Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Υπό την πίεση του χρόνου η διαπραγμάτευση με την τρόικα

Από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκίνησε χθες ο δεύτερο γύρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ενώ σήμερα επαναλαμβάνονται οι διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς.

Στόχος, με βάση και το τελεσίγραφο που δόθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από το Eurogroup είναι οι δυο πλευρές να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα μέχρι την Κυριακή που μας έρχεται. «Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε», δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη δίωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, ενώ διαβεβαίωσε ότι “θα δουλεύουμε νυχθημερόν”. Είπε πάντως ότι ο χρόνος πιέζει και τους δύο. “Δεν έχουμε μόνον εμείς να χάσουμε, έχουν να χάσουν και εκείνοι”.

Σημειώνεται πάντως ότι η Γερμανία ασκεί έντονο “πρέσινγκ” για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σύντομα, με τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης κ. Β. Σόιμπλε να διαμηνύει ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όσα συμφωνήθηκαν, αλλιώς δεν θα εκταμιευθεί η δόση. Μάλιστα φέρεται να δήλωσε: «Μην ανησυχείτε δεν πρόκειται να δώσουμε οικονομική βοήθεια με το ζόρι, εάν κάποιος δεν την θέλει».

Από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις, στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, απέφυγε οποιαδήποτε σαφή αναφορά τόσο στο περιεχόμενο όσο και την προοπτική των συνομιλιών. Ευχήθηκε απλώς οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν σύντομα.

Που επικεντρώνεται η συζήτηση

Οι συζητήσεις πλέον επικεντρώνονται στα διαρθρωτικά ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα οι συστάσεις του ΟΟΣΑ, ενώ οι επικεφαλής της Τρόικας έχουν επιστρέψει έχοντας στις αποσκευές τους το αναθεωρημένο κείμενο συμφωνίας.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, σύμφωνα πάντα με τον παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το θέμα συζητείται μόνον όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση (αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα), καθώς το θέμα των stress tests «δεν αποτελεί πλέον ζήτημα μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης». Ειδικά δε για το θέμα της Eurobank, παρέπεμψε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «που είναι ο βασικός μέτοχος και έχει τους κανονισμούς του».

Για την κυβέρνηση, παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» στις απαιτήσεις της Τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Σχετικά με το επικείμενο μίνι- φορολογικό, ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση.

Για το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο ίδιος παράγοντας είπε ότι η διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, θα γίνει μετά από την οριστικοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat (23 Απριλίου) και πριν από τις ευρωεκλογές.

ΕΚ: Εγκρίθηκε η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας

Εντωμεταξύ, με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η έκθεση για την αξιολόγηση των ενεργειών της τρόικας, σε χώρες που εφαρμόζονται προγράμματα προσαρμογής (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος). Σε γενικές γραμμές αναγνωρίζεται αρχικώς η αναπόφευκτη σύσταση της τρόικας, αλλά επικρίνονται ο τρόπος λειτουργίας της και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν, ενώ προτείνεται η αντικατάστασή της με έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας.

Στην έκθεση, ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η δημιουργία του σχήματος της τρόικας ήταν αναπόφευκτη στην πρώτη φάση της κρίσης, λόγω της απουσίας κατάλληλων μηχανισμών και κατάλληλων πολιτικών στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ταυτοχρόνως, ασκείται έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι «τρόικες» σε ζητήματα δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ζητήματα διαφάνειας, αλλά και στον συχνά ανεπαρκή συντονισμό μεταξύ της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Έντονη κριτική επίσης ασκεί η έκθεση και για τις αστοχίες στον οικονομικό σχεδιασμό και στις προτάσεις πολιτικής.

Με την έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο τη σταδιακή κατάργηση των σχημάτων τύπου τρόικας και την αντικατάστασή τους με έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας, όπως επίσης τη μετεξέλιξη των σημερινών μνημονίων σε προγράμματα που θα υπάγονται πλήρως στο κοινοτικό σύστημα και θα είναι συμβατά με το κοινοτικό δίκαιο, το κοινοτικό κεκτημένο και τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ε.Ε. (Ευρώπη 2020).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά, τέλος, τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα αναλάβει σε συνδυασμό με τον ESM την ευθύνη της χρηματοδότησης, αλλά και της εποπτείας χωρών που εντάσσονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνοιξε η σεζόν στη Χαλκιδική – Ικανοποίηση από τις πληρότητες του Πάσχα
Στο 70% η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία από αγορές του εξωτερικού με τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους να αποτελούν τις πρώτες εθνικότητες
Άνοιξε η σεζόν στη Χαλκιδική – Ικανοποίηση από τις πληρότητες του Πάσχα