Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επενδύσεις 54 εκατομμυρίων ευρώ από την Alumil

Επενδύσεις που φτάνουν τα 54 εκατ. ευρώ σε ορίζοντας τετραετίας σχεδιάζει η Alumil

Της Λεμονιάς Βασβάνη,

Επενδύσεις 54 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 3-4 χρόνια σχεδιάζει η Alumil. Οι πόροι θα αναζητηθούν μέσω και του ταμείου ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγικότητας σχεδιάζεται η εγκατάσταση νέας πρέσας στο Κιλκίς, οι νέες γραμμές συρραφής θερμομονωτικών προφίλ σε Κιλκίς, Ξάνθη και Κωνσταντινούπολη, η ρομποτική αποθήκη εξαρτημάτων, επενδύσεις που αφορούν σε μονάδες CNC, νέες επενδύσεις στην συσκευασία προφίλ και σε νέα συστήματα βαφής και κάθετης γραμμής βαφής σε Κιλκίς και Σερβία. Εξάλλου σχεδιάζεται και επένδυση στην Αίγυπτο με στόχο να γίνει ένα hub service στην Αφρική.

img_20231211_124407.jpg
img_20231211_120708.jpg

Ο όμιλος που δραστηριοποιείται 35 χρόνια στον κλάδο των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, και έχει 3200 εργαζόμενους, μετά την οικονομική κρίση έχει στρέψει περισσότερο το βλέμμα της στις εξαγωγές που αγγίζουν το 75% της παραγωγής της.

Το 2023 είχε κύκλο εργασιών 398,8 εκατ ευρώ και κέρδη 37 εκατ ευρώ, ενώ ανάμεσα στους πελάτες της είναι και οικονομικοί κολοσσοί όπως η Google.

Αυτή την στιγμή η Alumil εξάγει προϊόντα σε σχεδόν 70 χώρες, και έχει 75.000 κωδικούς εξαρτημάτων, ανέφερε ο κ.Νίκος Σαλπιγγίδης director of innovation της εταιρείας σε ξενάγηση που έγινε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κιλκίς.

Όπως είπε, δίνεται έμφαση στην καινοτομία και την βιώσιμη ανάπτυξη. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην ανακύκλωση αλουμινίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει μονάδα ανακύκλωσης scrap αλουμινίου (4,6 εκατ ευρώ επένδυση). "Παράγουμε προϊόντα από 60% ανακυκλωμένο αλουμίνιο. Οπότε έτσι επιτυγχάνεται κατά 95% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, 76% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και δεν υπάρχουν απόβλητα", εξήγησε ο κ. Σαλπιγγίδης.

Στην διαδικασία της παραγωγής χρησιμοποιείται και η τεχνητή νοημοσύνη. 

Η εταιρεία διαθέτει 12 εργοστάσια σε 6χωρες: Ελλάδα (Κιλκίς, Ξάνθη) , Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία Βοσνία& Ερζεγοβίνη, ενώ έχει αποθήκες σε 21 χώρες.

img_20231211_120937.jpg

«Δύναμη μας είναι οι λύσεις. Όταν μας ζητήθηκε από τα κεντρικά γραφεία της Google στη Νέα Υόρκη το 2012 κούφωμα για παθητικό κτήριο, με ηχομόνωση, σκίαση, πτερύγια να στελνουν φως και να σηκώσει φορτίο ενός ανθρώπου για καθάρισμα, το  προϊόν σχεδιάστηκε από την alumil ήταν αυτό που επιλέχθηκε . Ήθελαν εταιρεία που να μην παράγει κόστος στην μεταφορά»,  εξήγησε ο κ. Σαλπιγγίδης.

Ιδιαίτερη απήχηση έχει και ο θεσμός Arxellence 02 που πραγματοποιεί. Ο δεύτερος διαγωνισμός που ειχς ως θεματική τον επασχεδιασμο του παρηκμασμένου δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε  173 προτάσεις και καλύτερη αναδείχθηκε η  πρόταση για έναν ουρανοξύστη με συντήρηση διατηρητέων κτηριων. 

Φέτος το ArXellence 3 θα «τρέξει» από τον Ιανουάριο του 2024 και θεματική: «Εκεί που η ιστορική μνήμη ενώνεται με το οικολογικό παρόν και μέλλον» και θα γίνει με την συνεργασία του ΤΕΕ. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ