Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται 16 μέτρα για την στήριξη νέων οικογενειών - Συνολικά πάνω από 1 δισ.

Όλα τα μέτρα άνω του 1 δισ. για τη στήριξη νέων οικογενειών

Δεκαέξι μέτρα για την στήριξη 200.000 οικογενειών και των ευάλωτων νοικοκυριών σχεδιάζει και θα παρουσιάσει προς το τέλος του μήνα η κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, τα οποία θα συγχρηματοδοτηθούν από το ταμείο Ανάκαμψης με ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ.

Το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό επεξεργάζεται η αρμόδια η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη και περιλαμβάνει προτάσεις των φορέων που εμπλέκονται στις δράσεις του υπουργείου, όπως είναι οι πολύτεκνοι και οι μεγάλες περιφέρειες και δήμοι της χώρας.

Στο πρώτο σκέλος των αλλαγών, που σχεδιάζονται, είναι η αλλαγή της πολυτεκνίας, και πλέον με νομοθετική ρύθμιση θα θεωρούνται πολύτεκνες οι οικογένειες με τρία παιδιά. Το μέτρο αφορά σήμερα 200.000 οικογένειες που θα αποκτήσουν όλα τα προνόμια που κατέχουν όσοι έχουν σήμερα τέσσερα παιδιά και άνω.

Αξιοσημείωτη αναμένεται να είναι και η αλλαγή παραμονής στην ιδιότητα της πολύτεκνης οικογένειας ακόμα και για όσες εξ αυτών τα τέκνα τελειώνουν σπουδές, που σήμερα, βγαίνουν από τη λίστα των δικαιωμάτων.

Τα μέτρα λαμβάνονται, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και τις αναλογιστικές προβολές στο μέλλον, ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται το 2050 να παρουσιάσει νέα δραματική μείωση κατά 1 εκατομμύριο και κατά 2,3 εκατομμύρια το 2070.

Οι πολύτεκνοι, εκτός από το αυξημένο οικονομικό βοήθημα που εισπράττουν κάθε μήνα (με εισοδηματικά κριτήρια), απολαμβάνουν προνόμια μοριοδότησης σε ότι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις και τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, τις μετεγγραφές φοιτητών, ενώ προβλέπεται και μειωμένο τεκμήριο για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες.

Έτσι, με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, οι 200.000 τρίτεκνες σήμερα οικογένειες θα μπουν στα «προνόμια», που απολαμβάνουν οι μεγαλύτερες (οικογένειες), και αφορούν:

 • Την αυξημένη μοριοδότηση σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο.
 • Το μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες.
 • Μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος.
 • Αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης κατά την αγορά.
 • Την απαλλαγή από το φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα εξαθέσια ΙΧ.
 • Τις άδειες ταξί.
 • Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη.
 • Την οικονομική ενίσχυση δήμων κατά τη γέννηση τρίτου και τέταρτου παιδιού.
 • Την προστασία από απόλυση.
 • Μειωμένα δικαστικά έξοδα.
 • Τα εισιτήρια με έκπτωση σε ΜΜΜ και πλοία υπό προϋποθέσεις.
 • Το μειωμένο εισιτήριο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.
 • Τις ελεύθερες είσοδοι σε μουσεία, θέατρα, κατά περίπτωση.
 • Την ισόβια διατήρηση της ιδιότητας του πολυτέκνου.
 • Εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές με ειδική μοριοδότηση.
 • Δωρεάν τοκετό σε μαιευτήρια.

Στους βασικούς πυλώνες, εντάσσονται και:

 • η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση για την επέκταση των επιδομάτων των πολύτεκνων αγροτισσών και ελευθέρων επαγγελματιών, με όσες έχουν ένα και δύο παιδιά.
 • η ενίσχυση γεννήσεων – στήριξη οικογένειας με την άρση των αντικειμενικών (οικονομικών, πρακτικών και ψυχολογικών) εμποδίων που αποτρέπουν άνδρες και γυναίκες από το να δημιουργήσουν οικογένεια ή/και να πετύχουν τον επιθυμητό αριθμό παιδιών.
 • η ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των απασχολουμένων, ώστε να μετριαστούν οι δημοσιονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της μείωσης του παραγωγικού πληθυσμού της χώρας.

Ταυτόχρονα στο Εθνικό Σχέδιο δράσης για το δημογραφικό θα προβλέπονται μέτρα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, για την ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, της απασχόλησης γυναικών και της ενθάρρυνση της απασχόλησης άνω των 55 ετών.

Κοινωνικά ευάλωτα νοικοκυριά

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, φέτος θα δοθούν 400 από 745 εκατ. ευρώ για την στήριξη 534.000 ευάλωτων κοινωνικά πολιτών με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Από τα 400 εκατ. ευρώ που θα χορηγηθούν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας θα στηριχτούν 303.000 ωφελούμενοι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Τα υπόλοιπα χρήματα, αφορούν στην επέκταση σε επιπλέον 20 δήμους των σχολικών γευμάτων σε 231.000 μαθητές, ενώ πέρα από την παροχή τροφίμων και βασικών ειδών, για πρώτη φορά μέσω των Περιφερειών θα χρηματοδοτηθούν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης (συμβουλευτικά κέντρα), ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης ειδικών ομάδων (όπως συμβουλευτική για γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας) υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών όπως για παράδειγμα τα κοινωνικά φροντιστήρια, πολιτιστικές και δημιουργικές δραστηριότητες, διατροφικές συμβουλές, αλλά και συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού.

Επίσης, στο πιλοτικό πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού, το οποίο έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα και έως το 2025, αναμένεται περισσότεροι από 1.800 ωφελούμενοι να έχουν αποκτήσει τον προσωπικό τους βοηθό. Στην τελευταία καταβολή από τον ΟΠΕΚΑ έλαβαν το μισθό τους 708 άτομα-προσωπικοί βοηθοί. Προοπτικά και αφού αξιολογηθεί η πιλοτική φάση του προγράμματος, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταστεί και εθνική πολιτική.

Επίσης προωθούνται:

 • Η ένταξη σε πρόγραμμα στήριξης για την ένταξη στην αγορά εργασίας 200 ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
 • Διευρυμένο πρόγραμμα λειτουργικών ανακαινίσεων σπιτιών και εργασιακών χώρων ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να ενισχυθεί η προσβασιμότητα και να επιτευχθεί η μέγιστη αυτονομία τους.
 • Στη φάση ολοκλήρωσης, είναι το πρόγραμμα της πρώιμης παρέμβασης. Δηλαδή η δυνατότητα εντοπισμού προβλημάτων ανάπτυξης του παιδιού ήδη από την ηλικία 0 – 3 ετών, πριν καν πάνε στο βρεφονηπιακό σταθμό.

Πηγή: powergame 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Οι πρώτες εκτιμήσεις για βαθμολογίες και βάσεις
Aναμένεται να ανακοινωθεί και ο αριθμός των υποψηφίων που συμμετείχαν φέτος, ώστε να υπάρχει σαφή εικόνα για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Οι πρώτες εκτιμήσεις για βαθμολογίες και βάσεις