Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παπαθανάσης - Ταμείο Ανάκαμψης: Τον Απρίλιο το 4ο αίτημα εκταμίευσης

Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης πόρων - Συνολικά 139 μεταρρυθμιστικά ορόσημα

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποβάλει το 4ο αίτημα εκταμίευσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτότητας, έως το τέλος του Απριλίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση.

Ο κ. Παπαθανάσης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το δανειακό σκέλος και τόνισε πως με τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια καλύπτει σημαντικό μέρος του επενδυτικού κενού της χώρας.

Μάλιστα, όπως είπε, τα κεφάλαια στο δανειακό σκέλος ανέρχονται σε 4,7 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των συμβάσεων ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό απαιτείται επιτάχυνση, φέροντας ως παράδειγμα τις καθυστερήσεις στην απόδοση της δικαιοσύνης και το μεταρρυθμιστικό έργο στη δημόσια διοίκηση.

  • Αξίζει να σημειωθεί πως ο αρμόδιος υπουργός τοποθέτησε το 5ο αίτημα θα γίνει προς το τέλος του Σεπτεμβρίου ή στις αρχές του Οκτωβρίου.

Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης πόρων

Από τον Ιούλιο 2021 και την έναρξη του ελληνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη δικαιούχος πόρων ως προς το ΑΕΠ (35,95 δισ. ευρώ ή άνω του 17% του ΑΕΠ).

Την ώρα που ο μέσος όρος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι 4,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Νιόβη Ρίνγκου.

Συγκεκριμένα, προλογίζοντας το συνέδριο του ΙΟΒΕ για την εφαρμογή του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης για την Ελλάδα, η κ. Ρίνγκου ανέφερε ότι η χώρα είναι μεταξύ των πρωτοπόρων ως προς την υλοποίηση, ότι έως σήμερα έχουν δοθεί περίπου 15 δισ. ευρώ και πως αποτελεί ένα από τα έξι κράτη- μέλη με τρεις εκταμιεύσεις πόρων.

Συνολικά 139 μεταρρυθμιστικά ορόσημα

Παράλληλα, στο πάνελ συζήτησης που ακολούθησε, ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος σημείωσε ότι το Σχέδιο πατά στην εμπειρία από την κρίση χρέους και αποτελεί τη σημαντικότερη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για τη σύγκλιση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λογική του ξεφεύγει από την απορρόφηση πόρων και μεταφέρεται στο να προσδίδει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Ειδικά για την Ελλάδα και ως προς το σκέλος των μεταρρυθμίσεων, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι έως το τέλος του προγράμματος (τον Αύγουστο 2026) η Ελλάδα έχει 139 μεταρρυθμιστικά ορόσημα και ήδη έχει ολοκληρώσει τα 52. Λέγοντας ότι «η Ελλάδα αλλάζει μέρα με τη μέρα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ