Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γνωριμία με τη γαστρονομία και τους οίνους της Χαλκιδικής

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για την προώθηση της εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων της Χαλκιδικής και την τόνωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Μια λαμπερή και ιδιαίτερα γευστική βραδιά διοργάνωσε προχθές το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο "The MET”, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με την συμβολή του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, με στόχο να προβάλλει τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της Χαλκιδικής και να συμβάλλει στην τόνωση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων.

Το δείπνο γνωριμίας με τη γαστρονομία και τους οίνους από τους αμπελώνες της Χαλκιδικής, το οποίο είχε θέμα “Χαλκιδικής γεύσεις”, τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, διπλωμάτες, εκπρόσωποι διμερών επιμελητηρίων, επιχειρηματίες του τουρισμού, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής οι οποίοι διέθεσαν τα προϊόντα τους για να πραγματωθεί η ξεχωριστή βραδιά.

Ιδιαίτερη “λάμψη” χάρισε η παρουσία ορισμένων από τα πιο γνωστά ονόματα της ελληνικής γαστρονομίας, όπως ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Βασίλης Καλλίδης, ο Βησσαρίων Παρθένης, ο Δόξης Μπεκρής, η Μαρία Εκμεκτσίογλου και η Χαλκιδικιώτισσα Στέλλα Σπανού, η οποία μάλιστα, όπως έγινε γνωστό στην εκδήλωση, έχει συγγράψει έναν οδηγό γαστρονομίας της Χαλκιδικής, που πρόκειται να τυπωθεί τον Ιούνιο. Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία του Αγιορείτη Πατέρα Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, ο οποίος μαγείρεψε μάλιστα επί τόπου μύδια Ολυμπιάδας.

Υπεύθυνοι για την προετοιμασία των εδεσμάτων που προσφέρθηκαν και ικανοποίησαν όλους τους προσκεκλημένους, ήταν οι αρχιμάγειρες της Λέσχης Βόρειας Ελλάδας με τον Πρόεδρο της κ. Γιώργο Μαστροδημήτρη και τον Χαλκιδικιώτη chef του ξενοδοχείου κ. Δημήτρη Τσανανά. Την τιμητική τους είχαν η ελιά Χαλκιδικής, το μέλι, τα μεταποιημένα προϊόντα, τα αλίπαστα, τα εκλεκτά ψάρια, το λάδι και τα μοναδικά γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ ιδιαίτερη γεύση παράδοσης είχαν πιάτα όπως ο τραχανάς με πανσέτα, το χοιρινό με λάχανο κ.ά.

Οι καλεσμένοι σεφ ρωτήθηκαν μάλιστα για τις εντυπώσεις τους από όσα δοκίμασαν και ο καθένας είχε κάτι διαφορετικό να επισημάνει. Άλλος ενθουσιάστηκε με την ποικιλία των ελιών, άλλος με τα αλίπαστα και άλλος με τα τυριά.

“Πάντρεμα” πρωτογενούς παραγωγής και τουρισμού

“Η σημερινή εκδήλωση μυρίζει Χαλκιδική, μυρίζει Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και πάνω από όλα Ελλάδα”, είπε ο οικοδεσπότης της βραδιάς Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος ανοίγοντας τον χαιρετισμό του προς τους παρευρισκόμενους.

Μίλησε για την προσπάθεια προβολής των αγροτικών προιόντων της περιοχής και της Κ. Μακεδονίας γενικότερα αλλά και το “πάντρεμα” της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό.

“Κάθε φορά που ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής συμμετείχε σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις μέσα στις βαλίτσες μας κουβαλούσαμε προϊόντα τα οποία μύριζαν Ελλάδα και ιδιαίτερα Χαλκιδική γιατί πιστεύουμε στην παράλληλη ανάπτυξη των δύο κλάδων στην Χαλκιδική”, είπε χαρακτηριστικά. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μια αντίστοιχη εκδήλωση και στην Αθήνα. Εξάλλου, επιδίωξη της αντιπεριφέρειας είναι η εκδήλωση να θεσπιστεί και να γίνεται κάθε χρόνο.

Στο δίπτυχο πρωτογενής παραγωγή-τουρισμός εστίασε εξάλλου και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην αγροδιατροφική σύμπραξη για τη δημιουργία ενός ενιαίου brand για τα προϊόντα της μακεδονικής γης, ενώ αποκάλυψε ότι για φέτος αναμένεται αύξηση του τουρισμού από χώρες όπως οι Βαλκανικές, που θα αγγίξουν και τον διπλασιασμό σε σχέση με πέρυσι.

Το νόημα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής κ. Γρηγόρη Τάσιο είναι “αφήνουμε το εγώ και πάμε στο εμείς”.

Ο ίδιος αναφέρθηκε εξάλλου και στην πρόσφατη βράβευση του Οργανισμού στα Tourism Awards 2014 για το φωτογραφικό έργο και την τουριστική καμπάνια «Χαλκιδική 4 Εποχές».

Οι ελιές και τα κρασιά

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τα ελαιοκομικά προϊόντα του νομού Χαλκιδικής, τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες καλύτερης αξιοποίησής τους, έκανε η καθηγήτρια χημείας τροφίμων ΑΠΘ κ. Μαρία Τσιμίδου.

“Η Χαλκιδική μπορεί να γίνει η περιοχή της Ελλάδας όπου παράγεται το πρώτο λάδι και οι επιτραπέζιες ελιές της χρονιάς”, είπε μεταξύ άλλων. Για τη χαρακτηριστική πικράδα της ελιάς, είπε ότι σχετίζεται με την παρουσία φαινολικών ενώσεων σε υψηλές συγκεντρώσεις. Τα συστατικά αυτά, πρόσθεσε έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό και απαιτείται να εκπαιδευτούν οι καταναλωτές και οι πελάτες ώστε να εκτιμήσουν το χαρακτηριστικό αυτό.

Τέλος, η γεωπόνος - οινολόγος των Οίνων Βόρειας Ελλάδας κα. Σταυρούλα Λιάπη μίλησε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Χαλκιδικιώτικων οίνων, τις περιοχές καλλιέργειας αμπελώνων και τις ποικιλίες, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω προώθησης των οίνων της περιοχής οι οποίοι είναι υψηλής ποιότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ