Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ThessIntec: Το εμβληματικό έργο που θα αποτελέσει το «next big thing» της Β. Ελλάδας

Το 70% του έργου θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2025 και στο τέλος Ιουνίου του 2026 - Η σημασία της υπογραφής μνημονίου με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Εντός του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι χωματουργικές εργασίες για το εμβληματικό έργο του ThessINTEC, το οποίο, μετά και την έκδοση του πολυαναμενόμενου Προεδρικού Διατάγματος  για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, από ένα φιλόδοξο όραμα αρχίζει σταδιακά να γίνεται πραγματικότητα και αναμένεται να αποτελέσει το «next big thing» της Βόρειας Ελλάδας.

Το Κέντρο Καινοτομίας & Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης θα είναι ένα Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης ​​γενιάς, το πρώτο της Ελλάδας και θα αναπτυχθεί σε μια παραθαλάσσια τοποθεσία συνολικής έκτασης 760.000 τ.μ. στην περιοχή της Περαίας, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Μια μέρα μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης (ΚΙΤ), που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα της Γερμανίας, ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ThessINTEC, μιλώντας στο «ΤyposThes» σημείωσε ότι οι χωματουργικές εργασίες ξεκινούν εντός του επόμενου μήνα. Το έργο, όπως είπε, θα είναι έτοιμο σε ποσοστό 70% στο τέλος του 2025 και στο τέλος του Ιουνίου του 2026 θα εργάζονται στο πάρκο 1.500 άνθρωποι.

thessintec.jpg

Επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη της πρώτης φάσης του πρότζεκτ θα περιλαμβάνει όλες τις υποδομές κοινής ωφέλειας και δικτύων, καθώς και την κατασκευή μέρους της συνολικής δομημένης περιοχής του έργου. Τα υπόλοιπα κτήρια και εγκαταστάσεις του Πάρκου θα κατασκευαστούν στις επόμενες τρεις φάσεις. Κατά την πλήρη ανάπτυξη του, στο ThessINTEC προβλέπεται ότι θα εργάζονται συνολικά 7.000 άτομα.

Το ThessINTEC χρηματοδοτείται με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και υπάρχουν συμφωνίες για άλλα 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους.

Σημειώνεται ότι στην έκταση θα κατασκευαστούν πολλές υπερσύγχρονες ερευνητικές και επιχειρηματικές εγκαταστάσεις, οι οποίες σχεδιάζονται να φιλοξενήσουν συνέργειες (Mega Projects) που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων για την εγχώρια και ξένη αγορά.

Το Μνημόνιο με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης

Αναφορικά με την υπογραφή του μνημονίου με το ΚΙΤ για την ανάπτυξη κοινών έργων και δράσεων στους κλάδους τεχνολογιών υγείας, καθαρής ενέργειας, βιώσιμης ανάπτυξης, τεχνητής νοημοσύνης, νανοτεχνολογίας, προηγμένων υλικών κ.ά, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, ο κ. Ευθυμιάδης υπογράμμισε την αξία που έχει τόσο για το Thess INTEC, όσο και για όλο το οικοσύστημα καινοτομίας της ευρύτερης περιοχής με κέντρο τη Θεσσαλονίκη.

Είναι όπως είπε η αρχή και από εδώ και πέρα αναμένεται να αυξηθούν οι συνεργασίες μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και των ελληνικών ερευνητικών κέντρων με τα αντίστοιχα γερμανικά.

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα στενής συνεργασίας των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και της επιχειρηματικής κοινότητας, κάτι που ταυτίζεται με τους καταστατικούς στόχους και την στρατηγική ανάπτυξης του Thess INTEC, όπως σημείωσε, επισημαίνοντας το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για εγκατάσταση στο Τεχνολογικό Πάρκο.

f2kons0427_1.jpg

(από αριστερά προς τα δεξιά): Πρόεδρος Thess INTEC, Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος Ένωσης Ερευνητικών Κέντρων Γερμανίας Helmholtz, Dr. Otmar D. Wiestler, Υφυπουργός Εσωτερικών Τομέας Μακεδονίας Θράκης, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης, Dr. Thomas Hirth

Το μνημόνιο «θα επεκτείνει τη συνεργασία μεταξύ Θεσσαλονίκης και Καρλσρούης στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για δραστηριότητες μεταφοράς τεχνολογίας με το Thess INTEC», είπε από την πλευρά του στο πλαίσιο της προχθεσινής εκδήλωσης, ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης Dr. Thomas Hirth. Το ΚΙΤ έχει ήδη μακροχρόνιες και επιτυχημένες συνεργασίες με το ΑΠΘ και το ΕΚΕΤΑ.

Οι υπογραφές «έπεσαν» παρουσία της του Προέδρου της Ένωσης Ερευνητικών Κέντρων Γερμανίας Helmholtz, Dr. Otmar D. Wiestler, ο οποίος είναι επικεφαλής του μεγαλύτερου ερευνητικού οργανισμού της Γερμανίας.

Η συνεργασία, μέσα από συνέργειες θα κινείται σε δυο άξονες: Ο πρώτος με στόχο τη διεθνοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας και την ανάδειξη του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας και ιδιαίτερα η Μακεδονία και η Θράκη και ο δεύτερος την ενδυνάμωση της επιχειρηματικής κοινότητας,  προσδίδοντάς της, έτσι, ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος τόνισε στην εκδήλωση ότι «το Thess INTEC θα είναι το next big thing της Βόρειας Ελλάδας και μπορεί να αλλάξει επίπεδο την υπόθεση της καινοτομίας σε όλη τη χώρα».

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Α.Π.Θ. Δρ. Κυριάκος Υάκινθος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΤΑ Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Δρ. Παναγιώτης Κετικίδης, ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ. Δρ. Νίκος Μουσιόπουλος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Thess INTEC κ. Γιώργος Μυλωνάς.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάζα: Η Χαμάς αποδέχεται σχέδιο εκεχειρίας - Πληροφορίες για αρνητική στάση Ισραήλ
Ο Χανίγιε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους - Ισραήλ:...
Γάζα: Η Χαμάς αποδέχεται σχέδιο εκεχειρίας - Πληροφορίες για αρνητική στάση Ισραήλ
ekab
Θεσσαλονίκη: Γέφυρα ζωής για βρέφος 1,5 μηνών - Η ΕΛΑΣ «έσπασε» την κίνηση στα Μάλγαρα (VIDEO)
Το βρέφος μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τη Φλώρινα στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Γέφυρα ζωής για βρέφος 1,5 μηνών - Η ΕΛΑΣ «έσπασε» την κίνηση στα Μάλγαρα (VIDEO)