Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

e-ΕΦΚΑ: Υπενθύμιση για επέκταση ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών ασφαλισμένων

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Τι αναφέρει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ

«Με αφορμή τη μη έγκυρη ενημέρωση που διακινείται το τελευταίο χρονικό διάστημα και κάνει λόγο για αποκλεισμό των μη μισθωτών από την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την 1η Ιουνίου, εφόσον δεν πληρώσουν ή δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους στον e-ΕΦΚΑ», η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά ότι:

«1) Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του φορέα, κάνοντας χρήση της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που νομοθετήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά και είναι σε ισχύ, μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλοντας μόνον το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας έτους 2022 και όχι εξοφλώντας ολοσχερώς τις εισφορές έτους 2022 ή ρυθμίζοντας τυχόν άλλες οφειλές τους. Ενδεικτικό είναι πως, με αυτή την ευεργετική διάταξη, διευρύνθηκε κατά 20% ο αριθμός των ασφαλισμένων στους οποίους χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα.

2) Η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων, αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους, έχει παραταθεί, χωρίς προϋποθέσεις, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από την 1η Ιουνίου 2023, όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ' ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα, στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στην πλατφόρμα: «έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

karxarias
Αυτές είναι οι 6 περιοχές στην Ελλάδα που εμφανίζονται καρχαρίες - Και στη Χαλκιδική
H τελευταία επίθεση στη χώρα ήταν πριν από 45 χρόνια και η τελευταία θανατηφόρα επίθεση πριν 60 χρόνια
Αυτές είναι οι 6 περιοχές στην Ελλάδα που εμφανίζονται καρχαρίες - Και στη Χαλκιδική
Ζελένσκι: Kαλεί τον Πούτιν σε συνάντηση - Ζητά «κατάπαυση του πυρός»
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των συνομιλιών» - Έτοιμος για «συμβιβασμούς» είχε δηλώσει νωρίτερα, ο Πούτιν
Ζελένσκι: Kαλεί τον Πούτιν σε συνάντηση - Ζητά «κατάπαυση του πυρός»