Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Λουκέτα σε κομμωτήρια - Το δύσκολο φθινόπωρο

Γονάτισαν από την φορολογία, ενώ και η πελατειακή κίνηση έχει μειωθεί

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Δύσκολες στιγμές ζουν πολλά μικρά κομμωτήρια που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες εισφορές που πρέπει να καταβάλουν, ενώ τα έσοδά τους έχουν μειωθεί. Μάλιστα αρκετά από αυτά αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο, ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

«Η αγορά έχει γενικά μια μεγάλη πτώση τελευταία, πόσο μάλλον στον κλάδο μας. Μην ξεχνάμε ότι το κομμωτήριο δεν είναι ένα είδος πρώτης ανάγκης. Είναι, τις περισσότερες φορές, ένα έξοδο για καλλωπισμό. Δεν είναι το ίδιο αναγκαίο όπως πχ η διατροφή, η ένδυση και υπόδηση. Ανέκαθεν ο Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερός μας μήνας. Αρχίζουν και τα σχολεία και τα έξοδα είναι πολλά για εκείνους που έχουν πχ οικογένεια, ενώ όλοι όσοι πήγαν διακοπές και έχουν ξοδέψει χρήματα, κοιτάζουν να περιορίσουν τα έξοδά τους. Έπειτα είναι και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που μας έχει ρημάξει… Δεν νομίζω ότι θα αντέξουν τα μικρά κομμωτήρια που δουλεύουν μόνο με ένα ή δύο άτομα… Και ιδιαίτερα πλήττονται όσοι είναι πολλά χρόνια στο επάγγελμα. Σκεφτείτε πως εγώ που εργάζομαι από τα 19 μου χρόνια και έχω 35 χρόνια κομμωτής, πρέπει να πληρώνω 600 ευρώ κάθε μήνα για φορολογία. Και ομολογώ ότι αυτό το έξοδο με δυσκολεύει και αδυνατώ να το πληρώσω… Δεν πιστεύω ότι θα πάρουν πίσω τα όσα έχουν εξαγγελθεί. Δεν θα αλλάξει κάτι στο φορολογικό. Αρκετοί συνάδερφοί μας βγήκαν σε πρόωρη σύνταξη, έκλεισαν τα βιβλία τους και περιμένουν να μπουν στο όριο ηλικίας… Ένα μεγάλο ποσοστό των κομμωτηρίων δεν μπόρεσε να τα βγάλει πέρα και έβαλε λουκέτο από τις αρχές του φθινοπώρου», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Σωματείου Κουρέων Κομμωτών Θεσσαλονίκης Παύλος Κολοβός.

Ο ίδιος είπε πως η ίδια εικόνα δεν υπάρχει στα μεγάλα κομμωτήρια όμως εκείνα ανέφερε, «είναι francize, δεν τα έχουν κομμωτές αλλά κάποιοι που είναι άσχετοι με το επάγγελμά μας. Απλά προσλαμβάνουν κομμωτές και τους βάζουν να δουλεύουν υπερβολικά πολλές ώρες και δεν τους πληρώνουν κανονικά. Εμείς δεν έχουμε νοικιάσει άδειες για να κάνουμε κομμωτήριο».

Πρόσθεσε πως στην δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος τους έχει συμβάλλει η κρίση, αλλά και η φορολογία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην παραοικονομία που υπάρχει. «Γνωρίζουμε πως το κομμωτήριο δεν είναι πρώτη ανάγκη. Ο κόσμος είναι μαζεμένος στα έξοδά του. Από την άλλη στον κλάδο μας υπάρχει μεγάλη παραοικονομία.

Αν έχουμε 2000 κομμωτήρια άλλα τόσα είναι στα σπίτια. Όμως στα σπίτια δεν ισχύουν υγειονομικοί κανονισμοί…Εξάλλου μια επίσκεψη στο κομμωτήριο είναι και κατά κάποιο τρόπο μια κοινωνικοποίηση. Θα συναναστραφείς με κόσμο, θα πιείς τον καφέ σου…».

Σχολίασε επίσης το γεγονός πως συχνά επειδή υπάρχει επιδότηση για νέες επιχειρήσεις, ανοίγουν πολλά κομμωτήρια τα οποία στην συνέχεια δεν μπορούν να έχουν κερδοφορία και έπειτα από δύο χρόνια αναγκάζονται να κλείσουν. «Βγαίνουν χιλιάδες κομμωτές κάθε χρόνο πχ από τον ΟΑΕΔ και επιδοτούνται επιχειρήσεις όμως δεν κρατάνε γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Στα ίδια επίπεδα οι τιμές – Αυξημένα κατά 30% τα προϊόντα

Σχετικά με τις τιμές είπε πως παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα που χρειάζονται για να κάνουν πχ βαφές, styling κλπ έχουν αυξηθεί κατά 30%, στα περισσότερα μικρά κομμωτήρια ο τιμοκατάλογος παραμένει σταθερός. «Φοβούνται να ανεβάσουν τις τιμές γιατί μπορεί να χάσουν την πελατεία που έχουν», σχολίασε ο κ. Κολοβός και υπογράμμισε «Όλοι θέλουμε να κρατηθούν τα μαγαζιά μας και κάνουμε αγώνα για αυτό!».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λούκα Κατσέλη: «Αποδέχομαι την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας»
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να συμβάλει στην ενότητα του έθνους» ανέφερε η κ. Κατσέλη
Λούκα Κατσέλη: «Αποδέχομαι την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας»