Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΣΒΕ: Τρομακτική έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό - Τι λείπει από τη Θεσσαλονίκη

Σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη, οι ελλείψεις αφορούν κυρίως σε εξειδικευμένο προσωπικό

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

«Τρομακτική έλλειψη» σε ανθρώπινο δυναμικό αντιμετωπίζει σήμερα η βιομηχανία της χώρας, σε όλους του κλάδους και σε κάθε βαθμίδα ειδίκευσης με τις επιχειρήσεις που βρίσκονται μακριά από αστικά κέντρα να βιώνουν το πρόβλημα ακόμη εντονότερα εξαιτίας και της αστυφιλίας. Σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη, οι ελλείψεις αφορούν κυρίως σε εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και ώριμες επενδύσεις δεν προχωρούν λόγω αυτής της έλλειψης σε προσωπικό, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη.

Την εικόνα που αντιμετωπίζει σήμερα το επιχειρείν σκιαγράφησε η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) κ. Λουκία Σαράντη, σε συνάντηση με δημοσιογράφους στα γραφεία του συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε η κ. Σαράντη, ο ΣΒΕ ως ένας από τους κοινωνικούς εταίρους και ο μόνος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αφουγκράζεται τα προβλήματα και στόχος του είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο χρήσιμος στα μέλη του και στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό και σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για το «σοβαρό» όπως τόνισε η κ. Σαράντη, θέμα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, ο ΣΒΕ σε συνεργασία με τη Deloitte προχώρησε στην σύνταξη ποιοτικής, πανελλαδικής μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν σε περίπου 2 εβδομάδες  με στόχο να αποτελέσει εργαλείο για το πώς μπορούμε να συνδέσουμε καλύτερη την αγορά εργασίας με το ανθρώπινο δυναμικό. Η πρόεδρος του ΣΒΕ έκανε λόγο για το «παράδοξο» να έχουμε ανεργία στο 9% και ταυτόχρονα ελλείψεις προσωπικού. Όπως είπε στόχος είναι να βγαίνουν από το σύστημα εκπαίδευσης ειδικότητες τις οποίες έχει ανάγκη η αγορά, ενώ έμφαση πρέπει να δοθεί και στον επαγγελματικό προσανατολισμό των παιδιών από το σχολείο.

Ζήτημα είναι να αξιοποιηθεί η μελέτη από το υπουργείο Εργασίας ως εργαλείο ώστε να γίνει ώσμωση μεταξύ των αναγκών της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας.

Όπως αναφέρθηκε οι ελλείψεις που καταγράφονται είναι διαφορετικές ανά κλάδο και γεωγραφική περιοχή. Ερωτηθείσα για το θέμα των μισθών, επεσήμανε ότι σε ορισμένες περιοχές πληρώνουν και με το παραπάνω και πάλι δεν μπορούν να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.

saranti-sbe.jpg

Επιπλέον, η κ. Σαράντη σημείωσε ότι γίνεται συζήτηση και για την καλύτερη αξιοποίηση μεταναστών και προσφύγων.

Ο ΣΒΕ σε συνεργασία και με άλλους φορείς, εξετάζει και την πιθανότητα ανάπτυξης μιας πλατφόρμας για τη βιομηχανία, στα πρότυπα αυτής που λειτουργεί για τους εργάτες γης, ώστε να μπορούν να έρχονται συντεταγμένα άτομα εκτός Ελλάδας σε συνεργασία και με κάποια εταιρεία του εξωτερικού.

Στην πλατφόρμα αυτή, που αν αναπτυχθεί θα αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο, συνδυαστικά και με όλα τα υπόλοιπα, θα συναντάται η προσφορά και η ζήτηση.

Για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους είπε ότι παραμένει ως αίτημα. Όπως είπε ότι έγινε μια πολύ μικρή μείωση. Το κράτος δεν έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, όπως ανέφερε.

Σε ότι αφορά την ψηφιακή κάρτα εργασίας είπε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή της παρότι στη σωστή κατεύθυνση γιατί πατάσσει τη μαύρη και αδήλωτη εργασία. Την Πέμπτη θα διοργανωθεί ειδική εκδήλωση «Εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στη Βιομηχανία», την οποία συνδιοργανώνουν ο ΣΒΕ και ο ΣΕΒ μόνο για τα μέλη τους, με ομιλήτριες την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Δόμνα Μιχαηλίδου και τη Γενική Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων, κα Άννα Στρατινάκη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ενεργειακό κόστος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει διαχρονικά ακριβό ρεύμα, ακριβότερο από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, με τις οποίες ανταγωνίζεται στο διεθνή στίβο με τα προϊόντα της. Ενδεικτικά ανέφερε ότι σε μια ελληνική βιομηχανία κοστίζει σχεδόν 30% σε σχέση με μια ανταγωνίστρια της στη Γερμανία. Το πρόβλημα γιγαντώθηκε δε εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

«Καμπανάκι» χτύπησε και για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Όπως είπε η κλιματική κρίση θα συνεχίσει να χτυπάει και θα μετατρέπεται μονίμως σε οικονομικό κόστος.

Αναφέρθηκε και στο σημαντικό ζήτημα της καθυστέρησης στην αξιολόγηση φακέλων για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το Ελλάδα 2.0 και τον αναπτυξιακό νόμο. Έκανε λόγο για ένα πολύ σοβαρό θέμα, καθώς τα προγράμματα που δεν μπορούν να τρέξουν αφορούν την πράσινη ανάπτυξη και τη ψηφιακή αναβάθμιση.

Πάντως επεσήμανε ότι οι ελληνική βιομηχανία πέρασε από διαδοχικές κρίσεις (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή), ωστόσο οι επιχειρήσεις υπάρχουν και λειτουργούν χάρη στη θυσία των επιχειρηματιών και των εργαζομένων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elaiolado
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο
Καύσωνες, υψηλά επιτόκια και πληθωρισμός συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που ωθεί στα ύψη τις τιμές
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο