Πέντε ημέρες πριν τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας, η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις, κατέληξαν χθες σε συμφωνία και υπέγραψαν τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία προβλέπει τη διατήρηση βασικών όρων που ορίζονται από τις προηγούμενες συμβάσεις, όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετών -ωριμάνσεων- οι οποίες έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
Παράλληλα, η νέα σύμβαση, η οποία είναι ετήσια, περιλαμβάνει και άρθρο που επεκτείνει από την ημέρα υπογραφής της, τη δυνατότητα μειωμένου ωραρίου λόγω φροντίδας παιδιού και στους δύο γονείς. Ειδικότερα, στις περιπτώσεις που και οι δυο γονείς είναι μισθωτοί, θα μπορούν με κοινή δήλωση στους εργοδότες τους να επιλέγουν για το ποιος από τους δυο θα κάνει χρήση της γονικής άδειας, εκτός και αν με κοινή δήλωσή τους κάνουν και οι δυο χρήση του δικαιώματος αυτού μέσα στα χρονικά όρια που προβλέπονται.
Σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2002, παρέχεται στη μητέρα δικαίωμα για 30 μήνες να προσέρχεται αργότερα ή να αποχωρεί κατά μία ώρα νωρίτερα από την εργασία της.
Το θέμα του κατώτερου μισθού
Οι κοινωνικοί εταίροι δεν συζήτησαν το θέμα του κατώτερου μισθού, καθώς αυτός καθορίζεται, πλέον, με νόμο.
Συμφωνήθηκε, όμως, ειδική ρήτρα η οποία προβλέπει ότι στην περίπτωση κατά την οποία η νομοθεσία αυτή αλλάξει «κατά τη διάρκεια της ισχύος της παρούσας ΕΓΣΣΕ τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών ορίων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης».
«Θα αγωνιστούμε για να αποκαταστήσουμε τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει κοινή παρέμβαση με τους εργοδότες προς το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε «αδιανόητο» το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας αναφέρθηκε στο παράδειγμα του μειωμένου κατώτερου μισθού για τους νέους για το οποίο υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν πέτυχε να μειώσει την ανεργία των νέων αλλά αντίθετα την πολλαπλασίασε.
Οι εργοδοτικοί φορείς
«Πετύχαμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Γιώργος Δασκαλόπουλος, και πρόσθεσε: «Τώρα πρέπει να δουλέψουμε για να έρθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις».
Την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανός ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων σημείωσε και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιώργος Βερνίκος, ενώ τόνισε ότι «στον κλάδο του τουρισμού κάνουμε ό,τι μπορούμε».
«Οι αλόγιστες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων έλαβαν σήμερα τέλος με την ομόφωνη απόφασή μας να κρατήσουμε ενεργό το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αφού με τον "μανδύα" της ΕΓΣΣΕ διατηρούμε το επίδομα γάμου» ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.
«Μήνυμα προς την κυβέρνηση και τους δανειστές» χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς και σημείωσε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν είναι ελεύθερες λόγω των νομοθετικών παρεμβάσεων.
Ο υπουργός Εργασίας
Την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) χαιρέτισε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Όπως αναφέρει, με τη σύναψή της επιβεβαιώνεται η συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και η ουσιαστική δυναμική που αυτή μπορεί να έχει όταν επικρατεί πνεύμα ωριμότητας, συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Τα βέλη του προς την “κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου” έστρεψε ο βουλευτής Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Στρατούλης, ο οποίος σε δήλωσή του για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ, τονίζει ότι “έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες” γιατί διά νόμου έχει μετατρέψει την ΕΓΣΣΕ σε «άδειο πουκάμισο». Ο κ. Στρατούλης αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί προγραμματικά, και έχει ήδη καταθέσει σχετικές προτάσεις νόμου στη Βουλή, για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ το μήνα και για αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του εργατικού δικαίου.