Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Στα κάγκελα» οι ελεύθεροι επαγγελματίες για το νέο φορολογικό

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη - Σε 24ωρη απεργία τα ταξί

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Για οριζόντια και άδικα μέτρα που πλήττουν ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάνουν λόγο επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς που αντιδρούν έντονα στο φορολογικό νομοσχέδιο, που έχει τεθεί σε διαβούλευση, και προχωρούν σε κινητοποιήσεις την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου.

Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Διοικητήριο θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στις δύο το μεσημέρι, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης. Παράλληλα, τα ταξί θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

Κινητοποίηση μπροστά στο ΥΜΑΘ

Κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στα γραφεία της Ο.Ε.Ε.Θ., αποφασίστηκε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, να επιδοθεί ψήφισμα με τις θέσεις των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών και Εμπόρων (Ο.Ε.Ε.Θ.), Βιοτεχνικών Σωματείων (Ο.Β.Σ.Θ.) και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Ε.Σ.Θ.) στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Στάθη Κωνσταντινίδη.

Η ΟΕΕΘ καλεί όλους τους παραγωγικούς, επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της πόλης να συστρατευθούν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της ΟΒΣΘ κ. Ευάγγελος Βαλασίδης, επεσήμανε ότι «τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι οριζόντια και κρύβουν πολλές αδικίες».  Όπως επισημαίνει πλήττει συγκεκριμένα πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους. Αναφέρει ότι με τα τεκμαρτά εισοδήματα και με τις τριετίες που έχει αναφέρει το υπουργείο, πλήττονται  επαγγελματίες. Ειδικά όσοι είναι κοντά στη σύνταξη αλλά και σε επαρχιακές πόλεις με μικρότερο πληθυσμό. «Δεν βγαίνουν αυτά τα χρήματα και το γνωρίζουμε όλοι», λέει χαρακτηριστικά.

«Κάθε μέτρο πρέπει να εξετάζεται ανά κλάδο»

Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία έχει στείλει επιστολή με τις παρατηρήσεις της για το νομοσχέδιο στον Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών κ.  Κωνσταντίνο Χατζηδάκη.

Μεταξύ άλλων η ΟΒΣΘ αναφέρει ότι το τεκμήριο 10.920€ για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες δεν μπορεί να είναι οριζόντιο για όλα τα Επαγγέλματα. «Υπάρχουν επαγγελματίες που δεν εργάζονται όλο το χρόνο όπως εποχικά επαγγέλματα κτλ . Κάθε μέτρο πρέπει να εξετάζεται ανά κλάδο. Από το σύνολο των 830.000 επιχειρήσεων στην Ελλάδα, οι 430.000 είναι αυτοαπασχολούμενοι. Δηλαδή είναι εργαζόμενοι του εαυτού τους. Ειδικά στην Περιφέρεια είναι πάρα πολλοί αυτοί που ζουν με το βασικό εισόδημα ή και με μικρότερο από το βασικό, αφού εργάζονται μόνοι τους και με μεγάλο βαθμό τον αθέμιτο ανταγωνισμό επίσης πολλοί είναι στα όρια της συνταξιοδότησης. Το μέτρο των ηλεκτρονικών τιμολογίων πιάνει μόνο τους εμπόρους που έχουν ηλεκτρονικά τιμολόγια», επισημαίνεται.

Επιπλέον, η ΟΒΣΘ επισημαίνει ότι είναι υπέρ το πλαστικού χρήματος  καθώς και με αυτό τον τρόπο μπορεί να χτυπηθεί ένα μέρος της φοροδιαφυγής, διερωτάται όμως «πώς θα γίνει αυτό όταν οι χρεώσεις των Τραπεζών από τις προμήθειες είναι εξωπραγματικές; Ενώ αντίθετα στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχουν η είναι πολύ χαμηλές». Επίσης οι βιοτέχνες δηλώνουν την αντίθεσή τους στο μέτρο των «καταγγελιών» με “bonus”.

Για την πάταξη της φοροδιαφυγής προτείνουν μείωση των συντελεστών των άμεσων και έμμεσων φόρων και  καλούν την Κυβέρνηση πριν καταθέσει οτιδήποτε να λάβει υπόψη της, τις θέσεις και προτάσεις των Φορέων Εκπροσώπησης Εργοδοτών και να γίνει ένας ειλικρινής ανοιχτός διάλογος.

24ωρη απεργία από τα ταξί στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, το Σωματείο Ταξί Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που ανακοινώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί για τις 22 Νοεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Την προσεχή Δευτέρα το Δ.Σ. του Σωματείου θα αποφασίσει για τον τρόπο διαμαρτυρίας. Όπως πληροφορείται το «ΤyposThes» το πιο πιθανό είναι να πραγματοποιηθεί πορεία με ταξί στο κέντρο της πόλης με κατάληξη στο ΥΜΑΘ. Ωστόσο η ώρα της κινητοποίησης και το αν αυτή θα πραγματοποιηθεί και με κάποιους άλλους φορείς, θα αποφασιστεί τη Δευτέρα.

Μιλώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Θεσσαλονίκης κ. Κλήμης Λεοντιάδης, τονίζει στο «ΤyposThes» ότι πλήττει τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι στα χαμηλά στρώματα δηλαδή όσους δήλωναν έως 10.000 ευρώ.

Αν δηλώσεις 14.000 ευρώ καθαρά «σημαίνει 2.500 ευρώ φόρος. Ποσά τα οποία δεν υπάρχουν στους ελεύθερους επαγγελματίες αυτήν την στιγμή. Είναι υπερβολικό αυτό το νούμερο», λέει, σημειώνοντας ότι πρέπει να αφαιρεθούν όσα προστίθενται, όπως οι τριετίες. «Εκεί που δίναμε 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος τώρα θα δίνουμε 2.500 ευρώ τέλος επιτηδεύματος», επισημαίνει χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για «τεκμαρτό φόρο».

Ο ίδιος εκτιμά ότι τα μέτρα του νέου φορολογικού ν/σ θα πλήξουν άμεσα τους επαγγελματίες που δηλώνουν έως 14.000 ευρώ, ενώ όσοι δήλωναν πολλά λεφτά θα πληρώνει ό,τι πληρωνε. «Η διαφωνία μας είναι στο ότι θα πρέπει να πληρώσουν όσοι δηλώνουν πολύ λίγα χρήματα», επισημαίνει.

Για το θέμα έχουν ήδη γίνει κάποιες επαφές στην Αθήνα με το αρμόδιο υπουργείο και έχουν κατατεθεί κάποιες προτάσεις.

Κινητοποιήσεις και στην Αθήνα

Στο μεταξύ επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, μετά την κοινή συνεδρίασή τους, που έλαβε χώρα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών πριν κάποιες ημέρες είχαν αποφασίσει το συντονισμό της δράσης τους και τη διαμόρφωση ενιαίου μετώπου κατά των νέων μέτρων, με σκοπό την απόσυρσή τους καθώς και τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22/11/2023 και ώρα 13:00 έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και την κήρυξη Πανελλαδικής αποχής από τα καθήκοντά μας την ίδια μέρα.

Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι «οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους».

«Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη», υποστηρίζουν κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι  δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού.

Τι λέει το υπουργείο

Σημειώνεται ότι η διαβούλευση του φορολογικού νομοσχεδίου θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου.

Απαντώντας στο ερώτημα «Γιατί καινούριο σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες;», ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε πεί: «Γιατί το 71% δήλωσε το 2022 ετήσιο εισόδημα κατώτερο από αυτό του μισθωτού μου αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Γιατί το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει το 50% των φόρων του κλάδου».

«Κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα γίνεται δεκτό να φορολογείται για εισόδημα κατώτερο από εκείνο του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτερο μισθό. Το τεκμήριο αυτό θα είναι μαχητό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.

Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο τέλος επιτηδεύματος. Αυτό ανέρχεται στα 650 ευρώ και πλέον μειώνεται το 2024 κατά 50% για όσους είναι πάνω από το τεκμήριο αλλά και 25% για όσους δηλώνουν κάτω από το τεκμήριο.

«Δίνεται έτσι κίνητρο να δηλώνονται τα ακριβή ποσά. Οι συνεπέστεροι φορολογούμενοι θα πληρώνουν λιγότερα, διότι θα πληρώνουν μικρότερο τέλος επιτηδεύματος», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι η ορθή εφαρμογή του μέτρου θα αποφέρει επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό. Μόνο το 24% των φορολογούμενων υπολογίζεται ότι θα πληρώνει περισσότερα από 3.000 ευρώ τον χρόνο ενώ συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από μηδέν έως 3.000 ευρώ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παναθηναϊκός: «Τρέλα» στην υποδοχή για τους Πρωταθλητές Ευρώπης (ΦΩΤΟ + VIDEO)
Χιλιάδες φίλοι των πρασίνων υποδέχτηκαν την αποστολή της ομάδας με το βαρύτιμο τρόπαιο στην Αθήνα, ενώ από το Ελ. Βενιζέλος ξεκίνησε και η πορεία του...
Παναθηναϊκός: «Τρέλα» στην υποδοχή για τους Πρωταθλητές Ευρώπης (ΦΩΤΟ + VIDEO)