Ερώτηση σχετικά με τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος για το θέμα της ιδιωτικοποίησης ή όχι της ΕΥΑΘ ΑΕ. κατέθεσε τη Δευτέρα η βουλευτής ΔΗΜΑΡ Α' Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη.
Πιο συγκεκριμένα η βουλευτής θέτει το θέμα “της νομιμοποίησης του δημοψηφίσματος που αποφάσισαν οι φορείς τις πόλης, ρωτώντας τους αρμόδιους υπουργούς τους λόγους για τους οποίους α) απορρίφθηκε το αίτημα για τοπικό δημοψήφισμα για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της και για το οποίο έχει τοποθετηθεί αρνητικά το σύνολο σχεδόν των φορέων της, ενώ έχει κατατεθεί και ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημοτικοποίηση της εταιρείας και β) της μη έκδοσης έως σήμερα του ΠΔ για την ρύθμιση των θεμάτων για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων. Παράλληλα θέτει και το θέμα της άμεσης έκδοσή του ΠΔ, ώστε να κατοχυρωθεί το δημοκρατικό δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών για να αποφασίζουν για τα σοβαρά θέματα που αφορούν τον τόπο τους”.
Σημειώνεται ότι στην ανοικτή γενική συνέλευση του "SOSτε το ΝΕΡΟ", του Συντονιστικού των πολιτών και φορέων της Θεσσαλονίκης που αγωνίζονται ενάντια στην πώληση της ΕΥΑΘ και την ιδιωτικοποίηση του νερού της πόλης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17/2 λήφθηκε η απόφαση να προχωρήσει η οργάνωση και πραγματοποίηση δημοψηφίσματος την Κυριακή 18/5, πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Το Συντονιστικό καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε συνεδρίαση, αύριο, Πέμπτη, στις 18:30 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, (Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, 1ος όροφος), για να δημιουργηθούν, όπως επισημαίνει, οι απαραίτητες ομάδες και επιτροπές που θα αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις “για την ενημέρωση και την ενεργοποίηση των συμπολιτών μας και για την επιτυχία του δημοψηφίσματος”.