Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΔΕΗ: Αλματώδης η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Αυξήθηκαν κατά 228 μεγαβάτ σε σχέση με πέρυσι, με την προσθήκη φωτοβολταϊκού και αιολικού σταθμού σε Πτολεμαΐδα και Καρδίτσα

Αλματώδη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ προβλέπει ο προγραμματισμός που παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, στους χρηματιστηριακούς αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Στάσσης, οι "πράσινες" εν λειτουργία μονάδες της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 228 μεγαβάτ σε σχέση με πέρυσι, με την προσθήκη του φωτοβολταϊκού σταθμού "Ηλιακό Βέλος" 200 μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα και του αιολικού "Μουζάκι" 28 μεγαβάτ στην Καρδίτσα με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να φθάσει στα 604 μεγαβάτ. Άλλα 65 μεγαβάτ έχουν κατασκευαστεί και πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία, ενώ νέες μονάδες ισχύος 905 μεγαβάτ βρίσκονται υπό κατασκευή.

Σε ορίζοντα 18 μηνών, η πράσινη ισχύς της ΔΕΗ προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2 γιγαβάτ, με τελικό στόχο το 2026 τα 5 γιγαβάτ. Στα εμβληματικά έργα που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή περιλαμβάνονται οι σταθμοί 550 μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα και 210 μεγαβάτ στο Αμύνταιο σε συνεργασία με την RWE. Με τις μονάδες που κατασκευάζονται, προγραμματίζονται και έχουν προχωρήσει σε αδειοδοτήσεις κλπ., έχει εξασφαλιστεί το 100 % του στόχου του επιχειρηματικού σχεδίου για το 2026.

Αυξημένες ήταν στο πρώτο εξάμηνο και οι επενδύσεις στο δίκτυο διανομής που έφθασαν στα 232,1 εκατ. Ευρώ έναντι 146,7 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 με σημαντική (+89%) αύξηση των μονάδων ΑΠΕ που εντάχθηκαν στο δίκτυο και του υπόγειου δικτύου (+582 χλμ. από 181 πέρυσι) για λόγους προστασίας σε περιοχές όπου επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο κ. Στάσσης επιβεβαίωσε εξάλλου ότι η εξαγορά της ENEL Ρουμανία θα ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2023, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για διανομή μερίσματος το 2024 στους μετόχους και το στόχο για επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη ύψους περίπου 1,2 δισ. Ευρώ στο τέλος του έτους.

Για το πρώτο εξάμηνο η ΔΕΗ ανακοίνωσε αύξηση των επαναλαμβανόμενων λειτουργικών κερδών στα 590 εκατ. από 429  εκατ. το α' εξάμηνο 2022 ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων ήταν 279,6 εκατ. από 1,9 εκατ. πέρυσι.

 

ΔΕΗ: Αύξηση κερδών και επενδύσεων στο εξάμηνο

Σημαντική αύξηση των λειτουργικών και καθαρών κερδών, των επενδύσεων και επιτάχυνση της δραστηριότητας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ για το σύνολο της χρήσης επιβεβαιώνεται ο στόχος για λειτουργική κερδοφορία 12 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώθηκαν απόψε, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 590 εκατ. από 429  εκατ. το α' εξάμηνο 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων ήταν 279,6 εκατ. ευρώ από 1,9 εκατ. πέρυσι. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 83% (448 εκατ. από 244 εκατ.) σε σχέση με το α΄ εξάμηνο 2022 με έμφαση στις δραστηριότητες του Δικτύου Διανομής, τη νέα μονάδα Φυσικού Αερίου και τα έργα ΑΠΕ, τομέας στον οποίο η ΔΕΗ διαθέτει πλέον 669 μεγαβάτ σε λειτουργία/ολοκλήρωση κατασκευής και έχει επιπλέον αδειοδοτημένα έργα 4,9 γιγαβάτ.

Τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη 181,5 εκατ. έναντι ζημιών 11,1 εκατ. το α' εξάμηνο 2022.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης δήλωσε: «Τα αποτελέσματα εξαμήνου αντανακλούν τη βελτιωμένη απόδοση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο με αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας αλλά και των επενδύσεων σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, έργα ψηφιοποίησης σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου, καθώς και στον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Συνεχίζουμε την πρόοδο στην υλοποίηση του πλάνου μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης αλλά και συνεργασιών.

» Στην Ελλάδα, ξεκινήσαμε πρόσφατα το διαγωνισμό για την πρόσληψη αναδόχου για την κατασκευή έργων ισχύος περίπου 450MW, συμμετείχαμε στη δημοπρασία για έργα αποθήκευσης ενέργειας με 100MW και εξασφαλίσαμε επιπλέον άδειες για περιβαλλοντικούς όρους και όρους σύνδεσης για έργα 890MW. Διαθέτουμε πλέον ισχύ 1,6GW σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε σε λειτουργία είτε σε στάδιο κατασκευής, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 30% του στόχου των 5GW που έχουμε θέσει για το 2026, έχοντας εξασφαλίσει παράλληλα την υλοποίησή τους από πλευράς αδειοδότησης. Στη Ρουμανία, μία εκ των αγορών στόχων με βάση το Στρατηγικό μας Σχέδιο, υπογράψαμε πριν από μερικές ημέρες συμφωνία για την εξαγορά αιολικού πάρκου σε λειτουργία συνολικής ισχύος 84MW, σε δύο περιοχές με το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα.

» Εξελίσσουμε τις σχέσεις μας με τους πελάτες μας, βελτιώνοντας την εμπειρία τους σε όλα τα σημεία επαφής με την παροχή νέων υπηρεσιών και προϊόντων, όπως οι ολοκληρωμένες λύσεις Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και το πρόγραμμα ανταμοιβής, αναπτύσσοντας παράλληλα και τις υφιστάμενες ψηφιακές υπηρεσίες. Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, έχοντας πλέον συμπληρώσει δύο χρόνια από την έναρξη δραστηριοποίησης της "ΔΕΗ blue", έχουμε ξεπεράσει τους 1.600 φορτιστές στην Ελλάδα, διαθέτοντας το μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο δημόσιων φορτιστών στην χώρα.

» Το επιχειρηματικό μας μοντέλο με παρουσία στην παραγωγή, διανομή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, αποτελεί ασπίδα στις προκλήσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος. Παράλληλα όμως, μας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τον εξελισσόμενο ενεργειακό μετασχηματισμό.

» Για το σύνολο τους έτους, επιβεβαιώνουμε τον στόχο για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους περίπου Euro1,2 δισ και συνεχίζουμε την υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδίου με στόχο την εξέλιξη της ΔΕΗ στην κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ