Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κατώτατο μισθό στα 908€ ζητά η ΓΣΕΕ

Δυναμική προετοιμασία για την 24ωρη πανελλαδική απεργία της 17ης Απριλίου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Αυξήσεις μισθών και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας ζητάει η ΓΣΕΕ που ετοιμάζεται για την πανελλαδική 24ωρη απεργία της 17ης Απριλίου. Παράλληλα τονίζει πως ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι τουλάχιστον στα 908€.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της κ. Γιάννης Παναγόπουλος το πρωί της Τρίτης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που έγινε στα γραφεία του ΕΚΘ: "η  ακρίβεια έχει φτάσει στον Θεό. Οι μισθοί στα τάρταρα. Θέλουμε συλλογικές συμβάσεις και συμβάσεις τώρα. Η ακρίβεια πλήττει πολλούς. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι αμείβονται με κατώτερο ή ένα μέσο μισθό. Θέλουμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για να αποκαταστήσουμε την αγοραστική μας δύναμη. Και πρέπει να έχουμε εργαλεία και θεσμικό πλαίσιο για να το πετύχουμε αυτό".

Σχολιάζοντας το νέο κατώτατο μισθό είπε πως αποφασίστηκε από την κυβέρνηση δίχως  διαβούλευση και πως "οι δύο καλές αυξήσεις που έγιναν το '19 και το '23 ήταν σε παραμονές εκλογών για ψηφοθηρικούς λόγους".

"Η αύξηση που έγινε τώρα δεν υπακούει σε καμία λογική. Οι επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τις τιμές. Μάλιστα στη χώρα μας είναι πρώτες στην συμμετοχή κερδών στο εθνικό εισόδημα. Είμαστε οι δεύτεροι στην ΕΕ στην ακρίβεια μετά την Μάλτα. Οι ανισότητες έχουν συσσωρευτεί. Οι επιχειρήσεις βγήκαν από τα μνημόνια. Όμως στο ιδιωτικό τομέα δεν έχει γίνει τίποτα. Διολισθαίνουμε σε χειρότερα επίπεδα. Υπογράφονται ελάχιστες συλλογικές συμβάσεις και όπου υπογράφονται αυτό γίνεται σε περίοδο εκλογών.

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι το 80% μισθωτών πρέπει να καλύπτεται από συλλογική σύμβαση εργασίας. Εδώ αυτό ισχύει για μόλις 24%των εργαζομένων. Είναι η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ". 

 Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι θέτουν αίτημα για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και θέσπιση κατώτατου μισθού τουλάχιστον στα 908€, εξηγώντας ότι σύμφωνα με την ΕΕ πρέπει να αντιστοιχεί στα 60% του διάμεσου μισθού.

Σχολίασε πως ήταν λάθος που στην απεργία της 28η Φεβρουαρίου τέθηκε και το θέμα  των Τεμπών τονίζοντας πως "Δεν ήταν σωστό να μπλέκονται τα συνδικάτα δε μια εθνική τραγωδία" και ότι  "Πάνω σε νεκρούς δεν θεμελιώνονται αυξήσεις!".

Είπε πώς στην 24ωρη απεργία της 17ης Απριλίου ζητούν την συμβολή όλων. Μάλιστα πρόσθεσε ότι γίνονται δράσεις για να ενημερωθεί ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, εκφράζοντας την ελπίδα για μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση. Σε ερώτηση του Typosthes σχολίασε ότι στην Βόρεια Ελλάδα είναι πιο δύσκολη η ανεργία, λόγω και της αποβιομηχάνισης, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σταματάει τον αγώνα για ένα καλύτερο εργασιακό αύριο.

 Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΘ κ. Χάρης Κυπριανίδης κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία ώστε να μπορούν να αμείβονται μελλοντικά με αξιοπρέπεια .

Μέριμνα για μεταφορά εργαζομένων στην Σίνδο

Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα δρομολογηθεί δρομολόγιο για τη μετακίνηση των εργαζομένων στην Σίνδο με αφετηρία από την πλατεία Αριστοτέλους. Θα δώσει σίγουρα μια ανάσα, ενώ θα γίνουν και άλλες βελτιωτικές προτάσεις", σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ