Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική: 5.000 κενές θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία

Ποια τα αιτήματά τους και πώς αντιδρούν στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο

 *Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Σε 60.000 υπολογίζονται οι κενές θέσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων πανελλαδικά, και σε σχεδόν 5000 σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο «ΤyposThes ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Λειβαδιώτης.

Με αφορμή την χθεσινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν από κοινού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό για τις εξελίξεις στους δύο κλάδους, ανέφερε ότι «δυστυχώς η εικόνα είναι ίδια με πέρυσι. Τα προβλήματά μας δεν λύθηκαν. Αντιθέτως επιδεινώθηκαν. Δεν τηρείται η κλαδική σύμβαση. Οι συνθήκες διαβίωσης στον εργασιακό χώρο είναι συχνά άθλιες και μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν υπάλληλοι που εργάζονται κάτω από τον ήλιο. Γνωρίζουμε πως ο τουρισμός είναι ελκυστικό προϊόν και η ναυαρχίδα της πόλης μας, αλλά  το προσωπικό του είναι μειωμένο και αντιμετωπίζει προβλήματα. Υπολογίζουμε ότι πρέπει να υπερβαίνουμε τις 50.000 -60.000 κενές θέσεις εργασίας πανελλαδικώς».

Όπως εξήγησε στο «ΤyposThes» «αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά για τους υπάρχοντες εργαζόμενους. Είναι συχνό φαινόμενο η εντατικοποίηση της εργασίας στα ξενοδοχεία. Στην πόλη μας σημειώθηκαν πολλές μαζικές παραιτήσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων για αυτό το λόγο. Παράλληλα ήταν συχνό φαινόμενο να κόβονται ρεπό και άδειες αναψυχής. Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει πολλούς συναδέρφους μας (πχ μάγειρες) στο να αλλάξουν καριέρα ή να φύγουν στο εξωτερικό για να βρουν καλύτερες συνθήκες στον κλάδο εργασίας τους».

Ο κ. Λειβαδιώτης σημείωσε ότι χθες έγινε σύσκεψη του σωματείου με αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας. «Βάλαμε κάτω τα δεδομένα και αναπτύξαμε τα προβλήματά μας. Εξηγήσαμε τις πάγιες θέσεις και τα όσα έρχονται με νέο εργασιακό νομοσχέδιο και προτείναμε λύσεις. Θέλουμε να τηρηθεί εργατική νομοθεσία και κάποια πράγματα να επανέλθουν στο προ μνημονίων επίπεδο. Οι μισθοί μας είναι χαμηλότεροι, πολλοί από εμάς έχασαν τα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ κόπηκε στο 52% το ΕΦΑΠΑΞ και χάθηκε η 20ετία για την απόκτησή του».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως σύμφωνα με μια πρώτη μελέτη πάνω στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο αυτό που «καίει» τον κλάδο τους είναι τα όσα αναφέρονται για την 6η μέρα εργασίας. «Μας αποκλείει και πηγαίνει σε παλιότερη κατάσταση καθώς το Σάββατο δεν θα λαμβάνει το 40% προσαύξησης. Όμως σκεφτείτε ότι τα ξενοδοχεία δουλεύουν όλες τις μέρες. Επίσης μας προβληματίζει το τι θα γίνει με τις μηδενικές συμβάσεις. Με τις συμβάσεις μίας ημέρας υπήρχε ένα καθαρό καθεστώς. Τώρα μπορεί ο εργοδότης να σε έχει με αορίστου χρόνου και σε μία μέρα να δηλώσει απόλυση».

Για να διαδηλώσουν ενάντια στο νέο εργατικό νομοσχέδιο θα συμμετάσχουν ως σωματείο στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στις 6μμ. που πραγματοποιεί η ΓΣΕΕ στο άγαλμα Βενιζέλου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ