Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επέλαση… Χονγκ Κονγκ στην Ελλάδα: Αλλάζουν χέρια τα ακίνητα – Ποιοι τα αγοράζουν

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αύξηση των ξένων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων το 2022 είχαν οι επενδυτές από τις χώρες εκτός Ε.Ε.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αύξηση των ξένων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων το 2022 είχαν οι επενδυτές από τις χώρες εκτός Ε.Ε., που κυρίως τοποθετούνται στην Ελλάδα για την εξασφάλιση άδειας παραμονής, μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εισροών ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα, που επιμελείται η Τράπεζα της Ελλάδος, από το 1,97 δισ. ευρώ του 2022 (αύξηση 68% έναντι του 2021), η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται από χώρες εκτός Ε.Ε. Ειδικότερα, το 2022 εισέρρευσαν 1,26 δισ. ευρώ από τρίτες χώρες, ποσό που αποτέλεσε το 64% του συνόλου. Πρόκειται δε για αύξηση κατά 100% έναντι του 2021, όταν το αντίστοιχο ποσό που είχε επενδυθεί δεν είχε ξεπεράσει τα 628 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, ανοδικά κινήθηκαν ασφαλώς και οι επενδύσεις από χώρες της Ευρωζώνης, αλλά με αισθητά χαμηλότερο ρυθμό. Ειδικότερα, από την Ευρωζώνη εισέρρευσαν πέρυσι συνολικά 590 εκατ. ευρώ, ή 25% περισσότερα από το 2021, όταν είχαν εισρεύσει 473 εκατ. ευρώ. Αύξηση κατά 49% σε 106 εκατ. ευρώ σημείωσαν και οι επενδύσεις από άλλες χώρες της Ε.Ε., προεξαρχούσης της Βουλγαρίας, καθώς τοποθετήθηκαν 53 εκατ. ευρώ, από 31 εκατ. ευρώ το 2021.

Αυτό που καθίσταται σαφές είναι η στενή σύνδεση ανάμεσα στις ροές κεφαλαίων στην ελληνική αγορά ακινήτων και στο πρόγραμμα «χρυσή βίζα», που ουσιαστικά είναι και ο κύριος «υπεύθυνος» για τη σημαντική αύξηση των σχετικών επενδύσεων τα τελευταία χρόνια. Οπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδύσεων που γίνονται από πολίτες τρίτων χωρών, συνδέονται με την εξασφάλιση άδειας παραμονής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά τη διάρκεια του 2022 υποβλήθηκαν 4.363 αιτήματα χορήγησης αδειών παραμονής. Υπολογίζοντας ως ελάχιστο ύψος επένδυσης τις 250.000 ευρώ, το νούμερο αυτό μεταφράζεται σε 1,09 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι συνολικές εισροές από πολίτες εκτός Ε.Ε. διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 1,26 δισ. ευρώ. Δεδομένου πάντως ότι κάποιες αγορές αφορούν ακίνητα μεγαλύτερης αξίας (ή περισσότερα του ενός ακίνητα), είναι πολύ πιθανό και το σύνολο του ποσού του 1,26 δισ. ευρώ, που επενδύθηκε πέρυσι, να συνδέεται με άδειες παραμονής Golden Visa.

Σημειωτέον ότι η τάση αυτή όχι μόνο συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια του 2023, αλλά έχει εκτοξευθεί μάλιστα. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο (Ιανουάριος – Απρίλιος) έχουν υποβληθεί 3.064 νέα αιτήματα, που αντιστοιχούν σε επενδύσεις ελάχιστου ύψους της τάξεως των 766 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αριθμό αυξημένο κατά 155% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό πρώτο τετράμηνο, όταν είχαν υποβληθεί 1.200 αιτήματα. Αντίστοιχα, οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν εκδώσει ήδη 1.474 νέες άδειες, 165% περισσότερες από πέρυσι, όταν το σχετικό νούμερο δεν είχε ξεπεράσει τις 557 άδειες. Πάντως, το αγοραστικό ενδιαφέρον από την Κίνα δεν έχει ακόμα ανακάμψει στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την πανδημία, γεγονός που καθιστά την περυσινή επίδοση ακόμα πιο σημαντική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι εισροές από τον Χονγκ Κονγκ, τη βασική πηγή προέλευσης κινεζικών κεφαλαίων, αυξήθηκαν πέρυσι κατά 254% σε 294 εκατ. ευρώ.

pinakas.png

Ωστόσο, το 2019 το αντίστοιχο μέγεθος είχε ανέλθει σε 432 εκατ. ευρώ, δείγμα ότι υπάρχει ακόμα σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης, που ενδεχομένως να αποτυπωθεί στα φετινά στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η Κίνα επιβάλλει περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων εκτός της ενδοχώρας, γεγονός που εξηγεί ότι από την ίδια τη χώρα και προς την Ελλάδα εισέρρευσαν μόλις 16 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι 184 εκατ. ευρώ το 2019.

Ενας ακόμα λόγος που οι επενδύσεις από τρίτες χώρες σημειώνουν κατακόρυφη αύξηση φέτος είναι ασφαλώς και η μεγάλη κινητικότητα τόσο από Αμερικανούς επενδυτές, όσο και από Βρετανούς. Αμφότεροι μάλιστα ενδιαφέρονται πλέον και για την εξασφάλιση της «χρυσής βίζας», καθώς η Πορτογαλία, που ήταν από τις κυριότερες αγορές προορισμούς για τις εν λόγω ομάδες επενδυτών, έχει πλέον διακόψει το σχετικό πρόγραμμα. Οι επενδύσεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 113% το 2022 σε 166 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο τοποθέτησαν στην ελληνική αγορά ακινήτων 71 εκατ. ευρώ, ή 45% περισσότερα από πέρυσι. Το ποσό αυτό αποτελεί και ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας ακόμα και τις επιδόσεις που είχαν καταγραφεί στα μέσα της δεκαετίας του 2000 (65 εκατ. ευρώ).

Από τις χώρες εντός Ε.Ε., η αγορά της Γερμανίας αποδείχθηκε και πέρυσι η πλέον δυναμική, με επενδύσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει διαδραματίσει ασφαλώς και η ελληνική κοινότητα ομογενών. Η δεύτερη πιο δυναμική χώρα είναι ασφαλώς η Κύπρος, με επενδύσεις ύψους 134 εκατ. ευρώ το 2022.

Πηγή: kathimerini

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ