Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οικονομία

“Πονοκέφαλος” στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους

“Πονοκέφαλος” στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Στάση αναμονής μέχρι να λάβει στα “χέρια” της την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία διαπιστώνονται συνταγματικά προβλήματα στην περικοπή των αποδοχών των ενστόλων, τηρεί η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών της. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος χαιρέτησε την απόφαση του ΣτΕ, ενώ τοποθετήσεις για το θέμα έκαναν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ.), που έγιναν σε εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012) αντιμετωπίζουν Συνταγματικά προβλήματα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας της Ολομέλειας, σχεδόν ομόφωνα, διαπίστωσαν τα συνταγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περικοπή των αποδοχών των ενστόλων και θα ακυρώσει τη σχετική υπουργική απόφαση που τις προβλέπει.

Η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ένστολων έχουν καταθέσει από τον Ιανουάριο του 2013 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών-αποδοχών τους.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

«Ασφαλώς και η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ, όμως στο συγκεκριμένο σας ερώτημα η κυβέρνηση δεν μπορεί να τοποθετηθεί αν δεν δει προηγουμένως την απόφαση. Δεν έχουμε πάρει την απόφαση στα χέρια μας.». Τα παραπάνω δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας χθες στον ρ/σ Βήμα Fm.

Ενα βήμα παραπέρα προχώρησε ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. «Όσες δικαστικές αποφάσεις και να βγουν, λεφτά δεν θα γεννήσουμε», είπε, τονίζοντας ότι “κάθε απόφαση που θα ακυρωθεί θα πρέπει αυτομάτως να αντικατασταθεί με κάποια άλλη». Και αυτός πάντως τόνισε ότι δεν έχει διαβάσει το σκεπτικό της απόφασης και γι αυτό δεν μπορεί να το κρίνει. Πρόσθεσε όμως: Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας όμως επειδή το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι νομικό αλλά είναι οικονομικό κάθε απόφαση που θα ακυρωθεί, που έχει να κάνει με ζητήματα δημοσιονομικό χαρακτήρα θα πρέπει αυτομάτως να αντικατασταθεί με μια άλλη. Έχουμε στην τσέπη μας συγκεκριμένα λεφτά, δεν έχουμε άλλα αυτά είναι. Όσες αποφάσεις και να βγάλουμε μεταξύ μας, τα λεφτά αυτά παραμένουν τα ίδια.

Και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επανέλαβε ότι θεωρεί χαμηλούς τους μισθούς, δήλωσε όμως ότι δεν μπορεί να σχολιάσει αποφάσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί.

Η αντιπολίτευση

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης σχόλιο για την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ έκανε ο βουλευτής του κόμματος Αλέξης Μητρόπουλος.

“Υπό την επιφύλαξη της μελέτης της απόφασης της Ολομελείας του ΣτΕ προς συναγωγή ολοκληρωμένων συμπερασμάτων από τα διαρρέοντα μέχρι τώρα στοιχεία”, ο βουλευτής αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “η καθυστερημένη αυτή και επιμερισμένη δίκαια κρίση του ΣτΕ πρέπει να επεκταθεί και σε όλους τους άλλους κλάδους και να μην περιοριστεί στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών για το οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει την μερική ενίσχυσή του μέσα από το λεγόμενο πλεόνασμα”.

Ελπίζουμε, καταλήγει ο κ. Μητρόπουλος, “ότι η απόφαση αυτή θα εγκαινιάσει μια νέα θεώρηση της δικαστικής λειτουργίας για τους μισθούς και συντάξεις όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων, βγάζοντας σταδιακά αντισυνταγματικούς όλους τους σχετικούς εφαρμοστικούς νόμους που μέλλουν να εφαρμοστούν για πολλές γενεές εργαζομένων”.

“Οι περικοπές στις αποδοχές των ένστολων και των άλλων εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι άδικες και για αυτό πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για να παρθούν πίσω”, σχολίασε το ΚΚΕ. Ως «το πρώτο βήμα για τη δικαίωση» θεωρούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ.

Η ΓΣΕΕ

Τέλος, η ΓΣΕΕ αφού χαιρετίζει την απόφαση για τους ένστολους, χαιρετίζει παράλληλα “την τιτάνια υπομονή που επιδεικνύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι –έρμαια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και των μέτρων λιτότητας- αναμένοντας τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ στην Αίτηση που έχει καταθέσει η Γ.Σ.Ε.Ε. για την ακύρωση των διατάξεων του ν. 4046/2012 και της 6ης ΠΥΣ”. Μια καθυστέρηση που, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ “στερεί αδικαιολόγητα στη Συνομοσπονδία τη δυνατότητα άμεσης προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) διεκδικώντας όχι μόνο την προστασία των εργαζομένων, αλλά και τη δικαίωση των αγώνων τους”.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Οικονομία

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Μπρεχτική εκδοχή της Αντιγόνης

Μέχρι 28/2 οι υπεύθυνες δηλώσεις στις τράπεζες για προστασία της κύριας κατοικίας