανεπιστήμια, φορείς και ερευνητικά κέντρα. Όπως εξήγησε στο τελευταίο μόλις εγκριθεί αναμένεται να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, καθώς την προηγούμενη φορά διεξαγωγής του είχαν κατατεθεί 5500 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 1155.

Παράλληλα τόνισε πως στο Elevate Greece σε δυόμιση χρόνια έχουν χρηματοδοτηθεί εκατοντάδες start ups. «Συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τα βραβεία:

-3 ομάδες, θα λάβουν δωρεάν υποστήριξη με συγγραφή ερευνητικών προτάσεων για το HorizonEurope ή το αντίστοιχο ερευνητικό πρόγραμμα, από εξειδικευμένη Ομάδα Τεχνικών Συμβούλων 

-5 ομάδες, θα  λάβουν δωρεάν ένα πλήρες εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό πακέτο 5 ωρών από εξειδικευμένη Ομάδα Τεχνικών Συμβούλων. 

her_research2.jpg

Την πρωτιά κατέκτησε η Αρχοντία Μαχαιρίδου για την έρευνά της στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής με τίτλο «Πρόληψη επιδείνωσης της αναπνευστικής λειτουργίας των διασωληνωμένων ασθενών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και των διασωληνωμένων ασθενών διειγχειρητικά, μέσω της χρήσης μηχανήματος μέτρησης σε real time του pH του εκπνεόμενου αέρα των ασθενών αυτών». Η ίδια παραλαμβάνοντας το βραβείο παρότρυνε όλους να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις για να βρεθούν στο σωστό δρόμο.

Στην δεύτερη θέση των leader innovators ήταν η Ευφροσύνη Σαλάτα και η Φωτεινή Μαραγκού για την έρευνά τους στην εταιρεία Idna Genamics με τίτλο «Δημιουργία ενός γενετικού τεστ ως εργαλείο πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, το IDNA Cardio Health kit». Παραλαμβάνοντας το βραβείο είπαν ότι «είναι σημαντικό να πέφτουν τα φώτα στις γυναίκες», ενώ ο c.o. του Betsson Hub στη Θεσσαλονίκη κ. Θάνος Μαρίνος που έκανε την απονομή έπλεξε το εγκώμιο του έργου του ΣΕΓΕ.

Το τρίτο βραβείο των leaders innovators πήρε η Σουμέλα Σαββίδου για την έρευνά της για «Το πρόβατο φυλής Θράκης» για το Ινστιτούτο Ζωικής Παραγωγής και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στους innovators η Μαρία Πρωτόπαπα διακρίθηκε για το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών για την έρευνα δημιουργίας προληπτικής συσκευής που θα εντοπίζει τη βιοεπίστρωση σε επιφάνειες βυθισμένες στο θαλασσινό νερό πριν αυτή γίνει εμφανής με γυμνό μάτι και άρα θα συμβάλλει στην έγκαιρη αντιμετώπισή της. Στην απονομή η αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κυρία Βούλα Πατουλίδου είπε πως εκείνοι που έχουν όραμα προχωρούν και πως «η βράβευση μας φέρνει πιο κοντά στα όνειρα μας».

Η Αικατερίνη Ντέμκα από το ΑΠΘ κέρδισε βραβείο για την διερεύνηση των εφαρμογών της νανοτεχνολογίας στην επεξεργασία σπέρματος Κριού. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας απονέμοντας το βραβείο ευχήθηκε «μην υπάρχουν εμπόδια και να υπάρχουν επιτυχίες στους αγώνες των γυναικών» και πρόσθεσε πως «είναι μια σημαντική βράβευση σε έναν θεσμό που έχει διαγράψει πετυχημένα βήματα».

her_research3.jpg

«Αυτό το βραβείο μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε την έρευνά και τον αγώνα μας», ανέφερε η Αναστασία Χελιώτη από το τμήμα νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών που διακρίθηκε για την έρευνα για δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας «ομπρέλας υπηρεσιών» για διάγνωση των αναγκών ατόμων τρίτης ηλικίας και εκπαίδευσής τους μέσω serious game, με τον Περιφερειακό Σύμβουλο της ΠΚΜ κ. Τζόλα να τονίζει πως «πρέπει να ενδυναμώσουμε τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία».

Η Αναστασία Λίτινα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που κέρδισε βραβείο για την έρευνα για χρηματοδότηση ομάδας με στόχο την επίδραση των κοινωνικο-πολιτικών και οικονομικών κρίσεων που φθείρουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα ανέφερε πως «η καινοτομία δεν έρχεται αν είμαστε μονόπλευροι», ενώ ο Σπύρος Αρσένης που την βράβευσε σημείωσε πως «Το στοίχημα για την Ελλάδα είναι η έρευνα, μεγάλο κομμάτι της οποίας γίνεται από γυναίκες».

Τον ΣΕΓΕ για την στήριξη ευχαρίστησε η Άννα Τουμπαλίδου από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που διακρίθηκε για την έρευνα της πάνω στην επιδοματική πολιτική και η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης κα Μαρία Καραγιάννη συνέστησε στις γυναίκες ερευνήτριες να αξιοποιούν χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να τις βοηθήσουν.

Για το διαδικαστικό κομμάτι των βραβείων μίλησε η πρόεδρος του ΣΕΓΕ κα Λίνα Τσαλταμπάση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ