Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πάνω από 1 στους 2 Έλληνες “βλέπει” χειροτέρευση της κατάστασης στην οικονομία

Απαισιόδοξοι σχετικά τις προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες εξακολουθούν να είναι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο. Ωστόσο, σε σχέση με την προηγούμενη κοινοτική δημοσκόπηση εμφανίζονται πιο θετικοί.

Αναλυτικότερα, με βάση τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 15-24 Μαρτίου και δημοσιοποιήθηκε χθες, το 56% των πολιτών στην Ελλάδα (-7% σε σχέση με το ευρωβαρόμετρο του Νοεμβρίου) πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι χειρότερη του επόμενους 12 μήνες, ενώ το 16% (+3% σε σχέση με το Νοέμβριο) των συμπολιτών μας θεωρεί πως η κατάσταση θα είναι καλύτερη. Στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 25% (-5% σε σχέση με το Νοέμβριο) σε ότι αφορά τις αρνητικές προσδοκίες και 24% (+3% σε σχέση με το Νοέμβριο) για τις θετικές προσδοκίες.

Εξάλλου, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, το 97% των Ελλήνων και το 65% των πολιτών στην ΕΕ θεωρούν ότι η κατάσταση της οικονομίας της χώρας τους είναι κακή. Επίσης, το 60% των Ελλήνων πιστεύουν ότι τους επόμενους 12 μήνες η κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα θα επιδεινωθεί (29% στην ΕΕ) και το 14% ότι θα βελτιωθεί (23% στην ΕΕ). Παράλληλα, το 24% των Ελλήνων εκτιμούν ότι η προσωπική τους κατάσταση όσον αφορά την απασχόληση θα επιδεινωθεί το επόμενο δωδεκάμηνο (9% στην ΕΕ) και το 14% πως θα βελτιωθεί (19% στην ΕΕ).

Ακόμη για το 65% των Ελλήνων (49% στην ΕΕ) η ανεργία είναι το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και ακολουθούν η οικονομική κατάσταση (47% των Ελλήνων και 29% στην ΕΕ) και οι υψηλοί φόροι (21% στους Έλληνες και 12% στους «28»).

Σε προσωπικό επίπεδο οι υψηλοί φόροι είναι το μείζον θέμα για το 35% των Ελλήνων (17% στην ΕΕ) και ακολουθούν η ανεργία για το 28% των συμπολιτών μας (21% στην ΕΕ), η κατάσταση του νοικοκυριού τους για το 29% των Ελλήνων (16% στην ΕΕ) και η αύξηση των τιμών για το 23% των Ελλήνων (38% στην ΕΕ).

Η εμπιστοσύνη προς την ΕΕ

Εξάλλου, χθες, δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, δόθηκε στη δημοσιότητα και έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την οποία, οι Ευρωπαίοι με πρώτους τους Έλληνες δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στους βασικούς της θεσμούς, είτε πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, το 81% των Ελλήνων και το 74% των Κυπρίων δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 70% και το 67% στους Πορτογάλους και τους Ισπανούς, που έχουν επίσης πληγεί πολύ από την κρίση.

Νέα παραδοχή από τη Λαγκάρντ

Την ίδια ώρα, η γενική διευθύντριά του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, παραδέχθηκε για μία ακόμη φορά ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποτίμησε τις συνέπειες της εξυγίανσης των προϋπολογισμών στην οικονομική ανάπτυξη, παραδείγματος χάριν στην περίπτωση της Ελλάδας». Τονίζει ακόμη ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και ζητά συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και χαλαρότερη νομισματική πολιτική από την πλευρά της ΕΚΤ.

Σε συνέντευξή της στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει, μεταξύ άλλων ότι “δεν υπάρχει το ένα φάρμακο για χώρες υπό κρίση”.

Σε ό,τι αφορά τη «σωστή δόση» η κ. Λαγκάρντ τονίζει ότι “πολύ αποφασιστικό είναι πόσο μεγάλη είναι η πίεση των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες
H κάλυψη της απόστασης των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών από τα αντίστοιχα της Ε.Ε., που γιγαντώθηκε στην περίοδο των μνημονίων, δεν θα είναι...
Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες