Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Μάχη» για τις τιμές των αμνοεριφίων - Αντιδράσεις για το πλαφόν

Αντιδρούν στο πλαφόν παραγωγοί και κρεοπώλες - Μειωμένη κατά 30% η πελατειακή κίνηση σε σχέση με πέρυσι

Της Λεμονιάς Βασβάνη 

 

Μειωμένο κατά 30% είναι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα αμνοερίφια, ενώ το Πάσχα πλησιάζει και τα παζάρια ανάμεσα στους κτηνοτρόφους και τους εμπόρους για τις τιμές δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Οι κρεοπώλες ανέφεραν το μεσημέρι της Τετάρτης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο ΕΕΘ πως θα βάλουν πλάτη για να μην ξεπεράσει η τιμή τα 15€ το κιλό, ενώ και οι παραγωγοί, που πωλούν 7,5-9 με μέση τιμή τα 8€, αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να εντάξει το αρνί και το κατσίκι στο "Καλάθι του Πάσχα".  

"Θα βάλουμε πλάτη να είναι κάτω από 15€, συμπιέζοντας το κέρδος μας. Σκεφτείτε ότι δουλεύουμε με τεφτέρι. Στις 15-20 μέρες του μήνα τελειώνουν τα λεφτά των καταναλωτών. Περιμένουμε παραγγελίες. Υπάρχει επάρκεια. Όμως έχει σημειωθεί  πτώση της κατανάλωσης. Και παρόλο που υπάρχει μείωση παραγωγής, υπάρχει παράλληλα και μείωση ζωικού κεφαλαίου", ανέφερε ο κ. Σάββας Κεσίδης πρόεδρος της Πανελλήνιας ομοσπονδίας καταστηματαρχών κρεοπωλών. Από την πλευρά του ο κ . Δημήτρης Μόσχος αντιπρόεδρος συνδέσμου Ελληνικής κτηνοτροφίας ανέφερε ενδεικτικά ότι " χάθηκαν 100.000 μάνες- αρνιά λόγω της κακοκαιρίας Ντάνιελ και των πυρκαγιών", και πρόσθεσε ότι στο νομό Καστοριάς ενώ πέρυσι υπήρχαν 6000 αμνοερίφια, φέτος ο αριθμός έπεσε στα 836.

Ο ίδιος είπε ότι "οι κτηνοτρόφοι είναι στα κάγκελα ακούγοντας πως θα μπει στο καλάθι το αρνί και το κατσίκι με τιμή στα 10 ευρώ", ενώ πρόσθεσε ότι το 17% του εισοδήματος κάθε κτηνοτρόφου έχει χαθεί και κατηγόρησε την πολιτεία τονίζοντας πως οι ενέργειες της μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή της ελληνικής κτηνοτροφίας.

" Αν φύγει ο κτηνοτρόφος φεύγουμε κ εμείς. Θα γίνουμε έρμαιο των αλυσίδων", σχολίασε ο κ. Κεσίδης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Σε ερώτηση για τις παρανομές ελληνοποιήσεις είπε ότι υπάρχουν στο συρτάρι του υπουργείου καταγγελίες που ακόμη δεν έχουν ελεγχθεί και πρόσθεσε ότι σφαγμένα αρνιά από το καθολικό Πάσχα που περίσσεψαν και μπήκαν σε καταψύξεις υπάρχει ενδεχόμενο να βγούνε στην δική μας αγορά. 

Φέτος θα είναι ακριβότερο το Πάσχα σε σχέση με άλλες χρονιές, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας κ. Απόστολος Ραυτόπουλος και εξήγησε: "Πέρυσι βοηθούσε το market pass και η επιταγή ακρίβειας που φέτος δεν  δίνονται. Στο  Καλάθι του Πάσχα από τις 17 αλυσίδες που έπρεπε να το έχουν ανεβάσει το έχουν κάνει οι 14. Οι τρεις δεν το έκαναν με το πρόσχημα τεχνικού προβλήματος ανάδοχου. Οι 5 δεν λένε τιμές για αρνί και κατσίκι. Κάποιες αναφέρουν τιμές για κομμάτια από το μπούτι ή το χέρι. Και σε κάποιες αλυσίδες οι τιμές ξεκινούν από 10 και φτάνουν τα 13 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια διακύμανση της τάξης του 40%".

"Δυστυχώς η κυβέρνηση κάνει ότι θέλει χωρίς να ακούει την φωνή των Επιμελητηρίων", ανέφερε τέλος ο πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Μιχάλης Ζορπίδης, τονίζοντας πως οι τιμές πρέπει να καθορίζονται από τους κτηνοτρόφους και τους εμπόρους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις της Άγκυρας για «τουρκική» μειονότητα και Κυπριακό
«Στηρίζουμε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο» - «Τα μέλη της μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας»
Απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις της Άγκυρας για «τουρκική» μειονότητα και Κυπριακό
Θεσσαλονίκη: Από 435 ευρώ/μήνα τα φοιτητικά σπίτια στο κέντρο – Τιμές ανά περιοχή
Σημαντική αύξηση στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών καταγράφεται στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας
Θεσσαλονίκη: Από 435 ευρώ/μήνα τα φοιτητικά σπίτια στο κέντρο – Τιμές ανά περιοχή