Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχεται η 1η απογευματινή λαϊκή αγορά – Πού θα είναι η επόμενη

Να μπουν κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, ζητούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι

 *Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Οι εκτεταμένες πλημμύρες των περασμένων ημερών που έπληξαν την Θεσσαλία άφησαν πίσω τους κατεστραμμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Χιλιάδες στρέμματα γης θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια ώστε να μπορέσουν να είναι ξανά γόνιμα. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος από τις σοδειές φρούτων και λαχανικών του πλούσιου Θεσσαλικού κάμπου έχουν καταστραφεί.

Μοιραία αυτό θα έχει αντίκτυπο στις τιμές των προϊόντων. Αρχικά των πληγέντων περιοχών και στην συνέχεια σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα.

«Είναι πολύ πιθανό στο επόμενο διάστημα να δούμε ανεβασμένες τιμές σε κάποια αγροτικά προϊόντα. Τώρα που καταστράφηκαν φρούτα και λαχανικά στη Θεσσαλία, θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση στην δική μας λαχαναγορά. Και όταν υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση και η παραγωγή είναι συγκεκριμένη, θα ακολουθήσουν και αυξήσεις στις τιμές», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος + της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης Άγγελος Δερετζής. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει τους παραγωγούς και τους πληγέντες για να καλλιεργήσουν παραπάνω στρέμματα. Πρέπει να επιδοτηθούν. Δυστυχώς λόγω ακρίβειας οι παραγωγοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα. Το πετρέλαιο είναι ακριβό όπως και τα λιπάσματα».

Τον Οκτώβριο η πρώτη απογευματινή λαϊκή

Να σημειωθεί πως στην πόλη μας με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας θα λειτουργήσει μέσα στον επόμενο μήνα η απογευματινή λαϊκή στην οδό Κώττα Ρούλια. «Ουσιαστικά μένουν μόνο γραφειοκρατικά ζητήματα και έπειτα θα γίνονται οι αιτήσεις από τους παραγωγούς που θέλουν να πωλήσουν προϊόντα τους σε αυτή την λαϊκή», σημείωσε. Όσο για την απογευματινή λαϊκή στα ανατολικά της πόλης ο κ. Δερετζής ανέφερε πως «έχουν γίνει συζητήσεις με το δήμο Καλαμαριάς».

«Να μπουν κατώτατες εγγυημένες τιμές»

Την εκτίμηση πως ο ορισμός κατώτατων εγγυημένων τιμών σε αγροτικά και κτηνοτροφικά τρόφιμα θα βοηθήσει στο να διατηρηθούν οι τιμές σε ένα λογικό επίπεδο δίχως παράλληλα να θίγονται οι παραγωγοί εξέφρασε στο «ΤyposThes» ο Κοσμάς Στεφανίδης, γραμματέας Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

«Δεν ξέρω κατά πόσο θα επηρεαστούν στην περιοχή μας οι τιμές από την καταστροφή στην Θεσσαλία. Ξέρω όμως ότι επηρεάζονται από το κόστος παραγωγής, από το κόστος πετρελαίου και από τη μη ύπαρξη κατώτατων εγγυημένων τιμών στην αγορά. Αυτή την στιγμή οι τιμές είναι ακριβές για τον καταναλωτή που πάει στην λαϊκή ή στο σούπερ μάρκετ. Όμως δεν καλύπτουν τον παραγωγό και αυτό πρέπει να λυθεί. Με τις κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα λαμβάνουν υπόψιν το κόστος παραγωγής θα μένει και μεροκάματο επιβίωσης στους πωλητές και θα ξέρουμε τι φεύγει από τον παραγωγό». Ο ίδιος εξήγησε πως οι κατώτατες τιμές υπήρχαν για πολλά χρόνια σε πολλά προϊόντα και καταργήθηκαν τις δεκαετίες 70- 80. Συμπλήρωσε πως στην Ινδία πχ υπάρχουν και πριν 2-3 χρόνια είχαν γίνει εκτεταμένες αντιδράσεις από αγρότες οι οποίοι είχαν αποκλείσει επί δέκα μήνες το Δελχί επειδή τους έλεγαν ότι θα σταματήσουν να έχουν κατώτατες εγγυημένες τιμές τα αγροτικά προϊόντα.

Περονόσπορος στα αμπέλια της ανατολικής Θεσσαλονίκης – Πληγές σε παραγωγούς στα Βασιλικά

Ο κ. Στεφανίδης εξάλλου ανέφερε πως οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί περονόσπορος στα αμπέλια της ανατολικής Θεσσαλονίκης. «Έπρεπε να ραντιστούν με ακριβά σκευάσματα και αυτό σημαίνει ότι υπήρχε μια αύξηση στο κόστος παραγωγής. Η κυβέρνηση ενώ δίνει αποζημιώσεις για τις επιπτώσεις στην καλλιέργεια αμπελιών από τον κορωνοϊό και τον πόλεμο σε όλες τις περιφερειακές ενότητες έχει εξαιρέσει την ΠΕ Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι άδικο», υπογράμμισε.

Παράλληλα πρόσθεσε πως αγρότες στα Βασιλικά είχαν προβλήματα με τους ανέμους. Σαράντα παραγωγοί είδαν τα θερμοκήπιά τους να χαλάνε και την παραγωγή τους να καταστρέφεται. «Αυτοί δεν μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Χρειάζεται να γίνει μια αναθεώρηση του ποιος μπορεί να αποζημιωθεί όταν καταστρέφεται η παραγωγή του. Μιλάμε για δεκάδες οικογένειες που καλλιεργούν κηπευτικά (κολοκυθάκια, πιπεριές, μελιτζάνες, τομάτες)», δήλωσε ο κ. Στεφανίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης θα συγκεντρώσει στους συνεταιρισμούς σε Βασιλικά, Επανομή και Σχολάρι είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες της Θεσσαλίας. «Πρέπει να βάλει η πολιτεία σε προτεραιότητα τις ανάγκες των αγροτών και των απλών πολιτών», τόνισε ο κ. Στεφανίδης σχετικά με τα όσα πρέπει να γίνουν στις περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

  •  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποκλείστηκε η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας από τους Ολυμπιακούς αγώνες
Η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας θα μείνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων αφού έχασε τη νομική διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου
Αποκλείστηκε η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας από τους Ολυμπιακούς αγώνες