Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οικονομία

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια για 4η φορά - Παραμένουν στο 4%

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια για 4η φορά - Παραμένουν στο 4%
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Ο μέσος πληθωρισμός στην Eυρωζώνη θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,3%

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Έτσι, το βασικό επιτόκιο του ευρώ παραμένει στο 4,5% ενώ αυτό της αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται στο 4%.

Η ΕΚΤ προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση και για την ανάπτυξη, προβλέποντας υποτονική επέκταση 0,6% για την Ευρωζώνη φέτος.

Σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις της EKT ο μέσος πληθωρισμός στην Eυρωζώνη θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,3%, για να υποχωρήσει στο 2% το 2025 και στο 1,9% το 2026.

Οι προβολές για τον πληθωρισμό χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής έχουν επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω και θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο σε 2,6% για το 2024, 2,1% για το 2025 και 2,0% για το 2026.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της έντονης αύξησης των μισθών. Οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να επιδρούν ανασταλτικά στη ζήτηση, συμβάλλοντας στην ώθηση του πληθωρισμού προς τα κάτω.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Οικονομία

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Καθαρά Δευτέρα: Οι τιμές για εκδρομή από Θεσσαλονίκη το 3ήμερο – Από 160 ευρώ/άτομο

Απαγόρευση από ΕΟΦ για συμπλήρωμα διατροφής