Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εξαγγελία Σαμαρά για συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ

Πρόκειται όπως είπε ο κ. Σαμαράς, για ένα μέτρο εξαιρετικά ενισχυτικό, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για την αγορά συνολικά, εφ’ όσον γενικευτεί. Θα νομοθετηθεί σύντομα, θα εφαρμοστεί μέσα στο φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μέσα στη

Το συμψηφισμό του ΦΠΑ που οφείλουν επιχειρήσεις στο Δημόσιο με τον ΦΠΑ που δικαιούνται να εισπράξουν από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από το προσεχές Φθινόπωρο. Πώς αντέδρασε στην ανακοίνωση η αγορά. Ανακοινώσεις από την αντιπολίτευση αλλά και από το ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο συμψηφισμός ΦΠΑ θα γίνεται τόσο μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, όσο και μεταξύ ιδιωτών. Η ένταξη στο σύστημα θα είναι προαιρετική και θα αφορά τις «συνεπείς» επιχειρήσεις. Θα αφορά αρχικά σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 500.000 ευρώ και εν συνεχεία θα επεκταθεί σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα περικλείει το 85% των επιχειρήσεων.

Γίνεται πράξη μια δέσμευση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων της και η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική εξομάλυνση της αγοράς, είπε ο πρωθυπουργός. Όπως επεσήμανε, μέχρι σήμερα όποιος δεν πλήρωνε ένα τιμολόγιο δημιουργούσε αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά , κάτι που πλέον θα περιορισθεί.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω μη καταβολής ΦΠΑ που δεν τους είχε δώσει το Δημόσιο καταργούνται, ενώ ανέφερε πως εφεξής οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν κανένα μπλέξιμο ούτε από την ασυνέπεια του Κράτους ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών.

Ανάφερε ακόμη πως ο συμψηφισμός ΦΠΑ θα νομοθετηθεί σύντομα και θα εφαρμοσθεί από το φθινόπωρο. Είπε δε πως η εφαρμογή του μέτρου θα ανοίξει το δρόμο και για τον συνολικό συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και Δημοσίου.

Πώς θα γίνεται

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άμεσος συμψηφισμός ΦΠΑ θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος στο οποίο οι φορείς της Γενικής Κυβερνήσεως, ήτοι ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα θα καταχωρούν δύο ημέρες πριν την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, όλα τα τιμολόγια με τον αναλογούντα ΦΠΑ για κάθε τους προμηθευτή. Με τον τρόπο αυτό θα γίνονται αυτομάτως συμψηφισμοί και οι επιτηδευματίες ή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνον τον ΦΠΑ που θα υπολείπεται, λαμβάνοντας μεγάλη στήριξη ρευστότητας σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

Το μέτρο είναι όπως τόνισε ο πρωθυπουργός φορολογικά ουδέτερο.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σχετικά με τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι έως το τέλος του 2014, το ποσό των οφειλών θα έχει μειωθεί στα 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε, επίσης, ότι έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος σημαντικά ποσά που έχουν επιστραφεί από εγκληματικές δραστηριότητες και διατίθενται για ανάγκες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Τέλος, αναφερόμενος στους αδρανείς καταθέσεις και τις σχολάζουσες κληρονομιές, είπε ότι για πρώτη φορά, ύστερα από 100 χρόνια, δημιουργείται ένα πλαίσιο και αξιοποιούνται χρήματα, ενώ για τις αχρεωστείτως καταβληθείσες συντάξεις από το δημόσιο ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί 54 εκατ. ευρώ και έχει ήδη ανακτηθεί το 70% αυτών.

Το ΠΑΣΟΚ

Με αφορμή τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει ότι προηγήθηκε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και προσθέτει ότι οι εξαγγελίες έρχονται σε υλοποίηση της Προγραμματικής Συμφωνίας ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, που προέβλεπε μια «ευέλικτη και δίκαιη χρήση του μηχανισμού του συμψηφισμού απαιτήσεων και οφειλών μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων ή πολιτών».

Περαιτέρω, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι αυτό το μέτρο που «θα έχει θετικές συνέπειες στην εξομάλυνση της αγοράς, πρέπει σταδιακά να επεκταθεί και στον συνολικό συμψηφισμό των οφειλών».

Η αντιπολίτευση

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός μετατρέπει τα αυτονόητα σε προεκλογικές εξαγγελίες. Τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκαλύψει την οικτρή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες μικροεπαγγελματίες, εξαιτίας της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής και της οικονομικής ασφυξίας που επικρατεί στην αγορά» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Για μια ακόμα φορά, τα αυτονόητα επιχειρείται να εμφανισθούν ως 'πολιτικά δώρα' και οι στοιχειώδεις λειτουργίες μιας ευνομούμενης πολιτείας ως μεγάλες μεταρρυθμίσεις» σχολιάζει η ΔΗΜΑΡ.

Προσπάθεια να «ρίξει στάχτη στα μάτια χιλιάδων μικροεμπόρων και αυτοαπασχολούμενων που καταστρέφονται σήμερα από την κρίση και την κυβερνητική πολιτική, η οποία υπηρετεί την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων», χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού το ΚΚΕ.

Ικανοποιημένοι οι παραγωγικοί φορείς

Την ικανοποίησή του για τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού εκφράζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Δημήτρης Λακασάς. “Κινήσεις όπως αυτή του συμψηφισμού ΦΠΑ και της μείωσης των επιτοκίων αποτελούν εργαλεία, τα οποία μπορούν να επαναφέρουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε θετικό πρόσημο”, υποστηρίζει.

Ως προς τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία συμψηφισμού ο ΣΕΒΕ δηλώνει ότι θα επανέλθει με βάση το επικείμενο νομοσχέδιο. Άποψη όμως του ΣΕΒΕ είναι ότι θα πρέπει o συμψηφισμός θα πρέπει να εφαρμοσθεί το συντομότερο δυνατό (και όχι από το φθινόπωρο του 2014), μέσω ηλεκτρονικού συστήματος.

Επίσης, ζητά να αφορά τις συνεπείς επιχειρήσεις ανεξαρτήτως όμως ύψους κύκλου εργασιών, ώστε να αξιοποιηθεί και από μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις.

Θετική επίσης για το ΣΕΒΕ είναι η εξαγγελία για κατάργηση των προστίμων που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, που δεν τους είχε πληρώσει το ίδιο το Δημόσιο.

Για ζωτικής σημασίας αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας που εισακούστηκε, κάνει λόγο από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

«Οι εν λόγω εξαγγελίες είναι ιδιαίτερα ενισχυτικές για την ρευστότητα, βασική προϋπόθεση ωστόσο αποτελεί η άμεση εφαρμογή τους και η επέκταση τους και σε επιχειρήσεις με μικρότερο ετήσιο τζίρο από αυτόν που προβλέπεται σήμερα, δηλαδή τις 500.000 ευρώ», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων.

Ο συμψηφισμός του ΦΠΑ αποτελεί έμμεση ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλώνει και η ΕΣΕΕ προσθέτει όμως ότι είναι απαραίτητο οι συμψηφισμοί χρεών ανάμεσα σε ιδιώτες και Δημόσιο να επεκταθούν και στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης. Για ζήτημα επιβίωσης μιλά και επικροτεί την απόφαση και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Απογοήτευση εξέφρασε ωστόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, καθώς, όπως τονίζει “τα ασφαλιστικά ταμεία που απορροφήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ εξακολουθούν να οφείλουν προς τους φαρμακοποιούς μερικές δεκάδες ευρώ από το έτος 2010, ποσά για τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί και ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος”, προσθέτοντας ότι “η αναγγελθείσα ρύθμιση δεν περιλαμβάνει και αυτές τις οφειλές του κράτους προς 12.000 φαρμακοποιούς”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ