Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στο στόχαστρο η εστίαση από σήμερα - Εντατικοί έλεγχοι στα τραπέζια

trapezokathismata-thessaloniki

Να μην υπάρχει αυστηρότητα στην εφαρμογή του νόμου, αναφέρουν εκπρόσωποι της εστίασης ενώ σχολιάζουν πως η νέα δημοτική αρχή πρέπει να είναι σύμμαχος του επιχειρείν

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Το βλέμμα στραμμένο στην εστίαση θα έχει ο δήμος Θεσσαλονίκης καθώς από σήμερα η νέα δημοτική αρχή ξεκινάει εντατικούς ελέγχους σχετικά με τα τραπεζοκαθίσματα και την τήρηση των κανόνων για αυτά.

Σε δήλωσή που έκανε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, σημειώνει ότι την Τετάρτη τελείωσε το χρονικό περιθώριο που είχε δοθεί για την επιστροφή «στην κανονικότητα της προ Covid-19 περιόδου όσον αφορά την κατάληψη του δημόσιου χώρου». Έτσι, από σήμερα Πέμπτη θα ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι και επιβολή των ανάλογων προστίμων στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται.

Αναλυτικά, στη δήλωσή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρει:

«Σε σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε προ ημερών με φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης, είχα εξηγήσει πως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη διαιώνιση του φαινομένου της παραβατικότητας που παρατηρείται σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης στο μείζον ζήτημα της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.

Ενημερώσαμε άμεσα και έγκαιρα με σχετική επιστολή της Δημοτικής Αστυνομίας όλους τους καταστηματάρχες, πως οφείλουν εντός δύο εβδομάδων να επιστρέψουν στην κανονικότητα της προ Covid-19 περιόδου όσον αφορά την κατάληψη του δημόσιου χώρου, όπως προβλέπεται από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

Με δεδομένο πως το χρονικό περιθώριο που δώσαμε εξαντλείται σήμερα, θέλω να καταστήσω σαφές πως από το πρωί της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι και η επιβολή των ανάλογων προστίμων στις επιχειρήσεις που δεν εννοούν να συμμορφωθούν.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως τα περιθώρια ανοχής εξαντλήθηκαν για όσους συστηματικά παρανομούν, προκαλώντας προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία και στην εικόνα της πόλης. Επιμένω στη θέση που είχα διατυπώσει, πως η εφαρμογή του Νόμου αφορά τους πάντες, χωρίς εξαιρέσεις.

Η εξασφάλιση της ισονομίας συνιστά για τη δική μας δημοτική αρχή απόλυτη προτεραιότητα. Θέλουμε να μπει μια τάξη στην πόλη, να σταματήσουμε την αυθαιρεσία και την ασυδοσία, να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρηματιών που τηρούν τα προβλεπόμενα, σεβόμενοι, όμως, παράλληλα το δημόσιο χώρο και τα δικαιώματα των πεζών. Είναι υποχρέωση μας, εικόνες με κατειλημμένα πεζοδρόμια ασφυκτικά γεμάτα από τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες και άλλες πρόχειρες κατασκευές να περάσουν σύντομα στο παρελθόν.

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».

«Να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός – Ο νόμος να ισχύει για όλους»

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του κ. Αγγελούδη και τους νέους ελέγχους που έρχονται, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχαλης Επιτροπίδης ανέφερε στο «ΤyposThes» πως «στην εστίαση δεν θα πρέπει να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και ο νόμος πρέπει να ισχύει για όλους». Ωστόσο συμπλήρωσε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει και αυστηρότητα ως προς την επιβολή προστίμων, λέγοντας πως δεν γίνεται να γράφουν πρόστιμα για διαφορές στην χρήση λίγων μόνο εκατοστών.

Σχετικά με την κίνηση των καταστημάτων σημείωσε πως «τις καθημερινές είναι λίγο μουδιασμένη εμώ τα Σαββατοκύριακα δουλεύουν τα εστιατόρια και τα μπαρ σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα». Όπως μας είπε τις ημέρες αυτές αν κάποιος θέλει να πάει για φαγητό καλό θα ήταν να κάνει πριν μια κράτηση.

Φυσικά πολύτιμος βοηθός είναι και ο καιρός καθώς τις τελευταίες μέρες έχουμε ηλιοφάνεια και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

«Η νέα δημοτική αρχή θα έπρεπε να είναι σύμμαχός μας και όχι να δρα καταγγελτικά»

estiasi.jpg

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Αράπογλου εκπρόσωπος της παράταξης «Αγωνιστική ενότητα» και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης σχολίασε στο TyposThes πως η νέα δημοτική αρχή στέκεται απέναντι στο επιχειρείν αντί να είναι σύμμαχός του.

«Ο κ. Αγγελούδης αναφέρει ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην προ covid εποχή για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων. Όμως για εμάς η εποχή αυτή τελειώνει στο 2030. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από την ασφάλιση. Επίσης γίνεται λόγος στην δήλωση του δημάρχου για παραβατικότητα στην εστίαση. Δεν είναι όμως όλοι παραβάτες. Σε τι ποσοστό άραγε υπάρχει παραβατικότητα; Είναι εύκολο να βλέπεις μια φωτογραφία με τραπεζοκαθίσματα που καταλαμβάνουν παράνομα χώρο. Όμως αυτό συμβαίνει σε ένα μικρό ποσοστό επαγγελματιών.

Επίσης βλέπουμε δυστυχώς επιχειρηματίες να βγαίνουν από τα καταστήματά τους με χειροπέδες γιατί είχαν μουσική λίγων ντεσιμπέλ παραπάνω. Φυσικά και πρέπει να υπάρχει νόμος. Όμως δεν πρέπει να υπάρχει τέτοια αυστηρότητα και να αντιμετωπίζονται επιχειρηματίες ως εγκληματίες και να τους βάζουν σε κελιά μαζί με παραβάτες του ποινικού κώδικα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως στην δήλωση του κ. Αγγελούδη «δεν υπάρχει αναφορά για τα δημοτικά τέλη που θα κληθεί να πληρώσει η εστίαση τον Φεβρουάριο για τα τραπεζοκαθίσματα που νόμιμα δικαιούται να χρησιμοποιήσει σε πεζόδρομους και πλατείες. Επίσης δεν υπάρχει αναφορά για το αν θα έχουμε διευκόλυνση ή και μείωση στις πληρωμές ειδικά με δεδομένο πως ζούμε σε δύσκολες εποχές με ακρίβεια και προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές. Για παράδειγμα από 1/1/24 τα αναψυκτικά στο σαλόνι έχουν 24% ΦΠΑ. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές και να μην πωλείται 3-3.5 ευρώ η κόκα κόλα. Ο δήμαρχος αντί να θέλει να χτίσει καλές σχέσεις με την εστίαση αντιμετωπίζει τους επιχειρηματίες ως παρανομούντες…».

Ο κ. Αράπογλου συμπλήρωσε πως υπάρχουν άλλα θέματα που προέχουν για την πόλη μας όπως πχ η καθαριότητα ή το κυκλοφοριακό. «Γίνεται χαμός με το flyover που ξεκίνησε πριν καν ολοκληρωθεί το μετρό. Όσοι ζουν περιφερειακά αποφεύγουν το κέντρο για να μην χάσουν ώρες μέσα στο μποτιλιάρισμα. Επίσης ακούγεται πως θα οριστεί να γίνονται παραδόσεις εμπορευμάτων στις 4 και 5 το πρωί. Δεν είμαστε στο Τέξας για να λέγεται πως η πόλη είναι ξέφραγο αμπέλι. Οι επαγγελματίες της εστίασης προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με τους πλειστηριασμούς, τα ζητήματα με την ενέργεια κλπ», σημείωσε.

Τέλος σχολίασε πως αν κληθούν από τον δήμαρχο θα δεχτούν να συζητήσουν τα προβλήματα του κλάδου τους, ενώ είπε πως στις 26/2 θα έχουν γενική συνέλευση όπου και θα λάβουν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους.

*Φωτογραφία αρχείου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη