Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Χαμός για air-condition φέτος το καλοκαίρι - Συνεχή τα τηλέφωνα

Δεν προλάβαιναν να απαντάνε στα τηλέφωνα οι επαγγελματίες ψυκτικοί

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Δεν προλάβαιναν να δουλέψουν γιατί έπρεπε να απαντάνε σε «βομβαρδισμό» από τηλεφωνήματα που δέχονταν από νέους πελάτες, φέτος το καλοκαίρι οι ψυκτικοί στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα που έφερε όσους Θεσσαλονικείς δεν είχαν κλιματισμό στο σπίτι στα... όριά τους.

Έγινε πραγματικός χαμός όπως λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Αδειούχων Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Νομού Θεσσαλονίκης  κ. Τάσος Λυκίδης, μιλώντας στο "TyposThes". 

«Ήταν αδιανόητο αυτό που συνέβη, έπρεπε να μη δουλεύεις, να μιλάς συνέχεια στο τηλέφωνο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Η παρατεταμένη ζέστη και οι θερμοκρασίες που δεν έπεφταν ούτε τη νύχτα οδήγησαν τον κόσμο στην αναζήτηση πηγής δροσιάς στο air-condition. Μάλιστα κάποιοι έφταναν στο σημείο να παίρνουν πρώτα τηλέφωνο τον τεχνικό ώστε να είναι σίγουροι ότι θα βρουν ραντεβού και μετά να προβούν σε αγορά, φοβούμενοι μήπως πρέπει να περιμένουν πολλές ημέρες.

Η δουλειά συνεχίζεται και αναμένεται να αυξηθεί και πάλι μετά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου που ο περισσότερος κόσμος έλειπε, αν συνεχιστούν και οι υψηλές θερμοκρασίες.  Εξάλλου κάποιοι που τα χρησιμοποιούν και για θέρμανση το χειμώνα, θα ξεκινήσουν να κλείνουν ραντεβού για συντήρηση των μηχανημάτων.

Νέο «Εξοικονομώ»: Αυξημένα κίνητρα για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, αυξημένα κίνητρα στο επόμενο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" για να προχωρήσει ταχύτερα η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα, προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ειδικότερα, μιλώντας την περασμένη Τρίτη από το βήμα της εκδήλωσης που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσία του Πρωθυπουργού, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει το σημαντικό πρόβλημα των μικροσωματιδίων, ένα κομμάτι του οποίου θα λυθεί με το Μετρό και με την εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης στον ΟΑΣΘ, αλλά θα χρειαστεί και πρόσθετη προσπάθεια σε σχέση με τα τζάκια που καίνε στην πόλη. «Για αυτό και στο επόμενο εξοικονομώ, ειδικά για πόλεις που έχουν τέτοια θέματα μικροσωματιδίων –κυρίως είναι Θεσσαλονίκη και Γιάννενα-, θα έχουμε αυξημένα κίνητρα για να προχωρήσει ταχύτερα η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, που είναι μια πολύ καλή ενεργειακή λύση για τα νοικοκυριά», τόνισε.

Τι ισχύει με τις αντλίες θερμότητας

Τελευταία το θέμα με τις αντλίες θερμότητας συζητείται και υπάρχει ενδιαφέρον από καταναλωτές να στραφούν προς αυτήν τη λύση, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει πριν προβούν σε οποιαδήποτε αγορά να έχουν κάνει μια μελέτη για το χώρο τους και όχι να πάρουν βιαστικές αποφάσεις με βάση αυτά που ακούν από γνωστούς, φίλους ή πωλητές. Το κόστος εγκατάστασης ποικίλει ανάλογα με την ιδιομορφία του χώρου, τα τετραγωνικά, τα Kw που χρειάζεται, το μηχάνημα που θα χρησιμοποιηθεί , το αν θα είναι ενδοδαπέδια ή κλασικά σώματα, αν η αντλία θα είναι υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών κλπ. Όπως λένε οι επαγγελματίες υπάρχουν πολλά μοντέλα στην ελληνική αγορά και αναμένεται να έρθουν και άλλα.  

Η μελέτη χρειάζεται γιατί υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Για παράδειγμα δεν μπορούν όλες οι αντλίες να τοποθετηθούν σε ένα σπίτι καθώς θα πρέπει να τη «σηκώνει» η παροχή ρεύματος του σπιτιού. Μπορεί δηλαδή να απαιτείται αλλαγή πίνακα σε τριφασική παροχή ώστε το σπίτι να μπορεί να «σηκώσει» την λειτουργία της αντλίας παράλληλα και με άλλες ενεργοβόρες συσκευές, όπως θερμοσίφωνας, κουζίνα, πλυντήρια κλπ.

Πάντως σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο TyposThes ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Αδειούχων Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Νομού Θεσσαλονίκης  κ. Τάσος Λυκίδης, στις περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη και στους περιφερειακούς νομούς υπάρχει ενδιαφέρον και  κάποιοι στρέφονται στην τοποθέτηση αντλίας θερμότητας, επειδή δεν υπάρχει παροχή αερίου στην περιοχή τους.

Για πολλούς η τοποθέτηση αντλίας συνοδεύεται και από θερμομόνωση στο σπίτι προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη εξοικονόμηση. Σημειώνεται ότι μια αντλία μπορεί να παρασκευάζει ψυχρό νερό κατά τη περίοδο ψύξης και θερμό νερό κατά την περίοδο θέρμανσης.

Οι επαγγελματίες ψυκτικοί ενημερώνονται σύμφωνα με τον κ. Λυκίδη συνεχώς για τις αλλαγές στον συγκριμένο κλάδο από τις εταιρείες, για τα νέα μοντέλα που θα έρθουν και για τους όρους ασφαλείας. Για παράδειγμα ανέφερε ότι θα έρθουν νέα ψυκτικά ρευστά που θα πρέπει να είναι σε ύπαιθρο και ταράτσες πολυκατοικιών για να μην υπάρξει κάποιο θέμα σε ενδεχόμενο κάποιας έκρηξης, καθώς είναι εύφλεκτο το ψυκτικό ρευστό που περιέχει και αδρανές και δεν εντοπίζεται μέσω της μυρωδιάς.

Όσο για το αν θεωρούνται οι αντλίες θερμότητας πιο οικονομικές από το φυσικό αέριο ή το ρεύμα οι ειδικοί αναφέρουν ότι με βάση την υπάρχουσα κατάσταση στην αγορά ενέργειας και στο ρεύμα «δεν υπάρχει κάτι που να είναι φτηνό».

Το κόστος της ενέργειας ήταν αυτό που έστρεψε εξάλλου τους καταναλωτές στα τζάκια και το πέλετ με ό,τι αυτό σημαίνει για την ποιότητα του αέρα στις πόλεις.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ