Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Αγώνας δρόμου» για να βρεθεί καλό φοιτητικό σπίτι

Ήδη έχει αρχίσει η κίνηση από όσους γνωρίζουν ότι έγραψαν καλά στις Πανελλήνιες – Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων – Πού κυμαίνονται ανά περιοχή

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Σε δυσεπίλυτο γρίφο αναδεικνύεται για μια ακόμη χρονιά η εύρεση οικονομική φοιτητικής στέγης στη Θεσσαλονίκη, με τη σχετική κίνηση να έχει ήδη ξεκινήσει στα μεσιτικά, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών. Οι τιμές παραμένουν υψηλές για το πορτοφόλι του μέσου Έλληνα, με τα ενοίκια στο κλασικό κέντρο και στις παραδοσιακές φοιτητικές γειτονιές να έχουν ξεφύγει στα 500 ευρώ. Λόγω των υψηλών τιμών αρκετοί αναζητούν πλέον κατοικία και στα δυτικά τμήματα της πόλης, όπου τα ενοίκια είναι συνήθως 100-150 ευρώ χαμηλότερα. Η μεγαλύτερη ζήτηση, όπως είναι φυσικό υπάρχει για της γκαρσονιέρες του ενός υπνοδωματίου, ενώ κάποιοι ενδιαφέρονται και για αγορά σπιτιού, βλέποντάς το ως μακροπρόθεσμη επένδυση, σε μια πόλη με προοπτικές υπεραξίων.

Σε ότι αφορά την επάρκεια, κάθε χρόνο πραγματικά σε κάποια σημεία γίνεται χαμός και λέμε ότι δεν βρίσκουν οι ενδιαφερόμενοι ακίνητα, αλλά στο τέλος με κάποιον τρόπο όλοι τακτοποιούνται και η αγορά ισορροπεί, όπως λένε πηγές της αγοράς, εκτιμώντας ότι πάνω κάτω έτσι θα κινηθούν τα πράγματα και φέτος.

Εξάλλου, έχουν «πέσει» στην αγορά κάποια επιπλέον ακίνητα από μετατροπή πρώην βιοτεχνικών και επαγγελματικών χώρων αλλά και από λίγες νεόδμητες οικοδομές κοντά στα πανεπιστήμια . Όμως κάποια εξ αυτών προσφέρθηκαν για βραχυχρόνια μίσθωση.

«Θα γίνει και φέτος ένας αγώνας δρόμου για κάποιους προκειμένου να προλάβουν τα «καλά» σπίτια. Κάποιοι εξ αυτών όσοι είχαν υψηλές βαθμολογίες στις Πανελλαδικές και γνωρίζουν λίγο πολύ σε ποια σχολή θα περάσουν, ξεκίνησαν ήδη να ψάχνουν. Ξεκίνησε δηλαδή η πρώτη φουρνιά της κίνησης», αναφέρει μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Τζάρος.

Κατά κύριο λόγο οι νέοι φοιτητές ζητούν γκαρσονιέρες, δηλαδή ένα υπνοδωμάτιο και σαλοκουζίνα. Υπάρχει όμως και μια νέα «μόδα», τα στούντιο, που δεν είναι όμως όπως αυτά που γνωρίζαμε από τα προηγούμενα χρόνια, τα πολύ μικρά δηλαδή, παρά πρόκειται για  διαμερίσματα ενιαία, μονόχωρα, αλλά λίγο μεγαλύτερα σε μέγεθος 35-40 τ.μ. που ικανοποιούν τις απαιτήσεις των ενοικιαστών. Τέτοιοι χώροι προέκυψαν κατά κύριο λόγο από τη μετατροπή πρώην επαγγελματικών –βιοτεχνικών ακινήτων.

Διατηρούνται στα ύψη οι τιμές

Οι τιμές πάνω – κάτω κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι σύμφωνα με τον πρόεδρο των Μεσιτών, επίπεδα όμως τα οποία «παραμένουν πολύ υψηλά σε σχέση με το εισόδημα το οποίο έχει η μέση ελληνική οικογένεια».

Πάντως ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχουν πλέον εναλλακτικές που δεν υπήρχαν πριν κάποια χρόνια. Δηλαδή κάποτε λέγαμε ότι οι φοιτητές επιλέγουν το κέντρο πάνω από την Εγνατία και μέχρι Λεωφόρο Στρατού. Τώρα, τα τελευταία χρόνια, ακριβώς επειδή οι τιμές ανέβηκαν και έγιναν πολύ υψηλές, οι μεσίτες διαπιστώνουν ότι επιλέγουν να νοικιάσουν και στο δυτικό κομμάτι της πόλης όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες, αφού διαπιστώνουν ότι η απόσταση στα πανεπιστήμια είναι ίδια με ένα λεωφορείο ενώ τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα όταν ξεκινήσει και το μετρό.

Οι τιμές ανά περιοχή

Στο κέντρο, στην κατηγορία διαμερισμάτων των 40-50 τμ με ένα υπνοδωμάτιο, δεν βρίσκεις κάτω από 500 ευρώ, όπως μας λέει ο κ. Τζάρος. Και αυτό φυσικά για την περιοχή πάνω από την Εγνατία γιατί έτσι κι αλλιώς στα διαμερίσματα κάτω από την Εγνατία – τα όσα υπάρχουν διαθέσιμα- «οι τιμές πλέον δεν είναι για φοιτητές».

Στα πάνω από την Εγνατία λοιπόν, στο κλασικό κέντρο που προτιμούν πολλοί φοιτητές, αν ένα τέτοιο διαμέρισμα δεν είναι επιπλωμένο τότε η τιμή του ξεκινά από 500 και φτάνει τα 550 ευρώ και τα 600 αν είναι επιπλωμένο.

Πλέον Στα 400 μπορεί  να βρει κανείς μόνο σε διαμερίσματα που είναι στο επίπεδο της Κασσάνδρου αλλά προς δυτικά, ή στο κομμάτι πάνω από την Ολυμπιάδος, προς Άνω Πόλη, επισημαίνει ο κ. Τζάρος.

Παρόμοιες με αυτές του κέντρου πάνω από την Εγνατία είναι οι τιμές και στα ανατολικά κομμάτια της πόλης, δηλαδή προς Τούμπα, Λεωφόρο Στρατού, Ιπποκράτειο κλπ.  Ασφαλώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την κατάσταση, τη χρονολογία του ακινήτου, τον όροφο κλπ. «Όμως πάνω κάτω σε αυτές τις τιμές κινούνται πάλι στις καλές περιοχές», λέει ο ίδιος.

Από την άλλη, από 100-150 ευρώ πιο κάτω σε σχέση με τις προαναφερθέντες τιμές μπορεί να βρει κανείς σπίτι στα δυτικά της Θεσσαλονίκης.  Και πάλι αυτό ποικίλει ανάλογα και με την περιοχή και τα χαρακτηριστικά του ακινήτου.

Η εικόνα σε περιοχές κοντά σε στάσεις Μετρό

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια σε σπίτια που βρίσκονται κοντά σε περιοχές όπου θα γίνουν στάσεις του Μετρό, φαίνεται ότι η αγορά προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας να δει το μετρό στις ράγες να λειτουργεί καθώς και τα αποτελέσματά του στην καθημερινότητα και στις μετακινήσεις των πολιτών. Ωστόσο από κάποιους μεμονωμένους ιδιοκτήτες προκύπτει ήδη μια μεγάλη άνοδος στις τιμές, την οποία όμως δεν συμμερίζονται οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές, όπως θα μας πει ο κ. Τζάρος.

Το κόστος ενέργειας «εξαφάνισε» σχεδόν τα all inclusive

Εξάλλου μετά την ενεργειακή κρίση και την άνοδο της τιμής της ενέργειας, έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα διαμερίσματα all inclusive, αυτά δηλαδή που προσέφεραν μια ενιαία τιμή που εμπεριείχε και λογαριασμούς νερού, ρεύματος και Ίντερνετ. «Κάποια στιγμή έγινε μεν μόδα, αλλά όταν είχαμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, κάποιοι ιδιοκτήτες την “πάτησαν” από αυτές τις απότομες αυξήσεις. Οπότε δεν είναι κάτι συνηθισμένο και δημοφιλές», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τζάρος.

Ενδιαφέρον και για αγορά φοιτητικής στέγης

Μια άλλη τάση που ξαναβλέπει η αγορά τα τελευταία 2-3 χρόνια είναι το ενδιαφέρον για αγορά και όχι για ενοικίαση φοιτητικής στέγης. «Ξαναείδαμε αυτήν την κίνηση. Κάποιοι, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, ενδιαφέρονται να αγοράσουν με το σκεπτικό ότι αντί να δίνουν ενοίκια όλα αυτά τα χρόνια που το παιδί του θα σπουδάζει, καλύτερα να το αγοράσουν και να του μείνει και να το εκμεταλλευτούν πιθανώς αργότερα ως επενδυτικό», επισημαίνει ο κ. Τζάρος.  Κάποιοι λίγοι προβαίνουν και σε ενέργειες για να λάβουν σχετικό δάνειο, καθώς αυξημένες είναι οι τιμές και για αγορά σπιτιού. «Η Θεσσαλονίκη έτσι κι αλλιώς προσφέρει ιδιαίτερες προοπτικές υπεραξιών, οπότε του συμφέρει να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη, συγκριτικά με κάποια άλλη πόλη της περιφέρειας. Το βλέπουν δηλαδή αυτό το κομμάτι σαν επένδυση», σύμφωνα με τον πρόεδρο των Μεσιτών.  

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

  •  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Χωρίς ρεύμα 6η μέρα περιοχές στην Καλαμαριά – Μήνυση στον ΔΕΔΔΗΕ
Τμήματα του δήμου παραμένουν χωρίς ηλεκτροφωτισμό στους δρόμους μετά την κακοκαιρία Bora - Μήνυση από το Δήμο στον ΔΕΔΔΗΕ
Θεσσαλονίκη: Χωρίς ρεύμα 6η μέρα περιοχές στην Καλαμαριά – Μήνυση στον ΔΕΔΔΗΕ