Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μίνι «εργοτάξιο» η Τσιμισκή – Μεγάλες αλλαγές καταστημάτων, εταιριών

Πώς διαμορφώνεται το επενδυτικό τοπίο στη Θεσσαλονίκη και την Κ. Μακεδονία - Οι αλλαγές σε Τσιμισκή και γύρω από στάσεις του Μετρό στη Θεσσαλονίκη

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Στο επενδυτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται και στην εικόνα στο real estate στη Θεσσαλονίκη και στην Κ. Μακεδονία αναφέρθηκε ο κ. Κώστας Γεωργάκος συνιδρυτής και CEO της Georgakos & Parthenon Real Estate στο 7ο συνέδριο Prodexpo North που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη. 

Aνέφερε σε ότι αφορά το οικιστικό ακίνητο ότι στην Κ. Μακεδονία και στην Θεσσαλονίκη ειδικότερα μειώνεται ο αριθμός των Ελλήνων που αναζητούν ακίνητο άνω των 200.000 που σημαίνει ότι τα εισοδήματα έχουν μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν. Σε ότι αφορά τα γραφεία είπε ότι οποιοσδήποτε κατάλληλος χώρος που έχει τις προϋποθέσεις ειδικά αποχέτευσης αλλάζει χρήση και γίνεται ακίνητο που διατίθεται σε βραχυχρόνια μίσθωση. Τόνισε ότι εντοπίζεται έλλειψη μεγάλων γραφειακών χώρων, άνω των 200 τ.μ. στο κέντρο. Αναφορικά με τα καταστήματα σημείωσε τις ανακατατάξεις που παρατηρούνται στο κέντρο και ιδιαίτερα στον κυριότερο εμπορικό δρόμο, την Τσιμισκή. Έκανε χαρακτηριστικά λόγο για ένα «μίνι εργοτάξιο» με πολλές αλλαγές εταιριών και κτιρίων. Ο ίδιος πάντως επεσήμανε ότι κάθε φορά που κλείνει μια ελληνική επιχείρηση στη θέση της τις περισσότερες φορές εισέρχεται μια ξένη αλυσίδα.

prodexpo2024.jpg

Είπε ακόμη ότι αλλάζει η εικόνα στις περιοχές γύρω από σταθμούς του Μετρό. Όπως και στην Αθήνα, έχουν αναπτυχθεί αλυσίδες ήδη, ενώ και οι τιμές ήδη έχουν αυξηθεί. «Μισθωτήρια που λήγουν βλέπουμε να μην ανανεώνονται λόγω της αύξησης τιμών που ζητούν οι ιδιοκτήτες, και αυτό είναι λογικό για εμένα», τόνισε.

Αναφορικά με το τουριστικό ακίνητο τόνισε ότι το ενδιαφέρον αυξάνεται και θα ενταθεί αν δεν υπάρξει κάτι που να διακόψει αυτόν τον ρυθμό. Ιδιαίτερα στην Κ. Μακεδονία το ενδιαφέρον αυτό προέρχεται από τους Βαλκάνιους. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση επενδύσεων στην Κ. Μακεδονία κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που θα έχει η ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη ζώνη Σέγκεν, που εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στο 2024, καθώς για πρώτη φορά δεν θα υπάρχει ταλαιπωρία στα σύνορα. «Αυτό από μόνο του πιστεύω θα φέρει σειρά επενδύσεων σε πιο μεγάλο βαθμό από ότι περιμένουμε», τόνισε.

Σχετικά με τα logistics τόνισε ότι δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές στην Κ. Μακεδονία. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι προ κόβιντ οι τιμές ανά τ.μ. σε τέτοιους χώρος προ κόβιντ ήταν 1-2 ευρώ και σήμερα κινούνται από 4-6 ευρώ. Στον τομέα αυτόν πάντως ήδη έχουν ανακοινωθεί κάποια έργα και εκτιμάται ότι θα υπάρξει έντονη ανάπτυξη.

Τα εμπόδια

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις, είπε ότι μεγάλο ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι μπορεί να ψηφιστεί ξαφνικά ένας νόμος που να ανατρέψει το οποιοσδήποτε business plan ενός επιχειρηματία. «Τα προβλήματα είναι στο ίδιο το κράτος και στον κακό μας εαυτό», όπως τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε και το παράδειγμα της αλλαγής στην golden visa.

Πρέπει όπως είπε να υπάρχει διαφάνεια και ολοκληρωμένη δομή αναφορικά με τις ξένες επενδύσεις. «Τα εμπόδια είναι από το να περάσει τα σύνορα μέχρι να υλοποιήσει την επένδυσή του. Μιλάμε για έναν λαβύρινθο», επεσήμανε.

Τη σωστή πληροφόρηση των επενδυτών ανέφερε ως ένα από τα μεγαλύτερα πρόβλημα από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κ. Μπάνε Πρέλεβιτς.

Οι επενδυτικές ευκαιρίες

Ο κ. Νίκος Κουντουριώτης Managing Partner της Colliers Greece ερωτηθείς για το πού θεωρεί ότι βρίσκονται οι επόμενες επενδυτικές ευκαιρίες ανάφερε μεταξύ άλλων ότι όπως ακτινογραφούν την περιοχή της Κ. Μακεδονίας είναι προφανές ότι με την αναβάθμιση των υποδομών σε επίπεδο σιδηροδρόμων, λιμανιών ο διαμετακομιστικός κλάδος θα παραμένει πρωταγωνιστής. Και ο ίδιος παρατήρησε ότι σήμερα δεν υπάρχει προϊόν υψηλών προδιαγραφών αλλά υπάρχουν νέα πλάνα είτε με δημόσια πρωτοβουλία είτε ιδιωτικά έργα.

Κατά τον ίδιο και ο τουριστικό κλάδος σίγουρα θα παραμείνει πρωταγωνιστής καθώς πρόκειται για έναν κλάδο εντάσεως επενδύσεων που επιπλέον αφήνει μεγάλο αποτύπωμα στην περιοχή. Επεσήμανε ότι δημιουργούνται δυο ταχύτητες. Για παράδειγμα στην Χαλκιδική έχουν τοποθετηθεί ισχυροί όμιλοι όμως την ίδια στιγμή δημιουργούνται δεύτερες ταχύτητες σε ξενοδοχεία που μπορεί να είναι «κουρασμένα» και παλαιότερα, όμως βρίσκονται σε πολύ καλές περιοχές. Εκεί όπως είπε υπάρχει ευκαιρία κάποιος να ασχοληθεί να συνεπενδύσει. Εκτίμησε ακόμη ότι μπορεί να κλείσει η «ψαλίδα» μεταξύ πρώτου και δεύτερου ποδιού της Χαλκιδικής ενώ και το τρίτο πόδι θα μπορούσε να εξελιχθεί περαιτέρω με άνοιγμα στον θρησκευτικό τουρισμό.

Επίσης είπε ότι πρέπει να σταθούμε και στο κομμάτι της υπόλοιπης Κ. Μακεδονίας, αναφερόμενος στα χιονοδρομικά κέντρα. Υπάρχει περιθώριο αξιοποίησης τόσο τη χειμερινή περίοδο όσο και τον υπόλοιπο χρόνο στα μοντέλα άλλων χωρών που αξιοποιούν αυτές τις υποδομές όλο το χρόνο.

Και ο τομέας του οινοτουρισμού έχει ενδιαφέρον κατά τον κ. Κουντουριώτη, αρκεί πάνω στις οινοτουριστικές διαδρομές που έχουν δημιουργηθεί να υπάρξει πλαισίωση και στο κομμάτι ανάπτυξης του real estate καθώς σήμερα λείπουν τα καταλύματα και οι χώροι εστίασης κλπ.

Αναφορικά με το ρόλο των υποδομών για τις επενδύσεις, επισημάνθηκε ότι πολλές φορές επιχειρηματικά πλάνα μπαίνουν στο πάγο αν δεν δουν αποτελέσματα στο κομμάτι που άπτεται στο δημόσιο.

Η αξιοποίηση της golden visa

Ο κ. Γεωργάκος ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε περίπου 18. 700 golden visa στην Ελλάδα, από τις οποίες η Μακεδονία και η Θράκη κατέχει περίπου το 7% . Ο ίδιος θεωρεί ότι η golden visa δεν αξιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε τουλάχιστον για την Κ. Μακεδονία. Επίσης είπε ότι εκτός από Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική πρέπει να δούμε και την Πιερία που επίσης είναι αναξιοποίητη. Ο κ. Γεωργάκος τόνισε ακόμη ότι πρέπει να γίνει οριοθέτηση του πρώτου διαμερίσματος της Θεσσαλονίκης και στις υπόλοιπες να υπάρχουν χαμηλότερα επίπεδα, ενώ σχετικά με το αν έπαιξε ρόλο στη στεγαστική κρίση η golden visa είπε ότι έχει διαφορετική άποψη θεωρώντας ότι δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο αν δει κανείς τα συνολικά στοιχεία των μεταβιβάσεων ακινήτων. Πάντως τόνισε ότι αυτό που συνέβη είναι ότι ήρθε ένας μόνιμος τουρίστας στη χώρα. Ο κ. Κουντουριώτης από την πλευρά του υποστήριξε ότι η Κ. Μακεδονία δεν έχει να περιμένει τη golden visa, γιατί έχει φανεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον για β΄ κατοικία από χώρες της Β. Ευρώπης χωρίς το κίνητρο αυτό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντινούπολη: Επεισόδια στην πορεία της Πρωτομαγιάς - Πάνω από 200 συλλήψεις
Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία, για να εμποδίσει διαδηλωτές να φθάσουν στην πλατεία Τάξιμ
Κωνσταντινούπολη: Επεισόδια στην πορεία της Πρωτομαγιάς - Πάνω από 200 συλλήψεις