Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με επιτυχία τα εγκαίνια της Έκθεσης του EPΟ και του ΟΒΙ στο Ζάππειο

Η Έκθεση είχε τίτλο «Η τεχνολογία στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Οι εφευρέσεις μας βοηθούν να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο τα εγκαίνια της Έκθεσης του European Patent Office (EPO) και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), η οποία έχει τον τίτλο «Η τεχνολογία στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Οι εφευρέσεις μας βοηθούν να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο». 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, η υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, αρμόδια για τη βιομηχανία, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Μάξιμος Σενετάκης, αρμόδιος για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία, εκπρόσωποι από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. Πλήθος κόσμου περιηγήθηκαν στη διαδραστική Έκθεση, όπου παρουσιάζεται όλη η σύγχρονη τεχνογνωσία και οι τεχνικές πληροφορίες που περιέχονται στην εξειδικευμένη Πλατφόρμας που δημιούργησε το EPO σχετικά με τη διάσωση της γης και των ανθρώπων της από τις, δυστυχώς, επαναλαμβανόμενες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.

Η Έκθεση, η οποία διοργανώνεται και με την πολύτιμη συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δέχεται τους επισκέπτες της από σήμερα 13 Μαρτίου έως και τις 27.03.2024 και  εστιάζει σε 4 βασικούς τομείς: 

  • ανίχνευση και πρόληψη πυρκαγιάς
  • κατάσβεση 
  • προστατευτικό εξοπλισμό
  • μεταπυρική αποκατάσταση 

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλιας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμβολή της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και του σύγχρονου εξοπλισμού πριν και κατά τη διάρκεια των φυσικών καταστροφών, και επισήμανε πως «θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να διοχετευθεί ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και στο κομμάτι της αποκατάστασης». 

Παράλληλα, τόνισε ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και για το 2024, για να προσθέσει ότι «στο υπουργείο προετοιμάζονται στο κομμάτι της πρόληψης, της αντιμετώπισης και των τεχνολογιών κάνοντας ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση». 

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, για το οποίο όπως είπε έως το τέλος του Μαρτίου θα έχει προκηρυχθεί το σύνολο των διαγωνισμών. 

«Στο τέλος Μαρτίου 2024, δηλαδή στο τέλος του μήνα, θα έχουμε προκηρύξει το σύνολο των διαγωνισμών του Προγράμματος ΑΙΓΙΣ σε μία συγκλονιστική προσπάθεια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τους τελευταίους μήνες» είπε και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα  θα αποτελέσει μια σημαντική παρακαταθήκη, προίκα, για τις επόμενες γενιές καθώς, όπως τόνισε, προσδοκούν από την επόμενη αντιπυρική περίοδο και για τα επόμενα χρόνια να παραλαμβάνουν σταδιακά όλον αυτόν τον εξοπλισμό. Οι άνθρωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, όλων των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, πηγαίνουν το πρωί στη δουλειά τους και δεν είναι σίγουρο ότι θα γυρίσουν το βράδυ για να προστατεύσουν εμάς, τις περιουσίες μας και το φυσικό κάλλος. Αξίζουν τη στήριξη και τη βοήθειά μας σε μια δύσκολη προσπάθεια».

Η υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, στον εναρκτήριο χαιρετισμό της υπογράμμισε πως «στις περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών είναι επιτακτική η ανάγκη για οργανωμένη και ταχεία επέμβαση, ώστε να επιταχύνονται και οι διαδικασίες αποκατάστασης και να επανέρχεται η κανονικότητα στη ζωή του οικοσυστήματος, αλλά και τη ζωή των πολιτών. «Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα έντονα την επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας», τόνισε, «γι’ αυτό όλος αυτός ο πλούτος των καινοτόμων εφαρμογών και ιδεών επιβάλλεται να ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, με βάση τα πρωτόκολλα που έχει ήδη η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, καθώς και οι υπόλοιποι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση φυσικών καταστροφών». 

Συμπλήρωσε, επίσης, πως με τα εγκαίνια αυτής της Έκθεσης αναδεικνύεται και η σημασία διάφορων δράσεων. «Η σημασία των εφευρέσεων και των νέων τεχνολογιών στη μάχη κατά των πυρκαγιών δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ενισχύουν την ικανότητα των αρχών να αντιδρούν αποτελεσματικά σε καταστάσεις κρίσης, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη συνολική ποιότητα ζωής της κοινωνίας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, οργανισμοί όπως ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο. Η καταγραφή και κατοχύρωση των εφευρέσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία της δημιουργικότητας και της εφευρετικότητας. Διασφαλίζοντας ότι οι καινοτόμες ιδέες αποκτούν την προστασία που αξίζουν, ενθαρρύνοντας έτσι την περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα αυτό, αλλά και αξιοποιώντας τις εφευρέσεις αυτές στο πεδίο». 

Η κυρία υφυπουργός τόνισε, μάλιστα, πως «η Κυβέρνηση ήδη έχει προχωρήσει στη δημιουργία  Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη για να καταστεί η χώρα μας πρωτοπόρος των εξελίξεων, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης υλοποιεί προγράμματα για την ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης, προκειμένου να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη καινοτομιών από τη βιομηχανία. Σε συνεργασία με τον ακαδημαϊκό κόσμο και τον ιδιωτικό τομέα, αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες και λύσεις για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση των πυρκαγιών, στις οποίες περιλαμβάνονται προηγμένα συστήματα επιτήρησης και νέα υλικά για την προστασία των δασών και εφαρμογές για αποτελεσματική αντίδραση». 

Ο Πρόεδρος του European Patent Office (EPO) António Campinos κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ανάφερε: 

«Με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για αύξηση των πυρκαγιών κατά 30% έως το 2050, η συλλογική μας απάντηση πρέπει να υπερβαίνει τις ατομικές προσπάθειες. Πρέπει να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους και να ενδυναμώσουμε όσους καινοτομούν ώστε να φέρουν νέες τεχνολογίες στην αγορά». Πιστεύω ότι δεν θα οριζόμαστε απαραίτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά από τις συλλογικές προσπάθειες με τις οποίες τις αντιμετωπίζουμε. Η έκθεση είναι μια απόδειξη αυτού».

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους ομιλητές και καλεσμένους, ανάφερε εμφατικά πως «σύμφωνα με την αναφορά της ΕΕ «Advance report on forest fires in Europe, Middle East and North Africa 2022», το 2022 η συνολικά καμένη έκταση στην ΕΕ μόνο ήταν 8.300 τ.χλμ., έκταση μεγέθους αντίστοιχου με τρεις φορές το Λουξεμβούργο ή  με το 6,28% της επιφάνειας της Ελλάδας, ενώ το  2022 αποτελεί την 2η χειρότερη χρονιά για την Ευρώπη με όρους εκτάσεων κατεστραμμένων από δασική πυρκαγιά και αριθμό πυρκαγιών μετά το 2006». 

Για να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα είναι μία μεσογειακή χώρα που πλήττεται από το φαινόμενο των πυρκαγιών. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός εθνικού Μηχανισμού Τεχνολογικής Προοπτικής Διερεύνησης ως προς τις συνθήκες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτή, με ορίζοντα το 2050».

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του European Patent Office António Campinos για τη θετική του ανταπόκριση να πραγματοποιηθεί ο πρώτος σταθμός της Έκθεσης στη χώρα μας.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα πολύ ενδιαφέρον panel συζήτησης, στο οποίο συμμετείχαν οι κ.κ. Χρίστος Καραβίτης, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εμμανουήλ Πλειώνης, Πρόεδρος, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και Αναστάσιος Μιχαλόπουλος, Αρχιπύραρχος, Υποδιοικητής, Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.). 

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος-συγγραφέας κ. Μάκης Προβατάς.

Δείτε φωτογραφίες:

_q7a1073.jpg
0d6a7575.jpg
0d6a7717.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ