Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι αλλαγές έρχονται στις λαϊκές αγορές

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για εκσυγχρονισμό και απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου και εστάλη στη Βουλή την Μ. Πέμπτη από το υπουργείο Ανάπτυξης

Το νομοσχέδιο, όπως υπενθυμίζεται με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και οι βασικές του διατάξεις προβλέπουν τα εξής:

- Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για το υπαίθριο εμπόριο, τις λαϊκές και τις βιολογικές αγορές.

- Χορήγηση και ανανέωση των αδειών με κλήρωση. Προβάδισμα στους ανέργους και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με αντικειμενικά, κοινωνικά κριτήρια.

- Διαχωρισμό των παραγωγών από τους επαγγελματίες πωλητές στις λαϊκές αγορές ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής τι αγοράζει και από ποιον και να ενταθεί ο ανταγωνισμός. Στο εξής, αλλού θα στήνονται οι πάγκοι των παραγωγών που πωλούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους και αλλού των επαγγελματιών -και με διαφορετική σήμανση-.

- Δυνατότητα πώλησης περισσότερων προϊόντων στις λαϊκές αγορές, με τήρηση των προϋποθέσεων ασφάλειας για τα τρόφιμα όπως π.χ. αλλαντικά, ζυμαρικά παραδοσιακού τύπου κλπ..

- Μεγαλύτερη ευχέρεια στους πωλητές να διαθέτουν περισσότερους συνδυασμούς προϊόντων.

- Οργάνωση των θέσεων που καταλαμβάνουν οι πωλητές με κλήρωση ώστε να προλαμβάνονται φαινόμενα αδιαφάνειας. Ειδικότερα, οι θέσεις των πωλητών στους τόπους εμπορίου, θα αποφασίζονται με ετήσια δημόσια κλήρωση, παρουσία Δικαστικού, βάσει και των προτάσεων του ΟΟΣΑ

- Δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου για την πάταξη του παρεμπορίου.

Στις αρχές κάθε μήνα, οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι και οι Πρόεδροι των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών υποχρεούνται επί ποινή εκπτώσεως από το αξίωμά τους, να αποστέλλουν συγκεκριμένα στοιχεία στην ηλεκτρονική βάση του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παραεμπορίου. (ΣΥΚΑΠ)

Τα στοιχεία αυτά αφορούν: το είδος των αδειών που χορηγήθηκαν, τον αριθμό των θέσεων πωλητών, τα διακινούμενα προϊόντα, τους ελέγχους που έγιναν και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν.

-Αυστηρές κυρώσεις, διοικητικές και ποινικές για τους παραβάτες. Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του ν/σ, όποιος διαθέτει μη ασφαλή τρόφιμα θα τιμωρείται με τουλάχιστον 3 μήνες φυλάκιση, όποιος απασχολεί υπάλληλο με «μαύρη εργασία» θα έχει ποινή τουλάχιστον 3 μηνών, ενώ όποιος πουλάει χωρίς άδεια, φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους -ενώ πριν υπήρχε μόνον διοικητικό πρόστιμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα θέλει να βάλει η ΕΕ – Ποιους οδηγούς ΙΧ θα αφορά
Προσπάθειες για την υλοποίηση του οράματος για μηδενικούς θανάτους από τροχαία ατυχήματα έως το 2050 καταβάλλει η ΕΕ
Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα θέλει να βάλει η ΕΕ – Ποιους οδηγούς ΙΧ θα αφορά