Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στα φορολογικά βάρη οικογενειών με έναν εργαζόμενο

Στην Ελλάδα παρατηρήθηκαν, το περασμένο έτος, οι υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις για οικογένειες με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο, κατά μέσο όρο, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, όπως προκύπτει από μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του ΟΟΣΑ, η φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων έχει αυξηθεί σε 25 από τις 34 χώρες του ΟΟΣΑ, κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις επί των εισοδημάτων από την εργασία, κατεγράφησαν στην Πορτογαλία, στη Σλοβακία και στις ΗΠΑ. Η φορολογική επιβάρυνση επί των εισοδημάτων από την εργασία, κατά μέσο όρο και σε ό,τι αφορά στις χώρες του ΟΟΣΑ, αυξήθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, το 2013, στο 35,9%. Αυξήθηκε σε 21 από τις 34 χώρες, μειώθηκε σε 12 χώρες και παρέμεινε αμετάβλητη σε μία.

Η αύξηση του 2013 έρχεται μετά από μια σημαντική αύξηση το 2011 και μία μικρότερη, το 2012. Από το 2010, η φορολογική επιβάρυνση έχει αυξηθεί σε 21 χώρες του ΟΟΣΑ και έχει μειωθεί σε εννέα.

Παράλληλα, από την έκθεση προκύπτουν τα εξής:

- Ο υψηλότερος μέσος όρος των φορολογικών επιβαρύνσεων για άτεκνους, άγαμους εργαζομένους που λαμβάνουν τον μέσο μισθό στη χώρα τους, παρατηρήθηκε στο Βέλγιο (55,8%), στη Γερμανία (49,3%), στην Αυστρία (49,1%) και στην Ουγγαρία (49%). Ο χαμηλότερος ήταν στη Χιλή (7%), στη Νέα Ζηλανδία (16,9 %) και στο Μεξικό (19,2%).

- Η μέση φορολογική επιβάρυνση για όσους λαμβάνουν το μέσο μισθό αυξήθηκε κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες, μεταξύ του 2010 και του 2013, για να φτάσει στο 35,9%, μετά από μια πτώση 36,1% έως 35,1%, στο διάστημα 2007-2010.

- Η φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ήταν ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στην αύξηση του 2013, στη μέση συνολική φορολογική επιβάρυνση του ΟΟΣΑ.

- Οι μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ήταν βασικός παράγοντας στις χώρες, όπου η φορολογία μειώθηκε το 2013. Οι μεγαλύτερες μειώσεις φορολογικής επιβάρυνσης πραγματοποιήθηκαν στην Ολλανδία (-1,8 ποσοστιαίες μονάδες), στην Ελλάδα (-1,4) και στη Γαλλία (-1,2).

- Οι υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις για οικογένειες με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο, κατά μέσο όρο, παρατηρήθηκαν στους μισθούς στην Ελλάδα (44,5%), στη Γαλλία (41,6%), στο Βέλγιο (41,%) και στην Αυστρία (38,4%). Η Νέα Ζηλανδία είχε τη μικρότερη φορολογική επιβάρυνση για αυτήν την κατηγορία (2,4%), ακολουθούμενη από την Ιρλανδία (6,8%), τη Χιλή (7 %) και την Ελβετία (9,5%).

- Οι μεγαλύτερες αυξήσεις φορολογικής επιβάρυνσης για οικογένειες με παιδιά και έναν μισθωτό σημειώθηκαν στη Νέα Ζηλανδία, στην Πορτογαλία και στη Σλοβακία. Οι μεγαλύτερες πτώσεις κατεγράφησαν στη Γαλλία και στην Ολλανδία.

- Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, εκτός από το Μεξικό και τη Χιλή, η φορολογική επιβάρυνση για τις οικογένειες με παιδιά είναι κατώτερη από εκείνη για μεμονωμένα άτεκνα άτομα. Οι διαφορές είναι ιδιαίτερα μεγάλες στην Τσεχία, στο Λουξεμβούργο, στη Γερμανία, στην Ιρλανδία και στη Σλοβενία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχεται μεγάλη Πανελλαδική Απεργία: Ποιοι συμμετέχουν – Πότε κατεβάζουν ρολά
Σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία της 21ης Μαΐου καλεί όλους τους εργαζόμενους η ΑΔΕΔΥ - Τα αιτήματά της
Έρχεται μεγάλη Πανελλαδική Απεργία: Ποιοι συμμετέχουν – Πότε κατεβάζουν ρολά