Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο επιχειρηματικός «κήπος» που ανθίζει στη Θεσσαλονίκη – «Απογείωσε» 200 επιχειρήσεις

Πώς το VentureGarden «απογείωσε» 200 επιχειρήσεις που απασχολούν περί τα 1.000 άτομα - Αρχίζει νέος κύκλος για το δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη

*Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Στα θρανία του VentureGarden θα καθίσουν από τις 18 Μαρτίου ως τις 24 Απριλίου 2024 νέοι επιχειρηματίες που θέλουν μάθουν πώς να μετατρέψουν την ιδέα τους σε επιχειρηματική δραστηριότητα ή να αναπτύξουν την υπάρχουσα επιχείρησή τους.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2014, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που βίωνε η χώρα μας.

«Η οικονομική κρίση ήταν καθοριστική για τη γέννηση του VentureGarden. To VentureGarden έγινε πραγματικότητα χάρη στην ευγενική δωρεά της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, της οργάνωσης των Ελλήνων της διασποράς The Hellenic Initiative (ΤΗΙ). Η ΤΗΙ ήθελε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα, εν μέσω κρίσης, που θα ενισχύει άτομα που έχουν μια ιδέα και θέλουν να την μετατρέψουν σε επιχείρηση αλλά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. Γιατί ως γνωστό η απόσταση μεταξύ του έχω μια ιδέα και του έχω μια επιτυχημένη επιχείρηση που βγάζει λεφτά είναι τεράστια και γεμάτη κινδύνους. Είναι δηλαδή μια προσπάθεια της φιλοσοφίας αφού πεινάς δεν θα σου δώσω ψάρι, αλλά θα σε μάθω να ψαρεύεις», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο Γιώργος Κόκκας διευθυντής του ACT Entrepreneurship Hub.

Δέκα χρόνια μετά, στους 20 κύκλους του VG έχουν εκπαιδευτεί 668 άτομα, με 570 ώρες στοχευμένης εκπαίδευσης και 1.360 ώρες mentoring.

Με την υποστήριξη του VentureGarden «έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 200 επιχειρήσεις, που απασχολούν περί τα 1.000 άτομα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας», εξήγησε ο κ. Κόκκας.

Ανάμεσα στις εταιρίες που ξεχώρισαν είναι η Moov Exclusive Fitness Studio, ένας σύγχρονος χώρος εκγύμνασης και υγείας, η Sui Generis Lab, εταιρείας που εξειδικεύεται στην πώληση και το service πατινιών, που μάλιστα ο δημιουργός τους Γιώργος Σινάνης χαριτολογεί πως το Fly Over είναι ο καλύτερος σύμμαχος της επιχείρησης του, ενώ πρόσφατα ο απόφοιτος του VG, Χρήστος Παπαδημητρίου, ιδρυτής της Power Global Net, εταιρείας που κατασκευάζει δίχτυα για σπορ, πήρε deal από το δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας Dragons’ Den.

Στην εποχή μας οι αλλαγές είναι μεγάλες. Πλέον έχουν μπει οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε επιχειρήσεις, μιλάμε για κοινωνική επιχειρηματικότητα, βιώσιμη ανάπτυξη, κλπ. Είναι εύλογο πως και το εκπαιδευτικό περιεχόμενο προσαρμόζεται αναλόγως.

Την ίδια ώρα και οι νέοι έχουν αλλάξει. «Είναι μορφωμένοι, φιλόδοξοι, θέλουν να κάνουν τη διαφορά πετυχαίνοντας υψηλούς στόχους, έχουν αντιληφθεί πως η εφαρμογή της καινοτομίας και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις τους είναι μονόδρομος για την επιτυχία», ενώ «όλο και περισσότερες γυναίκες θέλουν να εμπλακούν στον επιχειρηματικό στίβο», σχολίασε ο κ. Κόκκας, δίνοντάς μας παράλληλα και το προφίλ του σύγχρονου επιχειρηματία.

Τέλος έδωσε χρήσιμες συμβουλές για σε όσους θέλουν να κάνουν αίτηση για να παρακολουθήσουν το δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων επιχειρηματιών.

giorgos_kokkas.jpeg

O Γιώργος Κόκκας διευθυντής του ACT Entrepreneurship Hub

-Καθώς το VentureGarden γιορτάζει την 10η επέτειό του, ποια θα λέγατε πως είναι τα ορόσημα και τα επιτεύγματα που ξεχωρίζουν περισσότερο τα τελευταία δέκα χρόνια;

-Είναι πολύ σημαντικό να πούμε πως το VentureGarden είναι το πιο αναγνωρισμένο πρόγραμμα στήριξης νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων που διεξάγεται με συνέπεια και ανελλιπώς δύο φορές τον χρόνο, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο.

Από τα “θρανία” του VG έχουν περάσει φιλόδοξα άτομα που χάρη στις ικανότητες τους και την υποστήριξη που πήραν από το πρόγραμμα δημιούργησαν αξιόλογες επιχειρήσεις.

Το πρώτο ορόσημο είναι το 2014 όταν το American College of Thessaloniki, το Alba Graduate Business School, δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα με ειδίκευση στο business, συνεργάστηκαν με την οργάνωση των Ελλήνων της διασποράς The Hellenic Initiative (ΤΗΙ) για να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα που θα προήγαγε το επιχειρείν στην Ελλάδα. Χάρη στην αρχική δωρεά της ΤΗΙ και την τεχνογνωσία των δύο ιδρυμάτων μπορούμε και παρέχουμε το αξιόλογο αυτό πρόγραμμα εντελώς δωρεάν.

Το 2015 είδαμε για πρώτη φορά απόφοιτο του VentureGarden να “σηκώνει” συνολικά 800.000 € από Venture Capitals για να αναπτύξει το project του.

Ένα επόμενο ορόσημο ήταν το 2020 όταν ξέσπασε ο κορωνοϊός, όπου προσαρμόσαμε τα συστήματα μας για να συνεχίσουμε να παρέχουμε το VentureGarden online, με αποτέλεσμα να μην χαθεί ούτε ένας κύκλος του προγράμματος.

Τέλος, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε απόφοιτο μας να παίρνει deal από το γνωστό tv show επιχειρηματικότητας Dragons’ Den.

 

-Τι προσφέρει το VentureGarden στους νέους επιχειρηματίες; Γιατί να απευθυνθεί κάποιος σε αυτό τον κύκλο εκπαίδευσης;

-Το VentureGarden είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης νέων επιχειρηματιών τα οποίο παρέχεται δωρεάν και απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να μετατρέψουν την ιδέα τους σε επιχειρηματική δραστηριότητα ή να αναπτύξουν την υπάρχουσα επιχείρησή τους. Βοηθά τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο επιχειρηματικότητας.

Η πρωτοβουλία υλοποιείται για τη Θεσσαλονίκη από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του American College of Thessaloniki.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 9 διαδραστικά μαθήματα μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τα πιο σημαντικά θέματα που καθορίζουν ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό ξεκίνημα. Στη συνέχεια λαμβάνουν ένα εξατομικευμένο στάδιο συμβουλευτικής καθοδήγησης που βασίζεται στους επιχειρηματικούς στόχους του καθενός. Μόλις ολοκληρωθεί το ταξίδι στο VentureGarden, οι απόφοιτοι αποτελούν μέρος μιας δυναμικής και μοναδικής κοινότητας. Το VentureGarden είναι πάντα δίπλα τους να υποστηρίζει τις επιχειρηματικές τους προσπάθειες με συναντήσεις, σε ευκαιρίες για δικτύωση και σε σεμινάρια ειδικής θεματολογίας.

Για τον τρέχοντα κύκλο, τα μαθήματα ξεκινούν την Τετάρτη 20/3, θα γίνονται δια ζώσης τις Δευτέρες και Τετάρτες 6-9μμ στο American College of Thessaloniki (ACT), Β. Σεβενίδη 17, 55535 Πυλαία , και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 24/4. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ως τις 3/3/2024. Πληροφορίες 2310398344, www.venturegarden.gr.

 

-Μπορείτε να εκτιμήσετε την επίδραση που είχε το VentureGarden στο επιχειρηματικό τοπίο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας από την ίδρυσή του το 2014;

-Στη Θεσσαλονίκη από το 2014 ως σήμερα έχουμε εκπαιδεύσει 668 άτομα, προσφέροντας 570 ώρες στοχευμένης εκπαίδευσης και 1.360 ώρες mentoring.

Εκτιμούμε πως χάρη στην υποστήριξη του VentureGarden έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 200 επιχειρήσεις, που απασχολούν περί τα 1.000 άτομα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές έχουν διακριθεί σε επιχειρηματικούς διαγωνισμούς και έχουν χρηματοδοτηθεί από επενδυτές όπως Business Angels, από Venture Capitals, και από προγράμματα του ΕΣΠΑ.

 

-Ποιος είναι ο ρόλος που παίζουν οι εξειδικευμένοι μέντορες στην καθοδήγηση και την υποστήριξη των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στο VentureGarden;

-Οι μέντορες στο VentureGarden είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, experts, και στελέχη επιχειρήσεων. Ο ρόλος των μεντόρων είναι σημαντικός. Παρέχουν καθοδήγηση στους συμμετέχοντες και τους βοηθούν να αποφύγουν κακοτοπιές και να μην κάνουν λάθη που λόγω απειρίας πιθανόν να έκαναν.

Οι στατιστικές λένε πως τα μισά επιχειρηματικά εγχειρήματα που θα δημιουργηθούν σήμερα μετά από πέντε χρόνια δεν θα υπάρχουν. Αυτό σημαίνει χαμένος χρόνος και κεφάλαια που επενδύθηκαν. Όταν λοιπόν, ως νέος επιχειρηματίας, έχεις κάποιον έμπειρο δίπλα σου να σε καθοδηγεί οι πιθανότητες να κάνεις λάθη που πιθανόν να οδηγούσαν στο κλείσιμο της επιχείρησής σου μειώνονται δραματικά.

Συνοψίζοντας δηλαδή μπορούμε να πούμε πως το VentureGarden μέσω της εκπαίδευσης και της καθοδήγησης (mentoring) συμβάλλει καθοριστικά στο de-risking του εγχειρήματος και στην βελτίωση των πιθανοτήτων επιβίωσης και δυναμικής ανάπτυξης.

 

-Το πρώτο Venture Garden έγινε εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που υπήρχε εσωστρέφεια και συρρίκνωση δυνάμεων. Πώς ελήφθη η απόφαση και ποια εμπόδια συναντήσατε; Επιπλέον, πώς έχει εξελιχθεί και προσαρμοστεί το πρόγραμμα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και δυναμικές του επιχειρηματικού οικοσυστήματος με την πάροδο των ετών;

-Η οικονομική κρίση ήταν καθοριστική για τη γέννηση του VentureGarden. To VentureGarden έγινε πραγματικότητα χάρη στην ευγενική δωρεά της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, της οργάνωσης των Ελλήνων της διασποράς The Hellenic Initiative (ΤΗΙ). Η ΤΗΙ ήθελε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα, εν μέσω κρίσης, που θα ενισχύει άτομα που έχουν μια ιδέα και θέλουν να την μετατρέψουν σε επιχείρηση αλλά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. Γιατί ως γνωστό η απόσταση μεταξύ του έχω μια ιδέα και του έχω μια επιτυχημένη επιχείρηση που βγάζει λεφτά είναι τεράστια και γεμάτη κινδύνους. Είναι δηλαδή μια προσπάθεια της φιλοσοφίας αφού πεινάς δεν θα σου δώσω ψάρι, αλλά θα σε μάθω να ψαρεύεις.

Η ιδέα αυτή έγινε πραγματικότητα χάρη στη συνεργασία της ΤΗΙ με δύο εξωστρεφή εκπαιδευτικά ιδρύματα με παράδοση στο business, το American College of Thessaloniki και το Alba Graduate Business School.

Το κοινό αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια: Οι αιτήσεις που δεχόμαστε από τον πρώτο κιόλας κύκλο του VG ήταν πολύ περισσότερες από αυτές που μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε και έπρεπε να γίνει προσεκτική επιλογή. Επίσης, πολλοί επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων δέχτηκαν το κάλεσμα μας να γίνουν μέντορες, εθελοντικά φυσικά, για να βοηθήσουν τους εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες του προγράμματος.

Το VentureGarden είναι δυναμικό πρόγραμμα που συνεχώς εξελίσσεται ανάλογα με τις τάσεις και δυναμικές του επιχειρηματικού γίγνεσθαι. Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του 2024 έχει πολύ μεγάλες διαφορές από το αντίστοιχο του 2014, καθώς σήμερα μιλάμε για εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις, για κοινωνική επιχειρηματικότητα, για βιώσιμη ανάπτυξη, κλπ.

 

-Πώς κρίνετε τους νεαρούς επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης και της χώρας μέσω της εμπειρίας που σας προσφέρει το πρόγραμμα; Είναι γενικότερα καινοτόμοι και ανοιχτοί σε νέες ιδέες;

-Η νέα γενιά επιχειρηματιών είναι πολύ διαφορετική. Είναι μορφωμένοι, φιλόδοξοι, και θέλουν να κάνουν τη διαφορά πετυχαίνοντας υψηλούς στόχους. Έχουν αντιληφθεί πως η εφαρμογή της καινοτομίας και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις τους είναι μονόδρομος για την επιτυχία. Επίσης όλο και περισσότερες γυναίκες θέλουν να εμπλακούν στον επιχειρηματικό στίβο.

Μπορούμε να πούμε πως το προφίλ του σύγχρονου επιχειρηματία, σύμφωνα με τα δεδομένα του VentureGarden, είναι άτομο 34 ετών, πτυχιούχος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, με 5-10 χρόνια επαγγελματική εμπειρία σε συναφές αντικείμενο.

 

-Για να γίνουμε πρακτικοί στους ενδιαφερόμενους, μπορείτε να δώσετε πληροφορίες για τη διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων, και ποια κριτήρια λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων για το πρόγραμμα;

-Να πούμε πρώτα πως οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το www.venturegarden.gr. Η όλη διαδικασία είναι πολύ εύκολη και δεν απαιτεί συνημμένα έγγραφα και δικαιολογητικά.

Μέσα από την αίτηση, μέσω μιας σειράς ερωτήσεων, ο ενδιαφερόμενος καλείται να περιγράψει τον εαυτό του και την επιχειρηματική του ιδέα, και τον λόγο για τον οποίο θέλει να συμμετέχει στο VentureGarden.

Οι αιτήσεις σε πρώτη φάση αξιολογούνται με βάση την ιδέα του ενδιαφερόμενου. Δηλαδή εξετάζεται αρχικά αν υπάρχει ιδέα, και μετά κατά πόσο αυτή η ιδέα είναι ώριμη και υλοποιήσιμη, χωρίς όμως να αποκλείονται και ιδέες που είναι στο αρχικό στάδιο, της εξερεύνησης.

Στη συνέχεια ακολουθεί μια τηλεφωνική συνέντευξη με τους υποψήφιους. Στη συνέντευξη θέλουμε να διαπιστώσουμε κατά πόσο ο ενδιαφερόμενος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση της ιδέας του ή στην ανάπτυξη της επιχείρησης που μπορεί ήδη να έχει με τα εργαλεία που θα πάρει από το VentureGarden.

Και εδώ να δώσω μια συμβουλή: Στην αίτηση υπάρχει μια ερώτηση που ζητάμε από τους υποψηφίους να περιγράψουν την ιδέα τους. Αρκετοί, ίσως επειδή βαριούνται, γράφουν πολύ λίγα πράγμα (πχ, έχω μια ιδέα να ανοίξω ένα ηλεκτρονικό κατάστημα). Αυτό δείχνει μια προχειρότητα. Η ερώτηση αυτή είναι η πιο σημαντική γιατί η ύπαρξη μιας καλής ιδέας είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θέλουμε στο VG. Ακόμη και αν είναι σε πολύ αρχικό στάδιο.

Στη συνέντευξη οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση αν δεσμεύονται να παρακολουθήσουν το VG τις συγκεκριμένες ημερομηνίες που γίνεται, γιατί το VG είναι αρκετά ανταγωνιστικό και οι θέσεις είναι περιορισμένες.

 

-Πώς συνεισφέρει το VentureGarden στην προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων του τουρισμού, της εστίασης ή των νέων τεχνολογιών στη Βόρεια Ελλάδα;

-Η υιοθέτηση καινοτομιών με παραδείγματα σε κάθε κλάδο δραστηριότητας είναι κομβικής σημασίας στο VentureGarden. Όπως λέμε στους συμμετέχοντες, σε αντίθεση με παλιές εποχές όπου η καινοτομία ήταν προνόμιο των μεγάλων επιχειρήσεων που διέθεταν εργαστήρια και απασχολούσαν διδάκτορες, σήμερα η καινοτομία είναι προσιτή στην κάθε επιχείρηση. Αρκεί να δει κανείς τι γίνεται εκεί έξω, ακόμη και σε άλλους κλάδους, να μαζέψει ιδέες και να τις προσαρμόσει κατάλληλα στην επιχείρηση του (διατομεακή καινοτομία).

Επίσης λέμε είναι πως η καινοτομία δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή ενός διαφοροποιημένου προϊόντος, όπως πιστεύει αρκετός κόσμος, αλλά περιλαμβάνει έξυπνες παρεμβάσεις που διαφοροποιούν το marketing, το οργανωσιακό μοντέλο της επιχείρησης, κλπ.

Φυσικά επικεντρωνόμαστε και στην εξέλιξη της τεχνολογίας όπου από την μία καταργεί πολλές υφιστάμενες δραστηριότητες αλλά ταυτόχρονα γεννά πλήθος άλλων αναγκών, δημιουργώντας συνεχώς ευκαιρίες για επιχειρηματική ανάπτυξη.

 

-Μπορείτε να μοιραστείτε κάποιες επιτυχημένες ιστορίες ή σημαντικά παραδείγματα επιχειρήσεων που προέκυψαν από το VentureGarden και είχαν σημαντική επίδραση στην τοπική οικονομία;

-Είναι πολλές οι επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν χάρη στο VentureGarden και αφήνουν σημαντικό αποτύπωμα χάρη στα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες τους

Πολύ πρόσφατα, ένας απόφοιτος μας, ο Χρήστος Παπαδημητρίου, ιδρυτής της Power Global Net, εταιρείας που κατασκευάζει δίχτυα για σπορ, πήρε deal από το δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας Dragons’ Den.

Άλλα highlights του VG είναι:

  • Η Πηνελόπη Τουρτούρα δημιουργός των Moov Exclusive Fitness Studios. Η Πηνελόπη την εποχή του κορονοϊού ανέπτυξε καινοτόμα προϊόντα (gym in a box) και υπηρεσίες για την εξ αποστάσεως εκγύμναση και χάρη σε αυτές συνέχισε να προσφέρει τα προγράμματα της καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας.
  • Ο Γιώργος Σινάνης της Sui Generis Lab, εταιρείας που εξειδικεύεται στην πώληση και το service πατινιών. Όπως μας λέει ο Γιώργος χαριτολογώντας, το Fly Over είναι ο καλύτερος σύμμαχος της επιχείρησης του.
  • Ο Γιώργος Λεβέντης, δημιουργός των Best For,  μια πρωτοποριακή παγκόσμια εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη και παρουσία σε πάνω από 10 χώρες που εξειδικεύεται στη λιανική πώληση χρήσιμων καινοτόμων προϊόντων.

 

-Πώς βλέπετε το μέλλον του ελληνικού επιχειρείν; Ποιες οι νέες τάσεις και προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι επιχειρηματίες;

-Είμαι αισιόδοξος. Με ικανοποίηση βλέπω πως τα νέα παιδιά εγκαταλείπουν το παραδοσιακό “Greek dream” δηλαδή να “βολευτούν σε μια θεσούλα στο δημόσιο” όπως συνηθίζαμε να λέγαμε παλιά, και να έχουν μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Θέλουν να εργαστούν σε κάτι που θα αναδείξει την προσωπικότητα τους είτε μέσα από την δική τους επιχειρηματική ενασχόληση, είτε ως στέλεχος σε μια επιχείρηση.

Πάντως όπως όλοι ξέρουμε η επιχειρηματικότητα έχει ρίσκο (αλλιώς όλοι θα γινόμασταν επιχειρηματίες). Και το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον λόγω της παγκοσμιοποίησης, της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, και άλλων αστάθμητων παραγόντων (πόλεμοι, επιδημίες) έχει γίνει εξαιρετικά απρόβλεπτο. Για τον λόγο αυτό θα χρησιμοποιήσω μια φράση του Δαρβίνου: Τα είδη που θα επιβιώσουν δεν είναι τα πιο δυνατά ούτε τα πιο έξυπνα. Θα είναι αυτά που μπορούν να προσαρμόζονται.

Αυτό ισχύει και με τις επιχειρήσεις. Άρα οι νέοι επιχειρηματίες θα πρέπει

  • να είναι διορατικοί, άρα να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στον κλάδο τους και όχι μόνο
  • να ενστερνίζονται τις νέες τεχνολογίες (πχ ΑΙ, Big Data, κλπ)
  • να μην φοβούνται να αλλάζουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο όταν οι καιροί το απαιτούν.

 

-Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι και οι φιλοδοξίες του VentureGarden;

-Ο στόχος μας είναι να δημιουργούμε φιλόδοξους, πετυχημένους επιχειρηματίες που θα κάνουν τη διαφορά στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα, δημιουργώντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, και συμβάλλοντας στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της πόλης.

 

Σημείωση:

Στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα υλοποιείται από το ACT – American College of Thessaloniki, μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια, με την ευγενική δωρεά της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative - THI) και την υποστήριξη της εταιρίας From Scratch.

Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 3 Μαρτίου 2024. Για περισσότερες πληροφορίες και για να συμπληρώσετε την αίτηση επισκεφτείτε το www.venturegarden.gr ή καλέστε στο 2310 398344.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους