Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μετά τις 5 Μαΐου κινούνται οι διαδικασίες για το χρέος

Μετά την επικαιροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος το 2013 από τη Eurostat, μπαίνει σε φάση εκκίνησης η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Στο Eurogroup της 5ης Μαΐου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να θέσει το θέμα και να ζητήσει από τις χώρες της ευρωζώνης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι της Ελλάδας, τον Νοέμβριο του 2012.

Χθες, από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ευρωζώνης, έγινε γνωστό ότι στην προσεχή αυτή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα ζητήσουν από την ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Εuroworking Group) να ξεκινήσει τις τεχνικές διεργασίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, δηλαδή εντός του καλοκαιριού, σημείωσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι το Euroworking Group, που συνεδρίασε προχθές στις Βρυξέλλες, ενέκρινε την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 6,3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα. Εκκρεμούν ακόμα δύο μικρότερες δόσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ έκαστη, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η εκταμίευση των οποίων συνδέεται με την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων.

Το αναπτυξιακό-οικονομικό σχέδιο της Ελλάδας

Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό οικονομικό σχέδιο 2014-2021 της ελληνικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group. Εξέφρασε ικανοποίηση για την πρωτοβουλία της Ελλάδας, η οποία όπως είπε αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να χαράξει τη δική της αναπτυξιακή στρατηγική για τα επόμενα χρόνια. Μία στρατηγική, συμπλήρωσε, η οποία στηρίζεται στην αύξηση των επενδύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε υποδομές. Όπως είπε, στα επενδυτικά προγράμματα θα συμμετάσχει ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, οι χώρες της ευρωζώνης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η Γερμανία, η οποία προτίθεται να βοηθήσει μέσω της γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KFW.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα, είναι βασισμένο σε εννέα πυλώνες (Τουρισμός, Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, Ενέργεια, Διαμετακομιστικό εμπόριο & Συνδυασμένες μεταφορές, Έρευνα, Τεχνολογία & Καινοτομία, Βιομηχανία Φαρμάκων, Βιομηχανία μετάλλων και δομικών υλικών, Ναυτιλία και συναφείς δραστηριότητες, Εμπορεύσιμες υπηρεσίες), ενώ προαναγγέλλει μειώσεις φόρων, αρχικά στα κέρδη των επιχειρήσεων και σε δεύτερο στάδιο στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και στη φορολογία στην ενέργεια και στα φυσικά πρόσωπα, όπως και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους ανέργους.

Η έκθεση αξιολόγησης

Εξάλλου, χθες δημοσιεύτηκε στις Βρυξέλλες η τέταρτη Έκθεση Αξιολόγησης του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας.

Στην έκθεση παρουσιάζεται η πρόοδος που έχει επιδείξει η Ελλάδα σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του Ιουλίου του 2013. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι "με βάση τις εντυπωσιακές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης των τελευταίων ετών, η Ελλάδα ξεπέρασε τον δημοσιονομικό στόχο της το 2013, δεδομένου ότι σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα στο πλαίσιο του προγράμματος [...].Τόσο οι εκτιμώμενοι δείκτες όσο και τα εξακριβωμένα στοιχεία καταδεικνύουν μια σταδιακή αποκλιμάκωση της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και επιβεβαιώνουν την προσδοκία του προγράμματος σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη το 2014".

Σχολιάζοντας την έκθεση, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πια στο δρόμο της ανάκαμψης. Όπως τονίζεται η έκθεση προβλέπει ότι φέτος, το 2014, θα υπάρξει για πρώτη φορά άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,6% μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια λιτότητας. Του χρόνου, το 2015 προβλέπει σημαντική ανάπτυξη κατά 2,9%, ενώ την επόμενη χρονιά, το 2016 προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά 3,7%! “Κι όλα αυτά σημαίνουν ασφαλώς και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας”, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι προβλέψεις αυτές είναι ιδιαίτερα συντηρητικές και δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν ήδη ή γίνονται τώρα και οι οποίες θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Επίσης δεν συμπεριλαμβάνουν τις θετικές εξελίξεις στον τομέα της ρευστότητας, ούτε τις θετικές επιπτώσεις από τι διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

“Η χώρα μας γυρίζει πλέον σελίδα και μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης. Το παραδέχονται πια και επίσημα οι πιο αυστηροί κριτές, με τα πιο συντηρητικά κριτήρια”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η προβλέψεις για το χρέος

Σε ότι αφορά το χρέος, η Επιτροπή σημειώνει στην έκθεσή της, ότι λόγω της παρατεταμένης ύφεσης την περίοδο 2010-13 το χρέος αναμένεται να φτάσει στο ανώτατο επίπεδο του 177% του ΑΕΠ την περίοδο 2013-14 ενώ αισθητή πτωτική πορεία αναμένεται από το 2015 καθώς η ανάπτυξη θα ενισχύεται και το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξάνεται. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το χρέος αναμένεται να μειωθεί στα επίπεδα του 125% το 2020 και περίπου στο 112% το 2022 υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πλήρης εφαρμογή του προγράμματος.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι προβλέψεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερες επιδόσεις για το χρέος σε περίπτωση που ορισμένες πρωτοβουλίες στις αγορές που αφορούν τον τραπεζικό τομέα αποφέρουν καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι τα περισσότερα σενάρια που επεξεργάζεται και τα οποία αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επιβεβαιώνουν ότι το χρέος θα έχει πτωτική πορεία. Πάντως, η Επιτροπή προειδοποιεί ότι στο ενδεχόμενο ενός αρνητικού σεναρίου τότε το χρέος θα μειωθεί αρχικά αλλά στη συνέχεια θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Mε βάση πάντως το θετικό σενάριο η Επιτροπή εκτιμά ότι το χρέος θα φτάσει στο 110% το 2020.

Σχολιάζοντας τη δημοσίευση της έκθεσης αξιολόγησης του Μνημονίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο βουλευτής και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε: “Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του Μνημονίου αναδεικνύει την εμμονή της Τρόικας στην άσκηση μιας πολιτικής που καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό χωρίς να αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί. Οι αντιφάσεις της πολιτικής του Μνημονίου, παρά τις όποιες προσπάθειες κυβέρνησης και Τρόικας, δεν μπορούν να κρυφτούν”.

Τα κόμματα για το “σχέδιο ανάπτυξης”

“Το σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας για την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να είναι «εθνικό», όπως διαφημίζεται, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης διαβούλευσης μεταξύ της κυβέρνησης, των επιστημονικών φορέων, των κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Στην αντίθετη περίπτωση θα παραμείνει απλά ένα σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ”, σχολίασαν από τη ΔΗΜΑΡ σχετικά με το αναπτυξιακό οικονομικό σχέδιο 2014-2021 της ελληνικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group.

Από την πλευρά της, η τομεάρχης ανάπτυξης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή τόνισε μεταξύ άλλων: “Παρά τις εξαγγελίες του ουσιαστικού τίποτα, με τους ευφάνταστους τίτλους το σχέδιο ανάπτυξης του κ. Σαμαρά αποτυπώνεται με τα τρία πρόσφατα νομοσχέδια που αφορούν την καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των λαϊκών αγορών και τα δωράκια στους τραπεζίτες”.

Το λεγόμενο «εθνικό σχέδιο ανάπτυξης» της κυβέρνησης, θα συνοδευτεί με νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, πρόσθετα φορολογικά βάρη για το λαό, μείωση της φορολογίας και αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων, γιατί είναι σχέδιο που υπηρετεί την ΕΕ, την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, υποστηρίζουν από το ΚΚΕ.

Γιούνκερ: Δεν αποκλείει νέο “κούρεμα”

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup, υποψήφιος σήμερα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και παραδέχεται ότι τα προγράμματα βοήθειας συνοδεύονταν πολλές φορές από «υπερβολική κοινωνική σκληρότητα». Θεωρεί πάντως ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ενώ απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγου.

Σε συνέντευξή του στην Stuttgarter Zeitung ο κ. Γιούνκερ αναγνωρίζει ότι οι δανειστές δεν ασχολήθηκαν αρκετά έντονα με την κατάσταση επιτόπου στις χώρες που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα βοήθειας και δεσμεύεται ότι, ως πρόεδρος της Επιτροπής, θα προσπαθήσει να υπάρχει, για μελλοντικά προγράμματα, μελέτη των κοινωνικών συνεπειών. «Τα προγράμματα δείχνουν όμως τώρα και θετική επίδραση. Το τραπεζικό πρόβλημα στην Ισπανία έχει λυθεί. Η Πορτογαλία βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που έχει ήδη κάνει η Ιρλανδία. Και η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο» δηλώνει ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της η Ελλάδα μπορεί να λάβει νέο «κούρεμα» του χρέους της, ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι διαπραγματευόταν νυχθημερόν με εκπροσώπους τραπεζών και διεθνείς δανειστές. «Δεν εύχομαι σε κανέναν πρόεδρο της Ευρωομάδας να αναγκαστεί να το ξανακάνει, αλλά είναι κάτι που δεν αποκλείω οριστικά» τονίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ