Για τη συμφωνία ενημέρωσε τους 27 πρέσβεις της ΕΕ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ματίας Μορς, ενώ αργότερα πραγματοποιήθηκε μια «πανηγυρική» παρουσίαση της συμφωνίας από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ανακοίνωσε το ύψος του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα και το οποίο θα ξεπερνά τα 500 εκατ. Ευρώ. Σημειώνεται ότι ένα άλλο μέρος του πλεονάσματος θα χρησιμοποιηθεί για «μαξιλάρι» για το 2014, σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού για πλεόνασμα 2,7 δισ. Ευρώ, ενώ ένα άλλο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος αναμένεται να δοθεί για την κάλυψη του κόστους από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% και ένα άλλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.
Σημειώνεται ότι τα βασικά θέματα που εμπόδιζαν την επίτευξη συμφωνίας έπειτα από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που συνεχίζονταν μέχρι και τις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης, ήταν: Οι ομαδικές απολύσεις, για τις οποίες η τρόικα επέμενε να καταργηθεί με νόμο το βέτο του υπουργού Εργασίας, οι απολύσεις στο δημόσιο, με την τρόικα να ζητά ποσοτικό προσδιορισμό τους για το 2015 και το κοινωνικό μέρισμα, από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
Αντ. Σαμαράς: «Τα καταφέραμε»
Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών από όπου ανακοίνωσε τη συμφωνία, λέγοντας: «Τα καταφέραμε»! Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ και θα δοθεί για την ενίσχυση ενός εκατομμυρίου Ελλήνων με εισοδηματικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων των ένστολων. Επίσης, είπε ότι ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τους άστεγους, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα γιατί, όπως είπε, δεν χρειάζονται.
Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι μακρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και εξαπέλυσε επίθεση σε όσους αμφισβητούν το έργο της κυβέρνησης. «Όταν άλλοι αμφισβητούσαν τα επιτεύγματα της οικονομίας, η κυβέρνηση ενωμένη με σοβαρότητα, πετυχαίνει την αποστολή της να βγάλει τη χώρα από την κρίση και την ύφεση», τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Δεσμευθήκαμε για πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα και τα καταφέραμε. Είπαμε ότι θα μοιράσουμε μέρος του για την αποκατάσταση αδικιών και το κάνουμε». Επίσης, είπε ότι «πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν αμέσως σε ένα εκατομμύριο Ελλήνων, με βάση εισοδηματικά κριτήρια» συμπεριλαμβανομένων των ενστόλων με μισθό κάτω των 1.500 ευρώ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα υπάρξει έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ για τους άστεγους και την ενίσχυση των υπηρεσιών που τους παρέχονται (στέγαση, τροφή κτλ), ενώ προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει ειδικές δράσεις για την κατηγορία αυτή, που πληθαίνει ανησυχητικά. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο όφελος που θα υπάρξει για τις επιχειρήσεις από 1η Ιουλίου με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αφού όπως εξήγησε μειώνεται αισθητά το κόστος. Εκτίμησε ότι με το μέτρο αυτό θα ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι ΜμΕ και θα δοθεί ώθηση στην απασχόληση. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πρόσθεσε, θα οδηγήσει «σε αύξηση αποδοχών των εργαζόμενων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα». Ο κ. Σαμαράς γνωστοποίησε, ακόμη, ότι εντός του 2014 θα δοθεί άλλο 1 δισ. ευρώ για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός δεν γνωστοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για γάλα, βιβλίο, ψωμί κλπ, αλλά παρατήρησε πως η συμφωνία προβλέπει «πολλές σημαντικές διαθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα, που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και μειώνουν τις τιμές». «Δεν χρειάζονται, ούτε πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, όπως με μόνιμη κακοπιστία προεξοφλούσαν ορισμένοι, αλλά προκύπτει σημαντική ανακούφιση για τους Έλληνες πολίτες», τόνισε.
«Αυτή η κυβέρνηση ενωμένη έκανε με σοβαρότητα αυτό που είναι η αποστολή της να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Είχαμε υποσχεθεί να αποτρέψουμε την έξοδο από το ευρώ και το επιτύχαμε. Πετυχαίνουμε να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση. Αγωνιζόμασταν να πετύχουμε πρωτογενείς πλεόνασμα πιο νωρίς και το καταφέραμε», συμπλήρωσε. «Σήμερα», συνέχισε ο κ. Σαμαράς, «ολοκληρώνεται μία μεγάλη περίοδος δοκιμασιών και γίνεται ένα νέο ξεκίνημα με ελπίδα γιατί οι θυσίες αποδίδουν και τα αποτελέσματα γίνονται χειροπιαστά».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για την ολοκλήρωση της πιο δύσκολης αξιολόγησης μέχρι τώρα, προσθέτοντας ότι εντός της ημέρας θα είναι έτοιμη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
Ενδεικτικό της πίεσης και της έντασης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αυτής αξιολόγησης, που διήρκησε έξι μήνες, ήταν ότι ο Γ. Στουρνάρας έσπευσε να ευχαριστήσει ονομαστικά όλους τους συνεργάτες του και βεβαίως τον πρωθυπουργό για τη στήριξη.
Πώς θα κατανεμηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 ανέρχεται στα 2,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, από το ποσό αυτό το 1 δισ. ευρώ θα δαπανηθεί στην αποπληρωμή του χρέους της χώρας (όπως προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση), 1 δισ. ευρώ θα πάει στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, 350 εκατ. ευρώ θα καλύψουν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων για το 2014, ενώ τα 500 εκατ. ευρώ -όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός- θα δοθούν ως κοινωνικό μέρισμα. Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος θα γίνει εφάπαξ τον Μάιο με τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για την χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος. Συνοπτικά το πλεόνασμα αναμένεται να κατανεμηθεί ως εξής:
• Το Μάιο θα δοθούν 500 εκατ. ευρώ στους ένστολους με εισόδημα κάτω από 1.500 ευρώ και στους πιο αδύναμους με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια (σύνολο 1 εκατ. πολίτες).
• 350 εκατ. ευρώ θα είναι το κόστος για τα ασφαλιστικά Ταμεία από την μείωση των εισφορών κατά 3,9%.
• 20 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τις υπηρεσίες ενίσχυσης αστέγων.
• 1 δισ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών πέραν των συμφωνημένων.
• 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους
• Παράλληλα, έχει προβλεφθεί κονδύλι 60 εκατ. ευρώ για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του μισθοδικείου για τους δικαστικούς.
• Αντίθετα, δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για τους ενστόλους, καθώς δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Τα αναδρομικά των ένστολων υπολογίζονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ και σε κάτι λιγότερο από 500 εκατ. το ετήσιο κόστος της μισθολογικής αναπροσαρμογής. Όταν υπάρξουν αποφάσεις η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα καλύψει το όποιο κενό προκύψει.
Προς συμφωνία και για τα φορολογικά
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα φορολογικά, για τα οποία η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει την τρόικα ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που επείγουν και είναι διατεθειμένη να νομοθετήσει και μονομερώς, οι δύο πλευρές φαίνεται πως καταλήγουν σε κοινές αποφάσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη μείωση των προστίμων για τη μη υποβολή ΦΠΑ:
• Για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία από 2.500 ευρώ σε 500 ευρώ
• Για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία από 1.000 ευρώ σε 250 ευρώ
Επίσης φαίνεται να περνά η ελληνική πρόταση για απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας όσων μεταβιβάζουν ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους πάνω από 20 (ή 25 έτη).
Τι προβλέπεται στη συμφωνία για τα εργασιακά
Για μεγάλη επιτυχία κάνουν λόγο στελέχη της κυβέρνησης αναφερόμενα στη συμφωνία με την τρόικα και σημειώνουν ότι η συμφωνία δεν βασίστηκε σε «δικές μας υποχωρήσεις», αλλά πως η τρόικα έκανε «σε όλα πίσω» και «δεν πήρε τίποτε από ό,τι ζητούσε», όπως δήλωσε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος επισήμανε ότι ούτε απολύσεις θα γίνουν στο δημόσιο το 2015, ούτε το καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις άλλαξε. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών:
• Δεν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ο νέος θεσμός του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια θα αποφασίσει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εάν ο συγκεκριμένος θεσμός είναι επιτυχημένος ή πρέπει να υπάρξει η νομοθέτηση που ζητούσε η τρόικα.
• Δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο το 2015.
Για την εξειδίκευση όσων περιλαμβάνονται στη συμφωνία, ο συγκεκριμένος παράγοντας παρέπεμψε στους αρμόδιους υπουργούς. Κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους, ανέφεραν ότι υπήρξε συμβιβασμός με την τρόικα σχεδόν σε όλα τα «καυτά» ζητήματα.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα εργασιακά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει εφάπαξ από τον ερχόμενο Ιούλιο και θα κατανεμηθεί κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και κατά μια μονάδα στις εισφορές των εργαζομένων, ενώ θα μειωθούν κατά μία ακόμη μονάδα από το 2016. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η μείωση των εισφορών θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και τις μεσαίες και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 30.000 νέες θέσεις εργασίας, περιορίζοντας έτσι αισθητά το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει για τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα οδηγήσει επίσης, σε μικρή αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων.
Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η δεύτερη μείωση εισφορών από την εφαρμογή του Μνημονίου. Η πρώτη, κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα, ίσχυσε από την 1η Νοεμβρίου του 2012 και προέκυψε από την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ). Οι εισφορές υπέρ ΟΕΚ ήταν 0,75% και υπέρ ΟΕΕ 0,35%.
Ακόμη, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, παραμένουν οι προβλέψεις των μισθολογικών ωριμάνσεων για τους εργαζομένους, αλλάζει όμως το καθεστώς για τους μακροχρόνια ανέργους, ώστε να έχουν οι επιχειρήσεις κίνητρο για προσλήψεις από ανέργους αυτής της κατηγορίας.
Σημειώνεται ότι το θέμα των ωριμάνσεων έχει συνδυαστεί με την πορεία της ανεργίας από την αρχή της εφαρμογής του Μνημονίου. Συγκεκριμένα, οι μισθολογικές ωριμάνσεις έχουν ανασταλεί έως ότου το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 10%.
Τέλος, συμφωνήθηκε η αναγκαιότητα της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τον συνδικαλισμό. Το νέο πλαίσιο θα προκύψει μετά από διαβούλευση του υπουργείου Εργασίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα. Η διαβούλευση θα ξεκινήσει άμεσα, με τη συγκρότηση επιτροπής από το υπουργείο Εργασίας και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Καυστικές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Αναλυτικά:
• ΣΥΡΙΖΑ
Την εκτίμηση ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα θα οδηγήσει σε ένα νέο μνημόνιο για την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και υποστήριξε παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «δεν είπε τίποτε για το φόνο».
«Η μόνη αλήθεια που ειπώθηκε σήμερα από τον κ. Σαμαρά ήταν πως η κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της. Αλλά τις τήρησε πλήρως και μονομερώς, μόνο προς την τρόικα και όχι προς τον ελληνικό λαό», σημείωσε σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι δεν είπε λέξη για το φόνο. Προσπάθησε επιμελώς, αλλά ανεπιτυχώς, να αποκρύψει το περιεχόμενο της συμφωνίας με τη τρόικα. Μιας συμφωνίας που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο μνημόνιο, που σχεδιάζουν να μας φορέσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η συμφωνία για την οποία επαίρεται ο κ. Σαμαράς προβλέπει κατάργηση των τριετιών, απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και μόνιμη φτώχια για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για μια βίαιη επιτάχυνση του σχεδίου υποτίμησης της εργασίας, των περιουσιών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «με αυτή την συμφωνία ο κ. Σαμαράς ταυτίστηκε για πάντα με το μνημόνιο. Για την ακρίβεια, ο κ. Σαμαράς είναι το μνημόνιο. Και από το μνημόνιο θα βγούμε, μόνο όταν ο λαός μας στείλει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας την κυβέρνησή του».
• Δημοκρατική Αριστερά
Για υπαναχώρηση της κυβέρνησης στις πιέσεις της τρόικας κάνει λόγο η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της και αναφέρει ότι «η διανομή του πλεονάσματος δεν είναι κίνηση φιλανθρωπίας, όπως την αντιλαμβάνεται και την παρουσιάζει η κυβέρνηση, αλλά πολιτική επιβεβλημένη. Στην ανάγκη όμως να κλείσει πάση θυσία η διαπραγμάτευση με την τρόικα, η κυβέρνηση υποκύπτει στις πιέσεις, περικόπτει δραστικά το ποσό που θα διατεθεί και προσανατολίζεται να το διανείμει και με πελατειακά κριτήρια».
Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η ΔΗΜ.ΑΡ. - Προοδευτική Συνεργασία, τονίζει ότι «το πλεόνασμα που προέκυψε από τις θυσίες του ελληνικού λαού, πρέπει να διατεθεί στους συμπολίτες μας που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
• ΚΚΕ
«Η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας έχει τη σφραγίδα του κεφαλαίου», ανέφερε το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα. Το ΚΚΕ, κάνει λόγο για φανερή «προσπάθεια να διχάσουν και να διαιρέσουν τους εργαζόμενους σε δημόσιο-ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενους-ανέργους, ακραία φτώχεια – νοικοκυριά 'με αντοχές', προκειμένου να υλοποιήσουν ευκολότερα την αντιλαϊκή πολιτική. Πιο συγκεκριμένα, το ΚΚΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή του:
«Η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικα έχει τη σφραγίδα του κεφαλαίου, το οποίο, μέσω των νέων αντιλαϊκών μέτρων, όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, αλλά και μέτρων που δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα, όπως οι ομαδικές απολύσεις και οι νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς και το ασφαλιστικό, αποκτά πρόσβαση σε πάμφθηνη εργατική δύναμη και εργαλεία για τον εκτοπισμό των μικρών επαγγελματιών από την αγορά.
Και αυτή η συμφωνία αποδεικνύει αυτό που μόνο το ΚΚΕ τονίζει, ότι δηλαδή τα μνημόνια ενσωματώνουν τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών, που υπήρχαν προ κρίσης και μνημονίων και σήμερα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες-μέλη, είτε μέσω των μηχανισμών της τρόικα είτε και χωρίς αυτούς. Ακόμη και αν τελειώσει η σημερινή μορφή των μνημονίων, η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί, μέσω των μηχανισμών εποπτείας και επιτήρησης που έχει συγκροτήσει πλέον η ΕΕ.
» Αποδεικνύει επίσης ότι μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος, που στόχο έχουν να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων, σε βάρος των λαών. Η όποια δοσολογία μεταξύ των δύο δεν αλλάζει την ουσία αυτού του αντιλαϊκού μείγματος.
» Μέσα και από αυτή τη συμφωνία είναι φανερή η προσπάθεια να διχάσουν και να διαιρέσουν τους εργαζόμενους σε δημόσιο-ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενους-ανέργους, ακραία φτώχεια – νοικοκυριά 'με αντοχές', προκειμένου να υλοποιήσουν ευκολότερα την αντιλαϊκή πολιτική. Για παράδειγμα η μείωση των τριετιών για τους μακροχρόνια άνεργους δε θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας, ενώ την ίδια στιγμή θα δώσει τη δυνατότητα σε μεγαλοεπιχειρηματίες να αντικαταστήσουν το προσωπικό και να προσλάβουν άλλους 'φτηνότερους'. Αντίστοιχα τα ψίχουλα από το ματωμένο πλεόνασμα προς την πιο ακραία φτώχεια έχουν στόχο να εξωραΐσουν μια πολιτική που τα επόμενα χρόνια θα δημιουργεί συνεχώς περισσότερους φτωχούς και πάμφτωχους.
» Ο λαός δεν πρέπει λοιπόν να παρασυρθεί από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ανακούφιση, που θα προέλθει από την ανάκαμψη και την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Η όποια επιστροφή στην καπιταλιστική ανάκαμψη δε θα αναπληρώσει τις απώλειες σε δικαιώματα ούτε θα ανακόψει την πορεία επιδείνωσης συνολικά του λαού. Και την επόμενη ημέρα, με όποια κυβέρνηση, θα είναι παρούσες οι αντιλαϊκές επιδιώξεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, οι οποίες θα πλασάρονται ως αναγκαίες, προκειμένου 'να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανάπτυξη, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, να μην επιστρέψουμε στην κρίση'.
» Ο λαός μπορεί σήμερα να δει καλύτερα τις παγίδες που του στήνουν οι διάφορες λεγόμενες 'αντιμνημονιακές' δυνάμεις και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες υποστηρίζουν την ΕΕ και ορκίζονται στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης και ανταγωνιστικότητας, αποδέχονται δηλαδή τις αιτίες των αντιλαϊκών μνημονίων διαρκείας.
» Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει η λαϊκή οργάνωση και πάλη, η ενότητα των εργαζομένων, η λαϊκή συμμαχία που θα βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο που είναι τα μονοπώλια, το καπιταλιστικό σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν. Χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ παντού για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος για να απαλλαγεί ο λαός οριστικά από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων».
• Ανεξάρτητοι Έλληνες
Με καυστικό τρόπο σχολίασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έπειτα από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. «Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης των φτερών δεν απάντησε σήμερα στους 360.000 υποψήφιους συνταξιούχους, που αναμένουν την έγκριση της σύνταξής τους. Τελικά, λέει ψέματα ο ίδιος ή ο Όλι Ρεν, που δηλώνει ότι δεν θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης; Την ίδια στιγμή, χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν χρηματοδότηση από την Εθνική Τράπεζα, η οποία αγοράζει ουρανοξύστη στην Κωνσταντινούπολη έναντι 303 εκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Καμμένος.