*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Να στραφούν σε διαφορετικές καλλιέργειες οδηγούνται αρκετοί αγρότες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η μειωμένη παραγωγή σε αρκετά αγροτικά προϊόντα έφερε στο τραπέζι την ιδέα ώστε να μπορέσουν όπως λένε να επιβιώσουν καλύτερα.
Στην Βέροια αντί για ροδάκινα μια μεγάλη μερίδα αγροτών έχει αποφασίσει να καλλιεργήσει φρούτα όπως τα ακτινίδια, οι λωτοί και τα βερίκοκα.
«Στην Ημαθία από πέρυσι οι τιμές για το βιομηχανικό ροδάκινο δεν ήταν ικανοποιητικές σε μεγάλο ποσοστό. Οι παραγωγοί απογοητεύτηκαν και επέλεξαν άλλες καλλιέργειες όπως τους λωτούς και τα βερίκοκα ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτή την εποχή μαζεύουμε λωτούς και ακτινίδια. Σκεφτείτε πως στην Κουλούρα δεν υπήρχε ούτε ένα στρέμμα με ακτινίδια και τώρα υπάρχουν 800-900 στρέμματα», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο κ. Τάσος Χαλκίδης από τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών της Βέροιας.
Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτησή μας σχολίασε πως «η κλιματική αλλαγή σαφώς και έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες όλων των φρούτων, τις ποσότητες της παραγωγής και κατά συνέπεια και τις τιμές των προϊόντων».
Μειωμένη είναι η παραγωγή στα σιτηρά και στα όσπρια.
Όπως τόνισε σε τηλεφωνική μας συνομιλία ο αγρότης Βασίλης Μαυροσκάς «πανελλαδικά υπάρχει μικρότερη παραγωγή στις φακές, ενώ μείωση υπάρχει στα σιτηρά και στα ρεβίθια λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αρκετοί παραγωγοί έχουν μείνει χρεωμένοι και έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες. Αγόρασαν φυτοφάρμακα, έβαλαν καύσιμα, όμως δεν έχουν τα έσοδα που θα έπρεπε. Επιπλέον υπάρχει καθυστέρηση στην Α’ δόση των επιδοτήσεων. Η καταστροφή λόγω της παρατεταμένης ζέστης και ανομβρίας του καλοκαιριού συνδυάζεται με τις χαμηλές τιμές που πωλούν οι αγρότες και το αυξημένο κόστος παραγωγής. Σκεφτείτε πως οι τιμές πώλησης από τους αγρότες έχουν φτάσει στο προ κορωνοϊού επίπεδο ενώ το κόστος παραγωγής (λιπάσματα, ρεύμα, καύσιμα) είναι στο επίπεδο που ήταν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Και το ερώτημα είναι πώς αφού έπεσαν οι τιμές που πωλούν οι γεωργοί σε εμπόρους, να είναι αυξημένες οι τιμές για καταναλωτή;
Είναι εκρηκτικό κοκτέιλ. Και συχνά οι αγρότες μπορεί να οδηγηθούν σε μη σωστές καλλιεργητικές πρακτικές. Σήμερα πολλοί είναι αυτοί που χρωστάνε τις φετινές παραγωγές. Όλο το σύστημα είναι λες και μας διώχνει…».
Ο ίδιος ανέφερε ενδεικτικά πως στην Επανομή, όπου δραστηριοποιείται και ο ίδιος, η παραγωγή στα βαμβάκια είναι μειωμένη κατά 50-60%, στα κριθάρια -50%, στα σιτηρά -60%, στα ρεβίθια -50%, ενώ στις ντομάτες και στα πιπέρια υπάρχει σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή όπως και στις ελιές. Μεγάλη μείωση υπάρχει και στην παραγωγή γλυκάνισου, ενώ σε κάπως καλύτερη κατάσταση είναι τα σταφύλια όπου η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 25-30%.
«Δυστυχώς πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε αυξήσεις λόγω αισχροκέρδειας μεσαζόντων. Και αυτό γίνεται με ανοχή κράτους. Αναλογιστείτε πως μέσα σε 5 χρόνια έχουν αλλάξει 5 υπουργοί στον κομμάτι που μας αφορά.. Αυτή την στιγμή οι τιμές δεν πέφτουν αλλά ανεβαίνουν. Προϊόντα όπως πχ τα όσπρια είναι κατά 70-80% εισαγόμενα. Όμως εκεί δεν πέφτουν οι τιμές. Νιώθουμε ότι δουλεύουμε για να πλουτίσουν 3-4 εταιρείες ενέργειας και τα σούπερ μάρκετ… Και κανένας δεν μας δίνει κατευθύνσεις στο τι να κάνουμε…. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ όμως δεν υπάρχει προγραμματισμός για την επόμενη μέρα… Πρέπει άραγε να στραφούμε σε άλλες καλλιέργειες; Όλα είναι αφημένα στην τύχη τους…».
Σε ερώτηση για το αν μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση εφόσον οι θερμοκρασίες είναι πιο κατάλληλες ο κ. Μαυροσκάς σχολίασε πως «αν ο καιρός είναι σύμμαχος τότε θα πρέπει να φτάσουμε στην οροφή της απόδοσης των καλλιεργειών μας για να έχουμε ένα μικρό μόνο κέρδος. Σήμερα όπως είναι τα δεδομένα, δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα… Δουλεύουμε και είμαστε πιο φτωχοί από ποτέ άλλοτε!».