Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τέλος τα ροζ χαρτάκια από την Τροχαία στη Θεσσαλονίκη – Κλήσεις με SMS, όχι στο ΙΧ

Με SMS θα λαμβάνουν την κλήση από την Τροχαία οι οδηγοί στη Θεσσαλονίκη – Πιλοτική εφαρμογή αρχικά, πότε θα ισχύουν χειρόγραφες κλήσεις

Του Μιχαήλ Λιάπη

Τέλος στο παλαιό σύστημα βεβαιώσεων παραβάσεων από την Τροχαία (ροζ χαρτάκια) έρχεται καθολικά πιθανώς από τον Σεπτέμβριο στην Θεσσαλονίκη. Πλέον, οι βεβαιώσεις των παραβάσεων θα γίνονται πλήρως ηλεκτρονικά και ο παραβάτης θα παίρνει την κλήση μέσω του gov.gr και θα πιστώνεται στον λογαριασμό του.

Ήδη, εδώ και λίγες μέρες το σύστημα αυτό έχει ξεκινήσει πιλοτικά στην Θεσσαλονίκη με αστυνομικούς της Τροχαίας, να έχουν λάβει ήδη τα κινητά τηλέφωνα που είναι εφοδιασμένα με την ειδική εφαρμογή βεβαίωσης παραβάσεων. Ωστόσο, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ο νομοθέτης ορίζει ότι θα μπορούν να βεβαιωθούν οι παραβάσεις με τον κλασικό χειρόγραφο τρόπο.

Ο νέος τρόπος

Σύμφωνα με πηγές τους “TyposThes” τα  νέα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν ήδη οι Αστυνομικοί και έχουν προεγκατεστημένη ειδική εφαρμογή της Αστυνομίας, μπορούν να βεβαιώσουν παράβαση (πχ στάθμευση) συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά στην ειδική εφαρμογή τα στοιχεία του οχήματος (πινακίδα) μέσω της οποίας εμφανίζονται και τα στοιχεία που είναι δηλωμένη η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος (όνομα, επίθετο κλπ) του ιδιοκτήτη και η παράβαση - με το αντίστοιχο πρόστιμο ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο το σύστημα και πιστώνεται στον ιδιοκτήτη το πρόστιμο.

Τέλος στα… στραβά μάτια

Όπως εκτιμούν πηγές του “TyposThes” με τον νέο αυτό τρόπο που σκοπός είναι να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβρη του 2024, θα είναι αδύνατον να “χαριστούν” κλήσεις καθώς του σύστημα θα ενημερώνεται on line σε πραγματικό χρόνο.

Πότε θα ισχύουν οι χειρόγραφες βεβαιώσεις παραβάσεων

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 5η Ιουνίου 2024 “Η εύρεση και η καταχώρηση των στοιχείων επικοινωνίας του παραβάτη και των στοιχείων διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση κατοικίας, διενεργείται αυτόματα από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών (ΕμεΠ). Σε περίπτωση που δεν εξακριβωθεί ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του παραβάτη ή αυτός δεν είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, παύει η διαδικασία της ηλεκτρονικής βεβαίωσης παράβασης και ακολουθείται η διαδικασία της χειρόγραφης βεβαίωσης αυτής.”

Επίσης σύμφωνα με την υπουργική απόφαση “Όταν ο παραβάτης είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, αλλά δεν έχει επιλέξει την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 29 του ν. 4727/2020, αποστέλλεται, μέσω μηνύματος τύπου SMS ή/και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στον πιστοποιημένο αριθμό σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας του ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αυτού, αριθμός ασφαλείας (κωδικός), τον οποίο γνωστοποιεί στον αστυνομικό υπάλληλο που βεβαιώνει ηλεκτρονικά την Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης. Με την παρούσα ενέργεια τεκμαίρεται ότι παρέχει τη συγκατάθεση του για την επίδοση-κοινοποίηση του εγγράφου στα ανωτέρω στοιχεία επικοινωνίας. Σε περίπτωση που δεν γνωστοποιηθεί ο κωδικός, παύει η περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων ηλεκτρονικής βεβαίωσης παράβασης και ακολουθείται η διαδικασία της χειρόγραφης βεβαίωσης αυτής.

Οι κλήσεις θα έρχονται με… SMS

Επίσης η νέα απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπει ότι “ Με την ολοκλήρωση της ως άνω διαδικασίας, η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης αποστέλλεται στην ηλεκτρονική θυρίδα του παραβάτη, που τηρείται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ). Η ενημέρωση του παραβάτη για την ως άνω ενέργεια διενεργείται με την αποστολή ειδοποίησης, μηνύματος τύπου SMS ή/και μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η αρχή του νέου προγράμματος

Στην Θεσσαλονίκη μέχρι στιγμής με τα νέα smartphones  που διαθέτουν την εφαρμογή για τις βεβαιώσεις παραβάσεων, έχουν εφοδιαστεί λίγοι περισσότεροι από 15 αστυνομικοί και σύμφωνα με πληροφορίες η εφαρμογή  λειτουργεί κανονικά.

Δείτε την εικόνα που εξασφάλισε το TyposThes. 

klisi-1.jpg

 

Έρχεται νέος ΚΟΚ

Παράλληλα όπως είπαν στο “ΤyposThes” πηγές, που γνωρίζουν πολύ καλά το ζήτημα αυτό, δεν αποκλείεται στο επόμενο διάστημα να δούμε έναν νέο Κ.Ο.Κ. που να συμπεριλαμβάνει περισσότερο τα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα όπως τα πατίνια καθώς επίσης, είναι εξαιρετικά πιθανό να επανεξεταστούν διάφορα ζητήματα, όπως ποινές - πρόστιμα που έγιναν “ μη αξιόποινα” με την αλλαγή του ποινικού κώδικα που ορισμένα πλημμελήματα έγιναν πταίσματα και τα οποία καταργήθηκαν βάση νόμου.

Ο νέος τρόπος βεβαιώσεων παραβάσεων ήταν στόχος της Κυβέρνησης

Την εξαγγελία του νέου τρόπου βεβαιώσεων προστίμων είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής στις 07- 07-2023 στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων του. Όπως είχε αναφέρει τότε, μέσα στις δέκα προτεραιότητες της κυβέρνησης και του Υπουργείου του είναι και η νέα διαδικασία επιβολής και είσπραξης των προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με τη χρήση ψηφιακών Μέσων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ