Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ο κόσμος του τουρισμού δίνει «ραντεβού» από σήμερα σε Philoxenia – Hotelia

Από τις 11.00 σήμερα ανοίγουν οι "πύλες" των εκθέσεων για επαγγελματίες - Το Σαββατοκύριακο επιτρέπεται η είσοδος για το κοινό

Με σημαντική αύξηση εκθετών εγκαινιάζονται σήμερα, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου οι εκθέσεις Philoxenia και Hotelia, που συγκεντρώνουν συνολικά 431 συμμετοχές από όλο το φάσμα της τουριστικής βιομηχανίας και σηματοδοτούν την έναρξη μιας «γιορτής» για τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Νοεμβρίου. Παράλληλα με τις δύο εκθέσεις διοργανώνεται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης για δεύτερη φορά η Real Estate Expo North, ενώ 10-11 Νοεμβρίου πραγματοποιείται το JobFestival της Skywalker στο Σ.Κ. «Ιωάννης Βελλίδης».  

Ειδικότερα, στη Philoxenia οι άμεσες συμμετοχές εκθετών είναι 211 και οι έμμεσες 90, με το σύνολο να αθροίζεται σε 301 εκθέτες στα περίπτερα 13 και 15 και την αύξηση να φτάνει σε περίπου 30% έναντι της περσινής διοργάνωσης. Συνολικά, οι χώρες των εκθετών στη Philoxenia είναι 17: Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία –που είναι και η Τιμώμενη Χώρα- Τουρκία, Σερβία, Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία, Πολωνία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Ιράν, Γεωργία, Ιορδανία, Λουξεμβούργο, Φιλιππίνες και Κόσοβο.

Στη δε Hotelia οι εκθέτες ανέρχονται σε 130 (περίπτερα 8, 9 και 10), με άμεση ξένη συμμετοχή από την Τουρκία και έμμεσες από 17 χώρες. Στην εν λόγω διοργάνωση η αύξηση των εκθετών είναι  22% σε σχέση με πέρυσι.

Η εγχώρια τουριστική βιομηχανία είναι παρούσα σε όλο το μήκος και το πλάτος της στις δύο διοργανώσεις. Ειδικότερα, στους εκθέτες των Philoxenia και Hotelia περιλαμβάνονται το Υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ (που έχει υπό την αιγίδα του τις δύο εκθέσεις), τουριστικοί προορισμοί, ξενοδοχεία, αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δόμησης, τεχνολογίας, επίπλων, κατασκευών, εξοπλισμού και ανακαίνισης, που απευθύνονται στον κλάδο του τουρισμού από όλες τις Περιφέρειες της χώρας και οι σημαντικότεροι θεσμικοί φορείς ΞΕΕ, ΣΕΤΕ, ΗΑΤΤΑ, ΠΟΞ, HAPCO (υπό την αιγίδα των οποίων βρίσκεται η έκθεση).

Αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των άμεσων συμμετοχών, με πιο σημαντικές νέες εμφανίσεις τη SKYEXPRESS, για πρώτη φορά, τη SEAJETS, τη GRECOTEL, την Easy Hotelier και 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, καθώς και από δήμους από το σύνολο των τουριστικών περιοχών. Στο πλαίσιο της Philoxenia θα αναδειχθεί ιδιαίτερα και η ηπειρωτική Ελλάδα ως χειμερινός προορισμός μέσω ομαδικής συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στο περίπτερο 13 με την παρουσίαση του concept MAINLAND GREECE.

Στη Philoxenia παρουσιάζεται επίσης το Innovative Design Cluster, ο πρώτος στην Ελλάδα Συνεργατικός Σχηματισμός καινοτομίας, ο οποίος συγκροτείται από εταιρείες και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται ή ενσωματώνουν στις δραστηριότητές τους τον δημιουργικό σχεδιασμό.

Ακόμη, στο επίπεδο της καινοτομίας σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις τουρισμού, που έχουν δημιουργήσει οι 13 startups του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator –πρωτοβουλίας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος- θα παρουσιαστούν στο περίπτερό του.

Οι εθνικές συμμετοχές της Philoxenia είναι της Τιμώμενης Χώρας, Βουλγαρίας (με απευθείας συμμετοχή του Υπουργείου Τουρισμού και επικεφαλής της αποστολής την Υπουργό Τουρισμού, κα Zaritza Dinkova και με συμμετοχές από τη Βάρνα, Μπάνσκο, Σόφια και Βέλικο Τάρνοβο), της Κύπρου, της Γεωργίας, της Σερβίας (με συμμετοχές από Βελιγράδι, Σοκομπάνια και Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας), της Τουρκίας (συμμετοχή από τον Δήμο και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης) και της Αλβανίας (συμμετοχή της περιοχής Kοrce).

Η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση των δύο εκθέσεων αποτυπώνονται και στο πλήθος των ξένων εμπορικών επισκεπτών και των επιχειρηματικών συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, η Philoxenia θα υποδεχθεί 101 μεμονωμένους ξένους εμπορικούς επισκέπτες (Hosted Buyers) από 34 χώρες, ενώ η Hotelia 13 μεμονωμένους Hosted Buyers από Ελλάδα, Κύπρο και Σερβία. Επιπλέον, μία επιχειρηματική αποστολή 50 ατόμων από τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και αποστολές από τη Βουλγαρία θα επισκεφθούν τις δύο εκθέσεις. Τα προγραμματισμένα ραντεβού των hosted buyers με τους εκθέτες της Philoxenia και της Hotelia θα ξεπεράσουν τα 3.000. Επίσης, για τους Ηosted Βuyers θα πραγματοποιηθούν και δύο fam trips σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Δυτικής Μακεδονία.

Σε πόλο έλξης της Philoxenia αναμένεται να αναδειχθεί το Philoxenia Forum 2023, το οποίο στις 11 Νοεμβρίου (Περίπτερο 14), υπό την αιγίδα του Τμήματος Διοίκησης Οργανισμών, Marketing & Τουρισμού του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και με Χορηγό την Fraport Greece, θα εντρυφήσει στα πλέον επίκαιρα ζητήματα του τουρισμού διεθνώς με θέμα: «Αναζητώντας την ισορροπία: υπερ-τουρισμός - κυκλική οικονομία – κλιματική αλλαγή».

Το ευρύ πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων θα ξεδιπλωθεί στα stages των περιπτέρων 13 και 14 και σε αυτό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και πολλές κληρώσεις αεροπορικών εισιτηρίων και δώρα από τους εκθέτες. Ειδικά, με την αφορμή της Τιμώμενης Χώρας, η Zorpidis Travel Services και η ΔΕΘ-HELEXPO κληρώνουν για τους επισκέπτες της έκθεσης ένα ταξίδι για δύο άτομα στη Σόφια.

Μεταξύ των πολλών παράλληλων εκδηλώσεων ξεχωρίζει το μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη και Νίκου Γκάτσου το Σάββατο 11 Νοεμβρίου. Το μουσικό αφιέρωμα οργανώνουν το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, η ΔΕΘ-HELEXPO και ο Δήμος Γορτυνίας, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και Χορηγούς τις εταιρείες EDIL, ΗΕΝGAZ και TILEMATIKI. 

Πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων έχει και η Hotelia, όπου η μοναδικότητα και οι ιδιαιτερότητες των ελληνικών τροφίμων, καθώς και η τέχνη της παρασκευής και της παρουσίασης του καφέ φιλοτεχνούν το δημιουργικό προφίλ των ενοτήτων All About Gastronomy και All About Cafe.

Το All About Gastronomy, που διοργανώνεται με την επιμέλεια της εταιρείας Chef Stories, θα αναδείξει ιδιαίτερες γεύσεις, ιδέες και μοναδικούς συνδυασμούς προϊόντων εκθετών και βραβευμένων παραγωγών.

Το All About Cafe, που θα υλοποιηθεί με την επιμέλεια του Βαλάντη Λαμπριανίδη, WCE Certified Judge & Coffee Business Consultant της εταιρείας Valenio, είναι αφιερωμένο στην τέχνη της δημιουργίας καφέ με workshops και με τον μοναδικό Latte Art ThrowDown Competition με Μέγα Χορηγό το Barista’s Gold της Νουνού και Χορηγό Μηχανολογικού Εξοπλισμού την εταιρεία Eurogat.

ΧΡΗΣΙΜΑ

Οι εκθέσεις Philoxenia-Hotelia θα εγκαινιαστούν την Παρασκευή από την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.   

Την Έκθεση Philoxenia μπορούν να την επισκεφτούν επαγγελματίες του τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκειά της. Η είσοδος στο κοινό, επιτρέπεται μόνο το Σάββατο και την Κυριακή.

Η είσοδος για το κοινό, αλλά και για τους επισκέπτες που δεν διαθέτουν πρόσκληση, γίνεται με εισιτήριο κόστους 5 ευρώ.

Ωράριο:

Παρασκευή 11:00 - 20:00

Σάββατο 10:00 - 20:00

Κυριακή 10:00 - 18:00

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΚΜ: Ιδανικός προορισμός η Κεντρική Μακεδονία για οπτικοακουστικές παραγωγές
Στις Κάννες, το Film Office της Περιφέρειας, με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Βίκυ Χατζηβασιλείου
ΠΚΜ: Ιδανικός προορισμός η Κεντρική Μακεδονία για οπτικοακουστικές παραγωγές