Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ελέγχους για λαθρεμπόριο στα καύσιμα ζητούν πρατηριούχοι

Ελέγχους ζητούν οι πρατηριούχοι εμπόρων καυσίμων σχολιάζοντας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Στοχευμένους ελέγχους ώστε να αντιμετωπιστεί η πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα ζητούν πρατηριούχοι εμπόρων καυσίμων.

Κληθείς να σχολιάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τα όσα έχουν αναφερθεί στο πλαίσιό του για το επίμαχο θέμα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης κ. Θέμης Κιουρτζής ανέφερε στο «ΤyposThes»: «Το κλείσιμο των πρατηρίων για 2 χρόνια για τους παραβάτες το είχαμε ζητήσει πριν 5 χρόνια, από το προηγούμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Τότε δεν μας είχαν ακούσει. Αλλά αποδείχτηκε τελικά ότι είχαμε δίκιο. Και επειδή δεν έγιναν οι έλεγχοι που θα έπρεπε, φάνηκε με στοιχεία ότι αυξήθηκε η παραβατικότητα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το πιο σημαντικό δεν είναι τόσο οι ποινές, όσο οι συστηματικοί και στοχευμένοι έλεγχοι για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα».

Σε ελαφρά πτώση οι τιμές στα καύσιμα – Χαμηλότερες και οι καταναλώσεις

Εν τω μεταξύ, αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων ο κ. Κιουρτζής τόνισε πως είναι σταθερές ή και ελαφρώς μειωμένες. Την ίδια ώρα μειωμένες όμως είναι και οι καταναλώσεις. «Μιλάμε για 10% κάτω στα καύσιμα και 30-40 % στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό είναι και λόγω της οικονομικής δυσκολίας των καταναλωτών, αλλά και λόγω του καιρού καθώς δεν έχουμε δει ακόμη πολύ χαμηλές θερμοκρασίες», σημείωσε.

Χατζηδάκης: «Θα προχωρήσει το σύστημα εισροών-εκροών»

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, έστειλε από το βήμα της Βουλής ένα ισχυρό μήνυμα για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

«Δεν είναι για το θεαθήναι αυτά που περνάμε στο νομοσχέδιο. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά άσχημη. Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την αυστηρότητα που πρέπει, με την αντικειμενικότητα αλλά και με την αυστηρότητα που πρέπει και αυτό αφορά όλους τους εμπλεκόμενους, ιδιαίτερα όλους εκείνους που κατά καιρούς απασχολούν τη δημοσιότητα, με διάφορα ωραία πρωτοσέλιδα, και όλοι καταλαβαίνετε τι θέλω να πω», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Εξάλλου τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το νόμο αλλά και να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση, όπου χρειάζεται, για να προχωρήσει το σύστημα εισροών-εκροών. «Γι΄αυτό άλλωστε βάζουμε υποχρεώσεις και στις ίδιες τις εταιρείες πετρελαιοειδών αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν και όποια κενά υπάρχουν, αμέσως, χωρίς καθυστερήσεις, διότι πράγματι δεν είναι θετικό για την πατρίδα μας ότι εγώ ξεκίνησα το σύστημα εισροών-εκροών το 2009, ως υπουργός Ανάπτυξης, πέρασαν τόσες κυβερνήσεις, έχουν γίνει βήματα μπροστά, δεν θέλω να τα ισοπεδώνω, αλλά δεν έχει ακόμη το σύστημα ολοκληρωθεί και υπάρχουν ακόμα κενά. Τα βλέπω, εκνευρίζομαι προσωπικά, αγανακτώ και γι΄αυτό το λόγο, στέκομαι σε αυτό το μήνυμα. Και δεν θα μείνω με την αγανάκτηση βεβαίως… Να το ξεκαθαρίσω σε όλους», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την παραβατικότητα στην αγορά καυσίμων προκύπτει διόγκωση του φαινομένου του λαθρεμπορίου και διπλασιασμό του αριθμού των πρατηρίων με «πειραγμένες» αντλίες αλλά και των ποσοτήτων καυσίμου που «κλέβουν» από τους καταναλωτές σε σχέση με το 2019.

Υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, σύμφωνα με μια δεύτερη έρευνα του ΕΜΠ που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρουσιάζουν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας
Στην ανακοίνωση περιλαμβάνονται το Κουρδικό, ο πόλεμος στη Γάζα, οι εξελίξεις στο μέτωπο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας